Κυριακή 28 Φεβρουαρίου 2021

Επέστρεψε πάλι η αποκεντρωμένη Διοίκηση την απόφαση του Δήμου Ακτίου-Βόνιτσας για την παραχώρηση γεώτρησης του Μπαλκωτού Κατούνας


ΕΙΝΑΙ Η ΔΕΥΤΕΡΗ φορά που η αποκεντρωμένη Διοίκηση επιστρέφει την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Ακτίου-Βόνιτσας που παραχώρησε  χωρίς δημοπρασία σε ιδιώτη. 
Αντίθετοι σε αυτή την απόφαση έτσι για την ιστορία ήταν ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης δημοτικός σύμβουλος Επαμεινώνδας Μωραΐτης και Ανεξάρτητη Δημοτική Σύμβουλος και π. Αντιδήμαρχος Αθηνά Καρέλου. 
Δείτε το δεύτερο έγγραφο της αποκεντρωμένης και τι ζητάει: 




ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΑΠΌΦΑΣΗ ΠΟΥ ΠΉΡΕ Ο ΔΗΜΟΣ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΚΥΡΩΣΗ ΤΗΣ ΠΡΩΤΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗ

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ 

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ 

Από το πρακτικό της 23ης/2020 συνεδρίασης 

του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Ακτίου-Βόνιτσας 

Αριθμός Απόφασης 183/2020 

ΘΕΜΑ: Περί εκμίσθωσης γεώτρησης αντλιοστασίου στη θέση ΜΠΑΛΚΩΤΟ της Τ.Κ. Κατούνας του  Δήμου Ακτίου Βόνιτσας. 

 Σήμερα την 28η Δεκεμβρίου 2020, ημέρα Δευτέρα και ώρα 17:30 το Δημοτικό Συμβούλιο Δήμου  Ακτίου-Βόνιτσας συνήλθε σε τακτική συνεδρίαση με τη διαδικασία «ΔΙΑ ΤΗΛΕΔΙΑΣΚΕΨΗΣ»,  ύστερα από την αριθ.πρωτ. 15556/23-12-2020 έγγραφη πρόσκληση του Προέδρου Δημοτικού  Συμβουλίου, που επιδόθηκε χωριστά σε καθένα από τους Δημοτικούς Συμβούλους, τους Προέδρους  των Δημοτικών & Τοπικών Κοινοτήτων και στον Δήμαρχο, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 67  του Ν.3852/2010, όπως αντικαταστάθηκε από το άρθρο 74 του Ν.4555/18 και συμπληρώθηκαν με  αυτές των άρθρων 177 και 184 του Ν. 4635/2019 και σύμφωνα με το άρθρο 10 της από 11-3-2020  Π.Ν.Π. (ΦΕΚ 55/τ.Α΄/11-3-2020) και της αρίθ.40/20930/31-03-2020 εγκυκλίου του Υπουργείου  Εσωτερικών. 

 Αφού διαπιστώθηκε ότι υπάρχει νόμιμη απαρτία δεδομένου ότι σε σύνολο 27 Δημοτικών  Συμβούλων, βρέθηκαν παρόντες 26 Δημοτικοί Σύμβουλοι ήτοι: 

ΠΑΡΟΝΤΕΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ 

1. Στούπας Θεόδωρος (Πρόεδρος) 2. Βίτσας Δημήτριος  

3. Τσακάλης Κων/νος  

4. Πάντας Νικόλαος 

5. Αποστολάκης Παντελής 6. Καλαντζής Ανδρέας 

7. Τζεφριός Λεωνίδας 

8. Ζαχαράκης Γεώργιος  

9. Πανταζή Παναγιώτα  

10. Προδρομίτης Σωτήριος

11. Βέμη –Καρέλου Αθηνά 12. Καούρας Ξενοφών 

13. Κασόλας Αθανάσιος  

14. Φερεντίνος Ευθύμιος

15. Πέρλης Απόστολος 

16. Ζαχαράκης Μιχαήλ 

17. Καραμάνης Θωμάς 

18. Σαλοδημήτρης Παναγιώτης

19. Πανταζής Παναγιώτης

20. Παξινός Δημήτριος 

21. Μασούρας Δημήτριος

22. Σιαπλαούρα Καίτη 

23. Μυλωνίδης Ευθύμιος

24. Βαρβάτος Νικόλαος

25. Καταγής Σπυρίδων 

26. Μωραΐτης Επαμεινώνδας  

ΑΠΟΝΤΕΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ 

 1. Πωγωνιώτης Θεόδωρος Ο οποίος δεν συμμετείχε αν και νόμιμα  προσκλήθηκε 

Στη συνεδρίαση συμμετείχε ο Δήμαρχος κ. Αποστολάκης Γεώργιος-Θεόδωρος. Στη συνεδρίαση συμμετείχαν ο Πρόεδρος της Δ.Κ. Βόνιτσας, καθώς και οι Πρόεδροι  των Τ.Κ. Αχυρών & Τρύφου.

Στη συνεδρίαση δεν συμμετείχαν οι Πρόεδροι των Δ.Κ. Παλαίρου, Τ.Κ. Κατούνας,  Αετού, Θυρρείου, Κονοπίνας, Κομπωτής, Αγίου Νικολάου, Βάτου, Δρυμού,  Μοναστηρακίου, Παλιαμπέλων, Περατιάς, Πλαγιάς & Πογωνιάς αν και νόμιμα  προσκλήθηκαν. 

Ο Πρόεδρος κήρυξε την έναρξη της συνεδρίασης στην οποία συμμετείχε και η Υπάλληλος  του Δήμου Καούρα Γεωργία για την τήρηση των πρακτικών. 

O Πρόεδρος εισερχόμενος στο 2ο θέμα της ημερήσιας διάταξης ρώτησε τους έχοντες  δικαίωμα ψήφου αν για κάποιους από αυτούς συντρέχει κώλυμα ή ασυμβίβαστο σύμφωνα με  τις διατάξεις των άρθρων 1 και 7 του Ν. 2690/1999 και των άρθρων 14 και 58 του Ν.  3852/2010, προκειμένου να απέχουν από τη συζήτηση του θέματος. Ουδείς εδήλωσε ότι έχει  κώλυμα ή ασυμβίβαστο. 

Στην συνέχεια έδωσε τον λόγο στον Αντιδήμαρχο κ. Βίτσα Δημήτριο προς εισήγηση του  θέματος ο οποίος έθεσε υπόψη του συμβουλίου τα εξής: 

Με τη με αρ. 126/2020 προηγούμενη απόφαση μας εγκρίναμε τη σύσταση χρησιδανείου  του αντλιοστασίου της γεώτρησης στη θέση ΜΠΑΛΚΩΤΟ της Κοινότητας Κατούνας Δήμου  Ακτίου Βόνιτσας, καθώς και το Σχέδιο Σύμβασης Χρησιδανείου.  

Στη συνέχεια με τη με αρ. πρωτ. 197239/16-11-2020 απόφασή του ο συντονιστής  Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου ακύρωσε τη με αρ.  126/2020 απόφαση του Δημοτικού μας Συμβουλίου, για λόγους που αναλυτικά φαίνονται στο  σκεπτικό της εν λόγω απόφασης.  

Όπως γνωρίζετε, το αντλιοστάσιο της γεώτρησης στη θέση «ΜΠΑΛΚΩΤΟ» της Τ.Κ.  Κατούνας του Δήμου Ακτίου – Βόνιτσας έχει παύσει να λειτουργεί εδώ και αρκετά χρόνια. Ο  οικίσκος όπου είναι εγκαταστημένο το αντλιοστάσιο έχει υποστεί μεγάλες υλικές ζημιές, οι  ηλεκτρικοί πίνακες είναι κατεστραμμένοι, ενώ σε άγνωστο χρόνο εκλάπη ο μετασχηματιστής  και το μοτέρ άντλησης ύδατος.  

 Το κόστος επισκευής και λειτουργίας του αντλιοστασίου είναι υψηλό και ασύμφορο για  τον Δήμο, αφού είναι αμφίβολο, εάν τα αρδευτικά τέλη που τυχόν εισπράξει, θα καλύψουν το  κόστος επισκευής, ενώ ο Δήμος Ακτίου – Βόνιτσας αδυνατεί υπό τις σημερινές οικονομικές  του δυνατότητες να επιβαρυνθεί τέτοιο κόστος συντήρησης, ώστε να καταστεί  λειτουργήσιμο και εκμεταλλεύσιμο.  

Είναι βέβαιο λοιπόν, ότι εάν συνεχισθεί η ίδια κατάσταση, το αντλιοστάσιο θα  απαξιωθεί τελείως. Θα ήταν λοιπόν προς το συμφέρον του Δήμου να εκμισθωθεί σε τρίτον  και ήδη έχει εκφράσει ενδιαφέρον ο Α.Σ. ΒΙΟΛΟΓΙΚΟ ΑΓΡΟΚΤΗΜΑ με έδρα την  Κατούνα. Συγκεκριμένα, ο εν λόγω συνεταιρισμός ζητεί τη μίσθωση του αντλιοστασίου για  δεκαπέντε (15) έτη με δικαίωμα παράτασης για άλλα δέκα (10) έτη, έναντι ετήσιου  μισθώματος χιλίων διακοσίων (1.200€) ευρώ. Θεωρώ, ότι με την εκμίσθωση του  αντλιοστασίου, αφ’ ενός μεν αυτό θα καταστεί και πάλι λειτουργήσιμο, αφού ο μισθωτής θα  φροντίσει για την κατά τον προορισμό του συντήρηση, αφετέρου δε ο Δήμος θα αποκτήσει  και ένα επιπλέον έσοδο από το μίσθωμα.  

Περαιτέρω, από την εκμίσθωσή του στον παραπάνω αγροτικό συνεταιρισμό, θα  εξυπηρετείται και ο κοινωνικός σκοπός λειτουργίας του αντλιοστασίου, δηλαδή η  εξυπηρέτηση των δημοτών του Δήμου, αφού τα μέλη του συνεταιρισμού είναι κυρίως  δημότες του Δήμου μας. 

Εισηγούμαι λοιπόν να λάβουμε απόφαση εκμίσθωσης του παραπάνω αντλιοστασίου, μετά του περιβάλλοντος χώρου αυτής τριών (3) περίπου στρεμμάτων, στον συνεταιρισμό με  την επωνυμία «ΒΙΟΛΟΓΙΚΟ ΑΓΡΟΚΤΗΜΑ», χωρίς δημοπρασία (άρθρο 192 παρ. 2 εδ. α’  του νόμου 3463/2006), για δεκαπέντε (15) έτη με δικαίωμα παράτασης για άλλα δέκα (10)  έτη, έναντι ετήσιου μισθώματος χιλίων διακοσίων (1.200€) ευρώ. 

-Ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Κασόλας Αθανάσιος είπε πως εμείς θέλουμε να μπορούν  να ποτίζουν όλοι και αυτό να είναι προϋπόθεση για την εν λόγω εκμίσθωση (να  συμπεριληφθεί στο συμφωνητικό ο όρος διαλυτικής αιρέσεως).  

-Ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Μασούρας Δημήτριος δήλωσε πως ήμασταν θετικοί και  την προηγούμενη φορά, πόσο μάλλον τώρα που θα υπάρχει και μίσθωμα.  - Ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Μωραΐτης Επαμεινώνδας είπε πως όπως και την  προηγούμενη φορά το καταψηφίζουμε, διότι πρόκειται για ωμή παραχώρηση δημόσιας  περιουσίας και αυτό ακριβώς αναφέρθηκε και στην απόφαση ακύρωσης από την  Αποκεντρωμένη Διοίκηση.  

- Η Δημοτική Σύμβουλος κ. Βέμη - Καρέλου Αθηνά δήλωσε πως καταψηφίζει διότι  από το προηγούμενο Δημ. Συμβούλιο, ήταν όλα έτοιμα χωρίς να είμαι γνώστης του θέματος. 

Αυτός ήταν και ο λόγος της αποχώρησής μου από το συγκεκριμένο συμβούλιο. Η πάγια θέση  μου είναι πως τα δημοτικά έργα δεν πρέπει να περνάνε σε χέρια ιδιώτη.  

Κατά την συζήτηση του θέματος συμμετείχαν είκοσι έξι (26) Δημοτικοί Σύμβουλοι,  ωστόσο δεν συμμετείχε ο Πρόεδρος της Τ.Κ. Κατούνας κ. Καφρίτσας Θωμάς, αν και νόμιμα  προσκλήθηκε. 

Στην συνέχεια ο Πρόεδρος κάλεσε το Δημοτικό Συμβούλιο να αποφασίσει σχετικά. Το Δημοτικό Συμβούλιο αφού άκουσε τα παραπάνω και μετά από διαλογική συζήτηση έχοντας υπόψη τη με αρ. 126/2020 προηγούμενη απόφασή του, τη με αρ. πρωτ. 197239/16- 11-2020 απόφαση του συντονιστή Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής  Ελλάδας και Ιονίου, τις διατάξεις του άρθρου 65 του Ν.3852/2010 καθώς και το άρθρο 192  παρ. 2 εδ. α’ του νόμου 3463/2006. 

 Κατά πλειοψηφία ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ  

- Εγκρίνει την εκμίσθωση της γεώτρησης αντλιοστασίου στη θέση ΜΠΑΛΚΩΤΟ της Τ.Κ.  Κατούνας του Δήμου Ακτίου Βόνιτσας, (μετά του περιβάλλοντος χώρου αυτής τριών (3)  περίπου στρεμμάτων), στον συνεταιρισμό με την επωνυμία «ΒΙΟΛΟΓΙΚΟ ΑΓΡΟΚΤΗΜΑ»,  χωρίς δημοπρασία (άρθρο 192 παρ. 2 εδ. α’ του νόμου 3463/2006), για δεκαπέντε (15) έτη  με δικαίωμα παράτασης για άλλα δέκα (10) έτη, έναντι ετήσιου μισθώματος χιλίων  διακοσίων (1.200€) ευρώ. 

- Ο μισθωτής υποχρεούται να επιτρέπει τη χρήση του αντλιοστασίου - γεώτρησης για  παροχή νερού σε δεξαμενή στο Μπαλκωτό για χρήση από τρίτους, μη μέλη του  συνεταιρισμού, κατοίκους της Κοινότητας Κατούνας, εφόσον υποβάλουν προς τούτο σχετικό  αίτημα. Σε περίπτωση χρήσης του αντλιοστασίου από κατοίκους της Κοινότητας Κατούνας,  που δεν είναι μέλη του μισθωτή - συνεταιρισμού, αυτοί είναι υποχρεωμένοι να συμμετέχουν  και να καταβάλουν τα έξοδα λειτουργίας του αντλιοστασίου κατά το μέρος που τους  αναλογεί, τα έξοδα δε αυτά ( αντίτιμο χρήσης) θα καθορίζονται από τον Δήμο Ακτίου – Βόνιτσας. Ο υπολογισμός των εξόδων αυτών από το Δήμο, θα γίνεται σύμφωνα με  κοστολόγιο που θα προσκομίζει για το σκοπό αυτό ο μισθωτής, συνοδευόμενο με τα  αντίστοιχα παραστατικά στοιχεία, την ορθότητα των οποίων θα ελέγχει ο Δήμος. Είναι  αυτονόητο, ότι τα παραπάνω καταλογιζόμενα τέλη στους κατοίκους της κοινότητας, δεν  μπορεί να υπολογίζονται σε ποσά κάτω του κόστους που θα αντιστοιχεί για τον καθένα από  αυτούς για τη χρήση του αντλιοστασίου. 

- Εξουσιοδοτεί τον Δήμαρχο κ. Αποστολάκη Γεώργιο-Θεόδωρο (ή τον νόμιμο αναπληρωτή του) για την υπογραφή του συμφωνητικού μίσθωσης, καθώς και για τις περαιτέρω ενέργειες  προς υλοποίηση της απόφασης αυτής.  

-Μειοψήφησαν οι Δημοτικοί Σύμβουλοι κ.κ. Μωραΐτης Επαμεινώνδας & Βέμη - Καρέλου  Αθηνά. 

Η απόφαση αυτή έλαβε αριθμό 183/2020. 

Αφού συντάχθηκε το πρακτικό αυτό υπογράφεται ως ακολούθως: 

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΤΑ ΜΕΛΗ 

 Ακολουθούν υπογραφές 

  

Ακριβές αντίγραφο 

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ 

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΣΤΟΥΠΑΣ


Το Δημοτικό συμβούλιο συνεδριάζει εκ νέου την Τρίτη 2 Μαρτίου με τηλεδιάσκεψη με μοναδικό θέμα την γεώτρηση και την συμπλήρωση των χαρτιών που δεν είχαν προσκομισθεί 




 

google page rank