Παρασκευή 27 Δεκεμβρίου 2019

Μεταφέρεται το Αστυνομικό Τμήμα Κατούνας

Το Α.Τ. Κατούνας μεταφέρεται από την σημερινή του θέση, που βρίσκεται στην είσοδο του χωριού, στο Δημαρχείο Κατούνας, χώρο που του παραχώρησε η κοινότητα Κατούνας. 
-Με αφορμή πολλά δημοσιεύματα πριν 5 χρόνια και τις κινητοποιήσεις συγχωριανών μας στο άκουσμα της κατάργησης του Α.Τ. Κατούνας, η κοινότητα με απόφαση της παραχώρησε το χώρο του Δημαρχείου Κατούνας (παλιά ΚΕΠ) στο ισόγειο και υπόγειο του κτηρίου). 
Φυσικά η ιδέα κατάργησης του Α.Τ. Κατούνας ξεκίνησε από το 2010 με τον Καλλικράτη, με το σκεπτικό εφαρμογής του Καλλικράτη και στην Αστυνομία, δηλαδή την συγχώνευση και κατάργηση αστυνομικών τμημάτων σε όλη την Ελλάδα όπως και στην Αιτ/νία. Με σκοπό την μείωση των δαπανών, για ενοικιασμένα κτίρια και τα λειτουργικά τους έξοδα, που στεγάζουν αστυνομικά τμήματα. Με λίγα λόγια να δημιουργηθούν Πολυδύναμα Αστυνομικά Τμήματα που κατά βάση θα έχουν ως έδρα, την έδρα εκάστου Δήμου, που πλέον είναι η Βόνιτσα. 
Στις πληροφορίες που είχαν διαρρεύσει στον τύπο φέρονταν και το σκεπτικό της κατάργησης των Αστυνομικών τμημάτων Κατούνας, Εμπεσού, Γαβαλούς και Αγίου Βλασίου Αιτωλοακαρνανίας. 
Ο Καλλικράτης με τα τόσα κακά που έκανε στην ιστορία της Κατούνας κόντεψε να καταργήσει και την Αστυνομία ελπίζουμε να μην τα καταφέρει. 
Για να αποφευχθεί το χειρότερο συνεδρίασε στις 17 Σεπτεμβρίου 2013 το τοπικό συμβούλιο της Δημοτικής κοινότητας Κατούνας και αποφάσισε την παραχώρηση μέρους του κτηρίου του Δημαρχείου για να στεγαστεί το Αστυνομικό τμήμα Κατούνας. 
Ο τότε πρόεδρος της Κατούνας στις 17 Σεπτεμβρίου 2013, Κώστας Κασούρας και οι παρόντες τοπικοί σύμβουλοι Λίτσος Βαγγέλης και Νώντας Σαμαντάς τόνισαν στην απόφαση τους ότι πρέπει να συνεχιστεί η λειτουργία του το Α.Τ. Κατούνας που αστυνομεύει όλη την περιοχή του τέως Δήμου Μεδεώνος και Φυτειών και προκειμένου να εξακολουθήσει να λειτουργεί πρότειναν την δωρεάν παραχώρηση μέρους του κτηρίου  στο Δημαρχιακό μέγαρο Κατούνας. 
Η σχετική απόφαση ψηφίστηκε και επικυρώθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο Δήμου Ακτίου Βόνιτσας και στάλθηκε στο αρμόδιο υπουργείο. 
Να σημειώσουμε ότι αφορμή για την παραχώρηση του κτηρίου ήταν επιστολή που απέστειλε ο Αστυνομικός διευθυντής Ακαρνανίας Ανδρέας Αποστολόπουλος προς τον Δήμο Ακτίου-Βόνιτσας με αίτημα στα πλαίσια της μείωσης των δαπανών των υπηρεσιών και ότι επιβάλλεται η ανεύρεση δημοσίων κτιρίων για τη στέγαση της Αστυνομίας. 
Το θέμα στην συνέχεια άρχισε να παγώνει. Αλλά το 2015 άρχισαν πάλι τα σενάρια και τα δημοσιεύματα για την κατάργηση του Α.Τ. Κατούνας. Η κοινότητα της Κατούνας τότε με πρόεδρο τον Θωμά Καρφίτσα και πάλι αντέδρασε με νέα απόφαση της για παραχώρηση χώρου στο Δημαρχείο Κατούνας. 
Φθάσαμε σήμερα το 2019 που πριν λίγο καιρό ήρθε απόφαση από το αρμόδιο υπουργείο στο Α.Τ. Κατούνας για την μεταστέγαση του στο δημαρχείο Κατούνας στο χώρο που παραχωρεί η κοινότητα. 
Ο χώρος αυτός, είναι αυτός, που στεγαζόταν τα ΚΕΠ και το «βοήθεια στο σπίτι» μπαίνοντας στην κύρια είσοδο δεξιά στο δημαρχείο απέναντι από την αίθουσα συνεδριάσεων και εκδηλώσεων όπως και ο υπόγειος χώρος αυτού. 
Σήμερα αρμόδιος μηχανικός με συνεργεία ιδιωτικής εταιρείας χρηματοδοτούμενη αλλά και με εντολή του υπουργείου έχουν αναλάβει και ανακατασκευάζουν τους χώρους αυτούς έτσι ώστε το επόμενο διάστημα να γίνει η μετεγκατάσταση του Α.Τ. Κατούνας στο κέντρο του χωριού. 
Ελπίζουμε να συνεχιστεί η λειτουργία του και στο μέλλον οι αρμόδιοι φορείς και πολιτεία να μην ξανασκεφτούν για κατάργηση, διότι θα είναι πολύ βαρύ πλήγμα στην ζωή και την ασφάλεια της κοινωνίας της Κατούνας, αφού έχει σημαντικό έργο στη μέχρι τώρα δραστηριότητά του.  



ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΚΟΥΤΙΒΗΣ
google page rank