Τρίτη 24 Δεκεμβρίου 2019

Ελπίζουν οι Δήμαρχοι στην αλλαγή του σχεδιασμού για Άγριλο

Πολύς λόγος έγινε για την επίσκεψη στον ειδικό συντονιστή υφυπουργό για το μεταναστευτικό στρατηγό Αλκιβιάδη Στεφανή των δημάρχων Αμφιλοχίας, Ξηρομέρου και Ακτίου-Βόνιτσας, προκειμένου να ενημερωθούν για τις εξελίξεις που αφορούν στο πρώην στρατόπεδο στον Άγριλο του δήμου Αμφιλοχίας.
Δεν υπήρξαν δηλώσεις ή ανακοινώσεις αλλά ο δήμαρχος Ξηρομέρου Γιάννης Τριανταφυλλάκης τονίζει πως υπήρχαν παράμετροι που το υπουργείο δεν γνώριζε για τον Άγριλο, πως δεν είναι κάτι τετελεσμένο η μεταφορά των μεταναστών στην περιοχή αλλά και πως δεν υπάρχει τελικά κάποιο πρόγραμμα που “τρέχει” για να χρηματοδοτήσει την εγκατάσταση προσφύγων/μεταναστών σε ξενοδοχεία της περιοχής.
Ο κ. Τριανταφυλλάκης μιλώντας στο agriniopress.gr επεσήμανε μεταξύ άλλων: “Πήγα στην συνάντηση μαζί με τον δήμαρχο Αμφιλοχίας αλλά και τον δήμαρχο Ακτίου-Βόνιτσας γιατί θα ήθελα κι εγώ σε μια τέτοια περίπτωση να έχω για το Ξηρόμερο την στήριξη και την αλληλεγγύη των όμορων δήμων.
Επίσης θέλησα να ξεκαθαρίσω τα πράγματα σχετικά με το τι συμβαίνει με τα ξενοδοχεία και με ικανοποίηση άκουσα πως δεν πρόκειται για κάποιο πρόγραμμα, ευρωπαϊκό ή ελληνικό, οργανωμένης εγκατάστασης.
Όπως ενημερώθηκα αρμοδίως πρόκειται για κάποιες διερευνητικές πρωτοβουλίες ιδιωτών, που όπως φαίνεται δεν έχουν καν ιδιαίτερο κίνητρο ή άλλο επιχειρηματικό ενδιαφέρον, αντίθετα από όσα είχαν ακουστεί.
Είναι καλό που ξεκαθαρίστηκε αυτό. Από κει και πέρα, πρέπει να μην μείνει μόνη η Αμφιλοχία να αντιμετωπίσει το ζήτημα. Φυσικά πρέπει να βοηθάμε όλοι στα μεγάλα εθνικά ζητήματα αλλά αυτό δεν μπορεί να γίνεται αιφνιδιαστικά και με άνισους όρους για τις τοπικές κοινότητες”.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Ξηρομέρου πάντως, οι έχοντες την ευθύνη του μεταναστευτικού φαίνεται να μην γνώριζαν κάποιες παραμέτρους για τον Άγριλο, όπως την πολιτιστική και ιστορική σημασία του μέρους, την ύπαρξη εκκλησίας όπου τελείται θρησκευτική γιορτή εντός του κλπ.
“Νομίζω ότι δεν έχουν λυθεί βασικά ζητήματα υποδομών, όπως ύδρευσης, αποχέτευσης κλπ.”, εξήγησε. “Δεν μπορούμε να μιλάμε για αντισταθμιστικά με τόσες υποδομές που απαιτούνται για διπλασιασμό του πληθυσμού μιας περιοχής από ανθρώπους που απλώς θα μεταφερθούν σε αυτή.
Μας ειπώθηκε ότι θα υπάρξουν νέες επαφές ώστε να μάθουμε πού βρίσκεται το ζήτημα αλλά έχω την αίσθηση ότι τώρα που το υπουργείο είδε την συνολική εικόνα για τον Άγριλο θα αναζητήσει καλύτερες λύσεις. Δεν ξέρω όμως ποιες ή πού μπορεί να είναι αυτές”.


Σε ερώτηση πάντως αν αυτό θα γίνει εντός ή εκτός της Αιτωλοακαρνανίας και σε τι αριθμό ατόμων αφορά, ο δήμαρχος Ξηρομέρου απάντησε πως είναι κάτι που το χειρίζεται ο στρατηγός Στεφανής και οι επιτελείς του Στρατού και πως οι προδιαγραφές είναι συγκεκριμένες, αναζητούνται χώροι όπως στρατόπεδα ή άλλοι όπου θα τοποθετηθούν κοντέινερ, όμως δεν γνωρίζει τον σχεδιασμό.
google page rank