Το ψηφιακό φλερτ μέσω των social media ή με εξειδικευμένες εφαρμογές στα smartphones αποτελεί μια νέα μορφή απιστίας. Το e-flirting προσφέρει περισσότερη ανωνυμία και 24ωρη διαθεσιμότητα, άρα και μεγαλύτερη ευκολία στην απιστία.
Ένα απλό chat γίνεται εύκολα cybersex, που μπορεί να εξελιχθεί και σε πραγματικές σχέσεις.
Παρά το γεγονός ότι η απιστία συμβαίνει σε έναν εικονικό κόσμο, ο αντίκτυπος αυτής είναι το ίδιο έντονος και καταστροφικός.
Advertisement
Η εμπιστοσύνη κλονίζεται και τα προβλήματα του ζευγαριού ξεγυμνώνονται.
Νέες έρευνες αναδεικνύουν την e-apistia ως έναν από τους σημαντικότερους παράγοντες χωρισμού σε ποσοστό 1 στα 3 ζευγάρια.
Και ας υποθέσουμε ότι σου συμβαίνει.
Τι κάνεις; Μένεις ή φεύγεις;
Οδηγός επιβίωσης από την e-apistia:
1. Προειδοποιητικά σημάδια. Μπορεί να ανακαλύψεις ότι “κάτι δεν πάει καλά” με τον σύντροφό σου. Μπορεί να ξοδεύει πολλή ώρα μπροστά στον υπολογιστή ή στο smartphone, ενώ μπορεί να παρατήρησες ότι κλείνει την οθόνη όταν πλησιάζεις ή αλλάζει συχνά κωδικούς για να μην μπεις στους λογαρισμούς του.
2. Ανακαλύπτοντας την απιστία. Είτε συνέβη τυχαία επειδή ξέχασε το λογαριασμό του ανοιχτό, είτε επειδή έψαξες το προφίλ του στα social media, πιθανώς ανακάλυψες την απιστία του. Το σοκ είναι έντονο, χρειάζεται όμως να δείξεις ψυχραιμία και να την αξιολογήσεις σωστά.
3. Αξιολόγηση της ζημιάς. Μετά την ανακάλυψη της απιστίας πρέπει να γίνει αποτίμηση της ζημιάς και να σκεφτείς πόσο τα όρια της σχέσης σας έχουν ξεπεραστεί. Σίγουρα η αξιολόγηση θα επηρεαστεί από τη σοβαρότητα της σχέσης που έχετε και το μέγεθος της απιστίας, π.χ. είναι διαφορετικά αν μιλάμε για φλερτ ή σεξουαλική σχέση, και διαφορετικά αν πρόκειται για έναν έρωτα ή μια παράλληλη συντροφική σχέση. Ό,τι κι αν ισχύει, η απιστία μπορεί να λειτουργήσει ως αρχή μιας νέας διαπραγμάτευσης ανάμεσα σε σένα και τον σύντροφό σου.
4. Ώρα για δράση. Η δύσκολη απόφαση είναι αν μένεις ή χωρίζεις. Σίγουρα έχεις θυμό, θλίψη και απογοήτευση. Ό,τι κι αν πράξεις, θα δώσει μόνο μια αρχική ανακούφιση. Είτε εκφράσεις τον θυμό σου, εξαφανιστείς ή υποχωρήσεις, το σίγουρο είναι ότι θα νιώσεις μεγάλη πίεση. Αναρωτήσου για την πραγματική αξία της σχέσης και σκέψου αν αξίζει να προσπαθήσεις, και για ποιους λόγους.
5. Η μεγάλη απόφαση. Στην e-apistia ισχύει ότι και σε οποιαδήποτε άλλη μορφή απιστίας. Είναι πολύ δύσκολο να φύγεις από τη σχέση, αλλά και πολύ δύσκολο να εμπιστευτείς ξανά. Σίγουρα βιώνεις μεγάλο πόνο, όμως η απιστία στο διαδίκτυο ίσως δίνει την ευκαιρία να επικοινωνήσεις ξανά στον πραγματικό κόσμο. Παρά την απώλεια της εμπιστοσύνης πολλά ζευγάρια χρησιμοποιούν την απιστία ως την αφορμή για μια νέα αρχή, προκειμένου να πάρουν το βάρος της ευθύνης τους και να αλλάξουν μια σχέση που πιθανώς ήδη δυσλειτουργούσε.
*Ευχαριστούμε τον ψυχολόγο Πάτροκλο Παπαδάκη,