Τετάρτη 14 Νοεμβρίου 2018

Απαλλαγή για Χρίστο Βερελή και ακόμη 47 για την υπόθεση Man

Την απαλλαγή του πρώην υπουργού Χρίστου Βερελή και άλλων 47 ατόμων, μεταξύ των οποίων και άλλοι γνωστοί πολιτικοί,αποφάσισε με βούλευμα το Συμβούλιο Εφετών της Αθήνας για την υπόθεση της προμήθειας 90 τρόλεϊ στις αρχές της δεκαετίας του 2000.
Η υπόθεση, στην οποία είχε εμπλακεί με δημοσιεύματα του Τύπου το όνομα του πρώην υπουργού και ο οποίος τότε παραιτήθηκε από το βουλευτικό αξίωμα επικαλούμενος λόγους ευθιξίας,απασχόλησε τη δικαιοσύνη επί μία δεκαετία περίπου, και ο σχετικός φάκελος έκλεισε τώρα με το υπ αριθμόν 1548 του 2018 βούλευμα του Συμβουλίου εφετών.
Η υπόθεση, γνωστή ως υπόθεση Μan, ξεκίνησε με αφορμή δημοσιεύματα του Τύπου που αναφέρθηκαν σε έρευνες της γερμανικής δικαιοσύνης, η οποία με αιφνιδιαστικές κινήσεις προσπάθησε να συλλέξει στοιχεία για το αν η γερμανική εταιρεία είχε διακινήσει μαύρο χρήμα σε πολλές χώρες μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.
Σύμφωνα μάλιστα με τις γερμανικές αρχές το συνολικό ποσό που διακινήθηκε από την εν λόγω εταιρεία ήταν 16 εκατομμύρια ευρώ για παράνομες πληρωμές σε διάφορες χώρες.
Στη χώρα μας η έρευνα ξεκίνησε το 2009 από την Εισαγγελία της Αθήνας, η δικογραφία διαβιβάστηκε στη συνέχεια σε ειδικό ανακριτή Διαφθοράς από τον οποίο υποβλήθηκαν αλλεπάλληλα αιτήματα δικαστικής συνδρομής προς τις ελβετικές αλλά και τις κυπριακές αρχές.
Τα αιτήματα ικανοποιήθηκαν και απεστάλησαν στην ελληνική δικαιοσύνη αναλυτικά στοιχεία, τα οποία οδήγησαν τον ανακριτή σε πλήρη διερεύνηση διαφόρων ποσών που εμφανίζονταν να έχουν κινηθεί από τη γερμανική εταιρία προς εταιρίες συμβούλων και άλλες κατευθύνσεις.
Από τις πολύχρονες έρευνες της δικαιοσύνης εντοπίστηκε ποσό 1.932.598.ευρώ με αποδέκτες εταιρεία συμβούλων, για το οποίο τελικώς δεν προέκυψαν στοιχεία για παράνομες πληρωμές, καθώς η εταιρία πράγματι είχε συμβληθεί ως σύμβουλος στην προμήθεια των 90 τρόλεϊ από τη Man,την υλοποίηση της οποίας ανέλαβε τότε η ελληνική εταιρεία ΕΛΒΟ.
Επίσης από τη δικαστική έρευνα εντοπίστηκε ποσό 774.999 για τα οποία έγινε δεκτό ότι ήταν έκπτωση εκ μέρους της γερμανικής εταιρίας προς την ΕΛΒΟ. Για όλα αυτά τα ποσά έγινε συστηματική έρευνα και όπως αναφέρεται στο βούλευμα «από τα στοιχεία που συνελέγησαν δεν προέκυψε καταβολή χρηματικών ποσών σε κάποιο από τα εμπλεκόμενα στην υπόθεση πρόσωπα».
Έτσι το Συμβούλιο Εφετών οδηγήθηκε σε απαλλακτική πρόταση και για τους 48 τα ονόματα των οποίων είχαν εμπλακεί στην υπόθεση.
Για την προμήθεια των 90 τρόλευ ειδικότερα είχαν εμπλακεί στη δικαστική έρευνα εκτός από το όνομα του Χρίστου Βερελή, που είχε διατελέσει πρόεδρος της διακομματικής επιτροπής που αποφάσισε την αγορά τους και τα ονόματα άλλων πολιτικών, που είτε τον αναπλήρωσαν η μετείχαν στη διακομματική επιτροπή για την εν λόγω προμήθεια, κατά το νόμο, η εκπροσώπησαν τους πολιτικούς φορείς στους οποίους ανήκαν, όπως Γιάννης Μανιάτης, Γεωργίος Ζαννιάς, Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου, Παναγιώτης Σοφού και πολλοί άλλοι.
Επίσης στην ίδια υπόθεση είχαν εμπλακεί και ονόματα ανώτατων δικαστικών λειτουργών που μετείχαν σε επιτροπές κατά το νόμο από το Ελεγκτικό Συνέδριο αλλά και δημόσιων λειτουργών. Μόνον για δύο μη πολιτικά πρόσωπα υπήρξε χωρισμός της υπόθεσης, καθώς βρέθηκαν στους λογαριασμούς τους μικρά ποσά ως 100 χιλιάδες και παραπέμφθηκαν σε δίκη.
Στο βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών, αναφέρεται επί λέξει «Από την έρευνα αυτή δεν προέκυψε καταβολή χρηματικών ποσών σε κάποιο από τα εμπλεκόμενα στην υπόθεση πρόσωπα έχοντα την ιδιότητα του κατηγορουμένου και δυνάμενα κατά το μάλλον η ήττον να αποφασίσουν η να επηρεάσουν την ανάθεση της κρίσιμης προμήθειας στις εταιρείες ΕΛΒΟ ΑΒΕ και Neoman Bus GmbH». Τέλος για τον κ. Βερελή αναγνωρίστηκε το δικαίωμα να παραστεί ως πολιτικώς ενάγων στην υπόθεση διεκδικώντας αποζημίωση.
Πηγή: skai.gr
www.agrinionews.gr
google page rank