Τετάρτη 7 Νοεμβρίου 2018

Δώρο πολιτισμού η δανειστική βιβλιοθήκη στην Κατούνα


Η Κατούνα την 10ετία του ‘80 φημίζονταν για την δανειστική  βιβλιοθήκη που είχε δημιουργηθεί από τον Μορφωτικό και Αθλητικό Σύλλογο (ΑΜΣ) Μεδεών Κατούνας με την συνδρομή, της αείμνηστης υπουργού πολιτισμού Μελίνας Μερκούρη.
Ακολούθησε η βιβλιοθήκη στην κοινότητα της Κατούνας, που στην συνέχεια καταργήθηκε και αρκετά βιβλία όσα είχαν απομείνει, μπήκαν στις αποθήκες του Δήμου.
Στην συνέχεια υπήρξε μια προσπάθεια από τον εν Αθήναις Σύλλογο Κατουνιωτών σε συνεργασία με τον Ιερό Ναό Αγίου Αθανασίου Κατούνας στον υπόγειο Ναό και δημιουργήθηκε η βιβλιοθήκη που υπάρχει ακόμα και σήμερα, αλλά σε επίπεδο βιβλίων ελεγχόμενα της εκκλησίας.
Σήμερα έρχεται ο Δήμος Ακτίου-Βόνιτσας με το Κέντρο Μέριμνας και την Κοινότητα της Κατούνας και κάνει σύσταση Δημοτικής βιβλιοθήκης στο υπόγειο του κτιρίου του Δημαρχείου Κατούνας εκεί που ήταν τα δικαστήρια.
Οι σύγχρονες βιβλιοθήκες παρέχουν υπηρεσίες στο ευρύ κοινό και δανείζουν τουλάχιστον μέρος της συλλογής  βιβλίων τους, ώστε οι χρήστες να μπορούν να τα παίρνουν στο σπίτι τους για διάστημα κάποιων ημερών ή εβδομάδων ενώ τα υπόλοιπα τα μελετούν στην αίθουσα.
"Το... δανείζεσθαι εστί φιλοσοφείν"
Το καλύτερο λοιπόν, για αυτόν τον σκοπό ειναι να «σκοτώνουμε» δημιουργικά τον ελεύθερό  χρόνο μας αφήνοντας στην άκρη το κινητό, τάμπλετ και ΗΥ.
 Η καλύτερη επικοινωνία μεταξύ μας γίνεται δια μέσου ενός βιβλίου.  
Η βιβλιοθήκη πρέπει να εξοπλιστεί πρώτα απ’ όλα με βιβλία τοπικών συγγραφέων του Δήμου μας, του Ξηρομέρου και της Αιτωλοακαρνανίας γενικότερα. 

 Πρέπει να είναι  κάτι το διαφορετικό από απλές βιβλιοθήκες, και οι αρμόδιοι να απευθυνθούν πρώτα σ’ αυτούς και στους εκδότες τους.
Απαραίτητα και χρήσιμα είναι όλα τα βιβλία όπως παιδικά, ιστορικά, λογοτεχνικά, μυθιστορήματα, σχολικά κ.α.
Καταρχήν για να δουλέψει μια βιβλιοθήκη πρέπει να έχει το ανάλογο προσωπικό, που να αγαπάει αυτό που κάνει, για την λειτουργία της, που θα ενημερώνει το κοινό, το τι, υλικό διαθέτει η βιβλιοθήκη και πως είναι δυνατή η πρόσβαση σ' αυτή.
Ελπίζουμε να μην γίνει μια αποθήκη παλιών και άχρηστων βιβλίων των αποθηκών της Βόνιτσας και των άλλων χωριών του Δήμου κλπ.
Πριν από την εποχή των ηλεκτρονικών υπολογιστών, λειτουργούσαν με τον καρτοκατάλογο, όπου υπήρχαν δελτία (κάρτες) που αντιστοιχούσαν σε βιβλία ή άλλο υλικό.
Η εμφάνιση του Διαδικτύου, όμως, οδήγησε στη χρήση των ηλεκτρονικών καταλόγων (οι οποίοι στην αγγλική αναφέρονται συχνά ως "webcats" ή OPAC, "online public access catalog"), οι οποίοι δίνουν τη δυνατότητα στον χρήστη να διεξάγει αναζήτηση στις συλλογές της βιβλιοθήκης από οποιοδήποτε σημείο με πρόσβαση στο Διαδίκτυο.
Αυτός ο τρόπος τήρησης καταλόγου είναι συμβατός με νέα είδη βιβλιοθηκών, όπως είναι οι ψηφιακές βιβλιοθήκες, καθώς και με παραδοσιακές βιβλιοθήκες που έχουν εκσυγχρονιστεί. Επίσης θα πρέπει να υπάρχει διαδικτυακή ενημέρωση με τα βιβλία που θα υπάρχουν.
Άρα η βιβλιοθήκη θα πρέπει να είναι σύγχρονη με πρόσβαση στο διαδίκτυο.
Η εποχή της παλιάς αραχνιασμένης βιβλιοθήκης πέρασε,  διαφορετικά, κανείς δεν θα πλησιάσει.
Βέβαια η Βιβλιοθήκη που δημιουργείται θα αποτελέσει την «κυψέλη» της φιλομάθειας και μέλισσες όλοι οι κάτοικοι που θα προσφέρουν βιβλία αλλά και θα την επισκέπτονται για δανεισμό κλπ.
Σε όλα αυτά όμως θα μπορούσε να βοηθήσει κάποιος αρμόδιος Αρχειονομίας, Βιβλιοθηκονομίας η και Συστημάτων Πληροφόρησης.
Ευάγγελος Κουτιβής




  

google page rank