Σάββατο 3 Αυγούστου 2019

Ανοδική πορεία της Παλαίρου Αιτωλοακαρνανίας και φέτος το Καλοκαίρι. Ένα «χερσαίο νησί» που συνδυάζει την ανάπτυξη με την παράδοση


Κερδίζει  το στοίχημα η Πάλαιρος και φέτος το Καλοκαίρι,  χιλιάδες οι επισκέπτες.
Όλα πήγαν πιο πίσω φέτος λόγω άστατου καιρού και πολλαπλών εκλογικών αναμετρήσεων αφού οι Έλληνες είχαν ξοδευτεί. Αλλά οι ξένοι στην ώρα τους.
Εικόνα μεγάλης πόλης, ασφυκτικά πνιγμένη από πλήθος κόσμου και εκατοντάδες αυτοκίνητα που εξορμούν καθημερινά  στις παραλίες της.
Πάντα σαν τόπος προορισμού είναι και φέτος η Πάλαιρος (Ζαβέρδα), όπως και η Πογωνιά, πλημμύρισαν από κόσμο καθημερινά.
Θα ξεπεράσουν τις προσδοκίες  των επαγγελματιών φέτος το καλοκαίρι που αν δεν τα χάλαγε ο καιρός και οι εκλογές, οι διακοπές θα ξεκινούσαν σιγά - σιγά από Μάιο και όχι απότομα όπως έγινε.
Χρειάζεται μεγάλη προσοχή από τους αρμόδιους για να κρατηθεί ψηλά η Πάλαιρος στα μάτια των επισκεπτών όπως είναι σήμερα και σε αυτό πρέπει να συμβάλουν και οι επαγγελματίες, οι ιδιώτες όχι μόνο ο δήμος.
Οι μπάρες που τοποθετήθηκαν στην παραλία πέφτουν και απαγορεύονται τα αυτοκίνητα τα βράδια.
Ευτυχώς το μεγαλύτερο μέρος του έργου της αναβάθμισης της πλατείας τελειώνει
Επίσης πρέπει να φεύγουν  τα  παρκαρισμένα αυτοκίνητα στο λιμάνι και σε ολόκληρη την παραλιακή ζώνη έτσι ώστε οι ντόπιες οικογένειες και οι επισκέπτες να απολαμβάνουν την βόλτα τους και τα μικρά παιδιά να παίζουν ελεύθερα. Το μεγάλο πρόβλημα με τα μηχανάκια παραμένει άλυτο.
Έγιναν ασφαλτοστρώσεις μέσα στην Πογωνιά όπως και λίγο στην είσοδο της Παλαίρου, ενώ έγιναν ελάχιστες επιδιορθώσεις στο  δρόμο Πογωνιά - Βαθυαβάλι και αυξήθηκε η κίνηση στις παραλίες της Πογωνιάς όπως και Αη Γιάννη, Πόρτο Παλμος, Πόρτο Βαρκό κλπ.
 Ελπίζουμε να είναι οι τελευταίες μιας και έχει δημοπρατηθεί και σε λίγο ξεκινάει ο δρόμος Πογωνιά – Πλαγιά που θα δώσει μεγάλη ανάπτυξη.
Το έργο Πογωνιάς πλαγιά βλέπουμε να αργεί μιας και οι εκλογές πέρασαν.
Το Βαθυαβάλι στην Πογωνιά κρατάει την πρωτιά εδώ και μερικά χρόνια σαν η καλύτερη παραλία της Αιτωλοακαρνανίας.
Πολλοί μάλιστα μας ρίχνουν ευθύνες σαν katouna news για την μεγάλη επισκεψιμότητα μιας και την προβάλαμε  τόσο ενώ άλλοι με συμφέροντα την πολεμούν, άκομψα όμως.

Αλλά  τα καράβια που έρχονται τόσο κοντά στους λουόμενους και στην παραλία Bαθυαβάλι ορισμένες μέρες είναι το αρνητικό για τους λουόμενους, μπορεί το λιμενικό να έρχεται κάθε μέρα αλλά μόλις φεύγει επιστρέφουν. 
Αν δεν οριοθετηθεί η γραμμή για τα πλοία και τους λουόμενους τότε αυτό θα υπάρχει.
Μην ξεχνάμε και το παραλιακό μέτωπο Παλαίρου Μύτικα που είναι οι μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες. Εκεί προς Μύτικα τώρα αξιοποιούνται οι παραλίες και ανοίγουν café και beαch bar όπως Emilios, το Al Vento, το kosta maria και το Paliourias
Ένα πρόβλημα που υπάρχει μόνιμο στην Πάλαιρο είναι κι εκεί οι διακοπές νερού.

 Ο δε δρόμος εμπρός στο νέο Ξενοδοχείο “PALEROS RESORT" έχει γίνει επικίνδυνος για τους διαμένοντες.
Ξενοδοχεία – Δωμάτια
Τα ξενοδοχεία είναι φουλ σαιζόν όπως και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια, Έλληνες και ξένοι έχουν κατακλύσει την Πάλαιρο  όπως κάθε χρόνο άλλωστε πρέπει  κλείσεις αρκετό καιρό πριν ειδικότερα τώρα για δεκαπεντάυγουστο μετά μπορεί. Οι τιμές είναι σε πολύ λογικά επίπεδα για την εποχή και η εξυπηρέτηση  άριστη.

Ας δούμε τους τόπους διαμονής και ξεκινάμε από την έξοδο της Παλαίρου προς Μύτικα: Βουνάκι, Αιμίλιος, Θάλασσα, Ηλέκτρα και kosta maria, επίσης  μέσα στην Πάλαιρο υπάρχουν ενοικιαζόμενα δωμάτια όπως και τα ξενοδοχεία filoxenia, Cliff bay,  Τάνταρου,  Διόνυσος και τα υπόλοιπα.
 Προς Πογωνιά τo Paleros Garden Village Resort, το Ionian Paradise  αλλά και μέσα στην Πογωνιά όπως το Ακτή. Το φημισμένο και καλά οργανωμένο κάμπινγκ Κεκροπία στην Πάλαιρο επίσης σας περιμένει.
 Καταστήματα – Ταβέρνες   στην παραλιακή ζώνη
Όλα τα φαγάδικα, καταστήματα και ξενυχτάδικα έχουν πελατεία  κατά κοινή ομολογία, οι καταστηματάρxες όμως λένε δεν χαλάει λεφτά ο κόσμος αυτό είναι αλήθεια και που να τα βρουν.

Φυσικά οι επισκέπτες δεν είναι τόσο ανοιχτοχέρηδες και αυτό είναι γενικό το κακό, διότι ο κόσμος δεν έχει πλέον τόσα χρήματα όπως παλιότερα.
Καλό θα ήταν όμως και Ζαβερδιανοί να προσφέρουν πολλά στους επισκέπτες όπως το κάνουν άλλωστε και την προτιμούν και όχι μόνο να παίρνουν από αυτούς.
Επαγγελματίες στο παραλιακό κομμάτι της Παλαίρου, όπως:  Σκαμιά, Τhe dogs, το σοκάκι, Νικόπολης travel, Σολδάτου, Φούρνος Στάχτιαρη, Τουριστικά είδη του Τάνταρου, Τσίβου, Πλάτανος,  Εξάντας, Τράτα, Γιατρός πείνας, Ναυτάκι, δια ασήμαντο αφορμή, Yacht Club Paleros, Κόλυμπος club, Glou, Silver, Πιτσαρία, Πάλαιρος travel γραφείο ταξιδιών, Φλαμίνγκο, Senso Mare, Διόνυσος, Πανόραμα, Τomorrow, Συρτάκι, Άννα και άλλα πολλά μας περιμένουν.
Η περιοχή της Παλαίρου όμως έχει να δώσει πολλά ακόμα στον τουρισμό υπάρχουν πολλά σημεία ανεξερεύνητα.
Οι ημερήσιες εκδρομές επισκεπτών για μπάνιο, φαγητό πεζοπορία από τις γύρω περιοχές είναι ένα από τα συν της περιοχής.
Από  Έλληνες κυρίως Αγρινιώτες και Γιαννιώτες είναι αυτοί που το έχουν στέκι πολλά χρόνια τώρα,  αλλά σιγά σιγά όσοι ανακαλύπτουν την Πάλαιρο δεν ξαναφεύγουν καλοκαίρι από εκεί.
Από την ενημέρωση που έχουμε αρκετοί ξένοι τουρίστες με αύξηση που άγγιξε το 40% ήρθαν αεροπορικώς στο αεροδρόμιο του Ακτίου ως επί το πλείστον Άγγλοι, Γάλλοι και Γερμανοί με κατεύθυνση  την Πάλαιρο στην Αιτωλοακαρνανία.
 Ας ξεκινήσουμε από την τεράστια παραλία μεταξύ Παλαίρου – Πογωνιάς, μπροστά από το κάμπινγκ Κεκροπία και συνεχίσουμε μπροστά τo Paleros Garden Village Resort από τα ενοικιαζόμενα του  Ionian Paradise, τις καντίνες Αmmos και  de paleiro και φτάνοντας στο «Μόλο» και μπροστά από τα ενοικιαζόμενα «Ακτή»,  μια απέραντη παραλία πολλών χιλιομέτρων που καταλήγει στην Πογωνιά. Χιλιάδες άνθρωποι κολυμπάνε καθημερινά στα πεντακάθαρα νερά του Ιονίου.
Εκτός αυτών σε πολλά σημεία τοποθετήθηκαν  πολλές ομπρέλες από άκρη σε άκρη όπως και ξύλινα αποδυτήρια.
Συνεχίζοντας βορειοδυτικά της Πογωνιάς συναντά κανείς τις παραλίες, του Αι Γιάννη, Πόρτο Βαρκό, Πόρτο Παλμος και Βαθυαβάλι.
Η παραλία της Πογωνιάς, Βαθυαβάλι είναι το Νο 1 στις προτιμήσεις, των επισκεπτών είναι η πρώτη σε ολόκληρη την  Αιτωλοακαρνανία  και φιλοξενεί  αρκετό κόσμο στα γαλαζοπράσινα νερά της.
Πολλοί επώνυμοι, πολλά ξένα και Ελληνικά ονόματα της   σόουμπιζ με ιστιοφόρα αλλά και απλός κόσμος την επισκέπτονται  και μένουν ευχαριστημένοι.
Από το χωριό της Πογωνιάς Ακτίου Βόνιτσας και φέτος περνούν δεκάδες  αυτοκίνητα κατευθυνόμενοι σε αυτές τις παραλίες.
Το άλλο παραλιακό μέτωπο Παλαίρου - Μύτικα που είναι οι μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες έχουν αξιοποιηθεί οι παραλίες και ανοίγουν café και beαch bar όπως Emilios, vounaki, Θάλασσα, το Al Vento και το Paliourias που είναι μερικά χλμ έξω.
Η βραδινή βόλτα στην Πάλαιρο, η παραλιακή φερετζάδα κάτω από το φεγγάρι φέρνει το ανακάτεμα  ξένων και Ελλήνων, βλέπεις απλά σκιές ανθρώπων.
Οι φωνούλες των μικρών παιδιών ξεχωρίζουν με το παιχνίδι στην πλατεία.
 Αν θες να περάσεις όμορφα στην πλατεία πρέπει να πας με τα πόδια να αφήσεις το αυτοκίνητο μακριά γιατί το πάρκινγκ είναι πάντα γεμάτο.
Πολιτιστικά
Οι πάμπολλες φετινές εκδηλώσεις, της τοπικής κοινότητας και των τοπικών συλλόγων γεμίζουν  και συμπληρώνουν τα κενά του Καλοκαιριού και δίνουν κάτι το διαφορετικό σε ανθρώπους που ήθελαν κάτι περισσότερο από την καθημερινότητα του ήλιου, της Θάλασσας και της ξεκούρασης.
Χορευτικά, θεατρικές παραστάσεις, παιδικές βραδιές, εκθέσεις ζωγραφικής και βιβλίων, rock βραδιές.
Η Αγία Παρασκευή
 Η  μεγάλη εκδήλωση, μεγάλη γιορτή του Καλοκαιριού για την Πάλαιρο είναι η Γιορτή της Μεγαλομάρτυρος Παρασκευής με την  Λιτάνευση της εικόνας στην πόλη.
Είναι το Πανηγύρι της Παλαίρου.
Όσον αφορά το θρησκευτικό Τουρισμό το Μοναστήρι του Αγίου Δημητρίου μας περιμένει 
Το Πάνω χωριό το ορεσίβιο (καφενεία)
Το πάνω χωριό όμως είναι καθεαυτού ξηρομερίτικο,  ορεσίβιο, τα  καφενεία και καταστήματα είχαν πολύ καλή κίνηση, εκεί μαζεύονται περισσότερο οι ντόπιοι αγρότες, κτηνοτρόφοι συνταξιούχοι κ.α. άνθρωποι όλων των εποχών του έτους, καθαρόαιμοι ζαβερδιανοί και όχι μόνο της καλοκαιρινής σαιζόν που έχει η παραλιακή ζώνη.
Εδώ θα συναντήσεις όλα τα επαγγέλματα, συνεργεία, σουπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ και ψιλικατζίδικα, ψησταριές όπως του Τσουνάκα, κρεοπωλεία όπως του Ντουραντώνη, φαρμακεία, ανθοπωλεία (Φραδέλου), καταστήματα υποδημάτων, κουρείο, πιτσαρίες fast fonts όπως το καθ’  οδόν, Βενζινάδικα κλπ

Ο αγροτόκοσμος
Εκτός απο τους αρκετούς ψαράδες, η άλλη όψη της Παλαίρου είναι ο αγροτόκοσμος και οι κτηνοτρόφοι, ελιές, αμπέλια, καλαμπόκια, τριφύλλια, πρόβατα  και βοοειδή, αλλά δύσκολα τα καταφέρνουν με τις τιμές που υπάρχουν σ' αυτά. 
Η αρχαία Πάλαιρος
Στο δυτικό άκρο της Ακαρνανίας, απέναντι από τη Λευκάδα, πάνω στο βραχώδες ύψωμα με την ονομασία «Κεχροπούλα» (υψόμετρο 272 μ.), πολύ κοντά στο ομώνυμο χωριό (πρώην Ζαβέρδα) και σε απόσταση 15 χλμ. περίπου ΝΔ από τη Βόνιτσα, διατηρούνται τα ερείπια της αρχαίας Παλαίρου.

Η Πάλαιρος είναι το πρώτο «χερσαίο νησί» της Αιτωλοακαρνανίας ας την προστατέψουμε και ας την κρατήσουμε ψηλά.
Η περιοχή της Παλαίρου - Πογωνιάς έχει πολλούς κακόβουλους μνηστήρες συμφερόντων.
Ας μην τους κάνουμε το χατίρι………..

* Αν ξεχάσαμε κάποιον επαγγελματία δεν έγινε από πρόθεση, συμπληρώστε μας…












ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΚΟΥΤΙΒΗΣ 
google page rank