Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου 2021

ΔΗΜΟΣ ΑΚΤΙΟΥ-ΒΟΝΙΤΣΑΣ: "Δασικοί χάρτες, προτάσεις- παρέμβαση από την Δημοτική παράταξη "Συμφωνίας ελπίδας"

«Λήψη αποφάσεων αναφορικά με τους δασικούς χάρτες»
Προς τον κ. Πρόεδρο Δημοτικού Συμβουλίου
Δ. Ακτίου – Βόνιτσας
Αίτηση

Κύριε Πρόεδρε,

Όπως ίσως γνωρίζετε ήδη, πρόσφατα αναρτήθηκαν οι δασικοί χάρτες για την περιοχή του Νομού και του Δήμου μας ειδικότερα. Από την ανάρτηση αυτή εγείρονται σημαντικά ζητήματα, που αφορούν τόσο τους συμπολίτες μας, όσο και τον ίδιον τον Δήμο Ακτίου - Βόνιτσας.

Συνεπώς, υφίσταται κατά την άποψή μας ανάγκη να τεθεί προς συζήτηση και λήψη απόφασης το ανωτέρω θέμα στην επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Από την παράταξή μας προτείνεται ενιαία συζήτηση, αν όμως το κρίνετε, μπορεί το θέμα να εισαχθεί και ως δύο αυτοτελή, όπως τα επιμερίζουμε κάτωθι.

Τίτλος θέματος: «Λήψη αποφάσεων αναφορικά με τους δασικούς χάρτες».    

Εισηγητής : Δημήτριος Μασούρας, δημοτικός σύμβουλος.

Εισήγησή μας η κάτωθι:

1. Προτείνουμε να υιοθετηθεί από το δ.σ. το κάτωθι ψήφισμα:

Αναρτήθηκαν πρόσφατα, οι δασικοί χάρτες του Νομού μας, οι οποίοι βέβαια περιλαμβάνουν και περιοχές του Δήμου μας. Η κατάρτιση των δασικών χαρτών αποτελεί γενικά ένα σοβαρό βήμα εκσυγχρονισμού της νομοθεσίας, αλλά και της υποδομής για τη χώρα μας και ένα χρησιμότατο εργαλείο τόσο για την προστασία του περιβάλλοντος και των δασών ειδικότερα, όσο και για την ορθολογική ανάπτυξη επενδύσεων, μικρών ή μεγάλων.

Ήδη από την πρώτη επισκόπησή τους, δεκάδες συμπολίτες μας έχουν αρχίσει να διαπιστώνουν τα μεγάλα προβλήματα που υπάρχουν, καθώς οι δασικοί χάρτες, συνταγμένοι χωρίς αυτοψία, έχουν πολλές φορές θεωρήσει εσφαλμένα αγροτικές εκτάσεις (ιδίως με δενδρώδεις καλλιέργειες) ως δασικές, ενώ συχνότατα δεν έχουν λάβει υπ’ όψιν τελεσίδικες πράξεις χαρακτηρισμού, δικαστικές αποφάσεις, άδειες οικοδομής κλπ. ή έχουν υποπέσει σε πρόδηλα σφάλματα χαρακτηρίζοντας αγρούς ως δασικές εκτάσεις.

Ήδη και ενώ βρισκόμαστε εν μέσω πανδημίας ξεκίνησε η προθεσμία υποβολής αντιρρήσεων - ενστάσεων από τους πολίτες, η οποία είναι 105 ημέρες για τους κατοίκους της Ελλάδας, πλέον 20 ημερών για τους διαμένοντες στην αλλοδαπή. 

Οι προθεσμίες που καθορίστηκαν είναι ασφυκτικές, δεδομένης της κατάστασης που δημιουργεί η πανδημία, με απαγόρευση μετακινήσεων, δυσχέρεια επικοινωνίας με υπηρεσίες κλπ. Ταυτοχρόνως οι διαδικασίες που προβλέπονται, είναι εξαιρετικά σύνθετες, αλλά και χρονοβόρες. Όλα αυτό έχουν ως αποτέλεσμα να κινδυνεύουν να χαθούν περιουσίες, να μην μπορούν να γίνουν δικαιοπραξίες ή να εκδοθούν οικοδομικές άδειες, να παγώνουν με άλλα λόγια διάφορες οικονομικές δραστηριότητες. Τέλος, σε όλα αυτά πρέπει να προστεθεί και η οικονομική επιβάρυνση με την μορφή παραβόλων, μετακινήσεων κ.λ.π. που συνιστά πρόβλημα στις σημερινές συνθήκες για πάρα πολλούς.

Είναι αυτονόητο ότι τα προβλήματα αυτά πλήττουν κυρίως τους οικονομικά πιο αδύνατους συμπολίτες μας και εντείνονται για τις ιδιοκτησίες μικρής αξίας, ιδίως στις ορεινές και ημιορεινές περιοχές, όπου το κόστος των ενστάσεων μπορεί να υπερβαίνει και την ίδια την αξία του ακινήτου.

Με βάση τα παραπάνω, στηρίζοντας τους συμπολίτες μας και τον τόπο μας εν γένει, απαιτούμε από την κυβέρνηση:

1. Να ανασταλεί η ανάρτηση των δασικών χαρτών. Να επικαιροποιηθούν προκειμένου να λάβουν υπόψη τους τις όποιες πράξεις χαρακτηρισμού, δικαστικές αποφάσεις, πράξεις παραχώρησης, αποφάσεις αναδασώσεων, οικοδομικές άδειες, κ.λπ. Να αναρτηθούν δε εκ νέου, μετά την επικαιροποίησή τους.

2. Η προθεσμία υποβολής αντιρρήσεων - ενστάσεων να ανασταλεί κατά τη διάρκεια της πανδημίας, όπως συμβαίνει και με τις συναφείς δικαστικές προθεσμίες και να μην είναι μικρότερη των 12 μηνών, πλέον του ενός (1) μήνα για τους κατοίκους της αλλοδαπής.

3. Η υποβολή αντιρρήσεων – ενστάσεων να γίνεται χωρίς την οικονομική επιβάρυνση των ενδιαφερομένων, παρά μόνον να επιβάλλεται κάποιο τέλος σε περίπτωση απόρριψης αντίρρησης ως προδήλως αβάσιμης.

2. Προτείνουμε ν’ αναλάβει ο Δήμος συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για τη διαφύλαξη της και της δημοτικής περιουσίας και της περιουσίας των πολιτών.

Συγκεκριμένα, να συγκροτηθεί ομάδα εργασίας αποτελούμενη από αρμόδιο Αντιδήμαρχο, μέλος της τεχνικής υπηρεσίας και το δικηγόρο του Δήμου, με σκοπό:

Α) Να ελέγξει αν υπάρχουν ακίνητα ιδιοκτησίας του Δήμου που χαρακτηρίστηκαν εσφαλμένα ως δασικά και να υποβάλει σχετικές αντιρρήσεις – ενστάσεις για λογαριασμό του Δήμου.

Β) Να ελέγξει αν έχουν καταγραφεί ορθά τα όρια των οικισμών του Δήμου μας, ώστε να εξαιρεθούν από τη διαδικασία των δασικών χαρτών, καθώς και τα όρια παραχωρήσεων αγροτικών κλήρων (παραχωρητήρια, αναδασμοί κλπ.), με σκοπό την υπαγωγή τους στο ευνοϊκό καθεστώς της δασικής νομοθεσίας.

Γ) Να ελέγξει αν υπάρχουν περιπτώσεις που δάση ή δασικές εκτάσεις δεν έχουν καταχωριστεί ως τέτοιες και, σε καταφατική περίπτωση, να υποβάλει αντιρρήσεις με σκοπό να χαρακτηριστούν οι εκτάσεις αυτές κατάλληλα και να προστατευθεί το δασογενές περιβάλλον.

Δ) Να υποβάλει απολογισμό της δράσης της στο δημοτικό συμβούλιο.


google page rank