Πέμπτη 16 Μαΐου 2019

…"αν μια πεταλούδα κινήσει τα φτερά της στον Αμαζόνιο, μπορεί να φέρει βροχή στην Κίνα…"

Ζούμε σ’ έναν κόσμο, όπου όλες οι χώρες κι οι λαοί αλληλεξαρτούνται. Αποφάσεις και δράσεις σε μια γωνιά του πλανήτη έχουν συνέπειες στη καθημερινή ζωή χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά, επιβεβαιώνοντας το απόφθεγμα "αν μια πεταλούδα κινήσει τα φτερά της στον Αμαζόνιο, μπορεί να φέρει βροχή στην Κίνα". Οι γνωριμίες, συναντήσεις και συνεργασίες ανθρώπων από διαφορετικούς χώρους και χώρες βοηθούν στην αλληλοκατανόηση και στην προσπάθεια για το κοινό καλό, ανοίγουν τους ορίζοντες της σκέψης και κάνουν πιο εύκολη κι όμορφη την καθημερινή μας ζωή. Ιδιαίτερα για τους νέους, οι συναντήσεις και συνεργασίες με νέους άλλων χωρών και πολιτισμών δίνουν την αίσθηση της συμμετοχής στα τεκταινόμενα του κόσμου και διευκολύνουν τις επαφές στην ζωή που ανοίγεται μπροστά τους. 
Σ’ έναν κόσμο που εξελίσσεται μέσα από διεθνή δίκτυα κι επαφές κι όπου η πληροφόρηση δεν έχει σύνορα, το «γαλατικό χωριό του Αστερίξ» μπορεί να υπάρξει μόνο στην φαντασία του Uberzo… και στην περιοχή μας…δυστυχώς.
Τα τελευταία χρόνια ασχολούμαι εθελοντικά σε προγράμματα ανταλλαγής και συνεργασίας νέων απ’ όλες τις χώρες της Ευρώπης, σαν σύμβουλος - συντονίστρια νέων. Νέοι από διάφορες χώρες συνεργάζονται, περνούν λίγες μέρες μαζί σε διαφορετικές χώρες και νοιώθουν πως είναι μέρος του κοινού ευρωπαϊκού μέλλοντος. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προωθεί πολύ έντονα τις συνεργασίες και τις συναντήσεις νέων, αλλά και πολιτών κάθε ηλικίας, στην λογική του κοινού μας μέλλοντος.
Έτσι είχα την δυνατότητα να βοηθήσω και οκτώ νέοι από την περιοχή του Δήμου μας να συμμετέχουν στο έργο “Generation Europe”, μαζί με συνομηλίκους τους από την Γερμανία και την Πορτογαλία. Στόχος του Προγράμματος είναι η ευρωπαϊκή κατανόηση κι αίσθηση ευρωπαϊκής ταυτότητας, χωρίς αποκλεισμούς. Στο ευρύτερο πλαίσιο του έργου συμμετέχουν 30 πόλεις από 15 χώρες. Δεν κρύβω πως χάρηκα, όταν είδα στο χάρτη που βλέπετε και σεις την κουκίδα «Βόνιτσα» μαζί με τις άλλες 29 κουκίδες σ’ όλη την Ευρώπη….κάπου υπάρχουμε κι εμείς πια ! 

Όμως η προσπάθεια ενός ατόμου δεν αρκεί. Οι περισσότερες πόλεις συμμετέχουν μέσα από τις δημοτικές τους αρχές. Εκεί, η νεολαία, η ευρωπαϊκή διάσταση του μέλλοντος κι οι συνεργασίες έχουν σημασία για τις δημοτικές αρχές. Οι Δήμοι έχουν τις δυνατότητες να κινητοποιήσουν ευρύτερες ομάδες νέων και να αξιοποιήσουν πολλές δυνατότητες που δίνει η Ευρωπαϊκή Ένωση στο στόχο να ρθουν κοντά οι νέοι της.
Επιπλέον για μας εδώ, η συμμετοχή μας στις ευρωπαϊκές συνεργασίες δίνει την ευκαιρία να σπάσουμε την απομόνωση και να μπούμε λίγο στο χάρτη…υπάρχουμε κι εμείς…και συμμετέχουμε…και μπορούμε να δημιουργήσουμε…και τελικά, μέσα από αυτό, να αποκτήσουμε κι εμπιστοσύνη στην περιοχή μας. 
Ελπίζω η μελλοντική δημοτική αρχή να έχει την ευρωπαϊκή προοπτική της νεολαίας μας σαν προτεραιότητα και να εκμεταλλευθεί τις δυνατότητες που προσφέρονται, για το καλό όλων μας….

Η Δέσποινα Μακρή είναι υποψήφια δημοτική σύμβουλος Ανακτορίου του Δήμου Ακτίου Βόνιτσας, με τον συνδυασμό «Συμφωνία Ελπίδας» του Δημ. Μασούρα.
Σπούδασε Διοίκηση επιχειρήσεων στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθήνας και το μεταπτυχιακό της είναι ΜΒΑ από το Πανεπιστήμιο Πατρών και διατηρεί λογιστικό γραφείο στην Βόνιτσα. 
Δίδαξε στα ΤΕΙ Ηπείρου και Ιονίων Νήσων ως επιστημονικός συνεργάτης και ασχολείται εθελοντικά σαν σύμβουλος - συντονίστρια νέων σε ευρωπαϊκά προγράμματα νεολαίας, ατα πλaiσια του Erasmus+.
Είναι παντρεμένη με τον Νίκο Αρνή, πανεπιστημιακό και πρώην Δήμαρχο Βόνιτσας, και έχει δύο παιδιά. 





google page rank