Παρασκευή 10 Ιανουαρίου 2014

Έρχονται διώξεις σε δημάρχους


Στο σκαμνί οι δήμαρχοι που δεν θα διώχνουν τους υπαλλήλους, η σύμβαση των οποίων έληξε. Αυστηρή εγκύκλιος με συστάσεις για εξάντληση των ένδικών μέσων.
Όπως είναι γνωστό, οι ΟΤΑ και τα νομικά τους πρόσωπα καλύπτουν τις εποχικές ή παροδικές ανάγκες τους, καθώς και τις ανάγκες των προγραμμάτων ή των έργων που υλοποιούν με συγχρηματοδότηση από διεθνείς οργανισμούς ή από εθνικούς πόρους, με την πρόσληψη εκτάκτου προσωπικού με συμβάσεις εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου ή με τη σύναψη συμβάσεων μίσθωσης έργου, ενώ συμμετέχουν και σε προγράμματα ενίσχυσης της απασχόλησης, προσλαμβάνοντας ανέργους για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

Οι ως άνω συμβασιούχοι οφείλουν να αποχωρούν από τις υπηρεσίες με τη λήξη της διάρκειας των συμβάσεών τους, όπως προβλέπεται από την κείμενη νομοθεσία, η δε μετατροπή των συμβάσεών τους σε αορίστου χρόνου απαγορεύεται ρητά από το άρθρο 103 του Συντάγματος.
Εντούτοις, επί σειρά ετών παρατηρείται το φαινόμενο της αναγνώρισης τέτοιου τύπου συμβάσεων ως εξαρτημένης εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, με αποφάσεις πολιτικών δικαστηρίων, οι οποίες καθίστανται τελεσίδικες και αμετάκλητες άρα και υποχρεωτικές για τη διοίκηση (ν. 3068/2002). Σε ορισμένες περιπτώσεις τα αρμόδια όργανα των ΟΤΑ και των νομικών τους προσώπων αποδέχονται τα αιτήματα των αγωγών, συνομολογούν ότι με τις συμβάσεις αυτές καλύπτονται πάγιες και διαρκείς ανάγκες τους και δεν ασκούν τα προβλεπόμενα τακτικά και έκτακτα ένδικα μέσα κατά των αποφάσεων αυτών, ως οφείλουν για την προάσπιση των συμφερόντων τους. Οι λόγοι είναι, νομίζουμε,  καθαρά ψηφοθηρικοί…
Αποτέλεσμα των πρακτικών αυτών είναι η κατάταξη συμβασιούχων σε προσωποπαγείς θέσεις ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου των φορέων αυτών, καταστρατηγώντας το συνταγματικά κατοχυρωμένο σύστημα προσλήψεων του ν.2190/94, όπως ισχύει και για τους φορείς αυτούς και επιβαρύνοντας τους προϋπολογισμούς τους με μη προγραμματισμένες δαπάνες.
Επιπροσθέτως, επειδή συνυπολογίζονται οι κατατάξεις αυτές για την τήρηση του λόγου 1/5 (μία πρόσληψη ανά πέντε αποχωρήσεις προσωπικού) στο δημόσιο, στερούνται οι φορείς τη δυνατότητα πρόσληψης μονίμου προσωπικού, από τους διαθέσιμους επιτυχόντες σε διαδικασίες πρόσληψης υπό τον έλεγχο του ΑΣΕΠ.
Παρά τις αλλεπάλληλες συστάσεις απ’ τα συναρμόδια υπουργεία Εσωτερικών,  Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Οικονομικών, οι ΟΤΑ και τα νομικά τους πρόσωπα εξακολουθούν να μην εξαντλούν τα ένδικα μέσα που έχουν στη διάθεσή τους, αντιθέτως, όπως προαναφέραμε, συχνότατα «καλύπτουν» τους υπαλλήλους των οποίων η σύμβαση έληξε, στερώντας την ελπίδα για απασχόληση από άλλους πολίτες που δικαιούνται, ίσως, τη θέση, εφ’ όσον πρόκειται για εργασία απαραίτητη στο Δήμο ή την Περιφέρεια και τα Νομικά τους Πρόσωπα.
Το υπουργείο Εσωτερικών, πάντως, με εγκύκλιό του που περιήλθε σε γνώση του agrinioreport.com,  επισημαίνει ότι σύμφωνα με τα άρ. 72 και 176 του ν. 3852/2010, η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου και της Περιφέρειας αντίστοιχα, έχει αρμοδιότητα για τη λήψη της απόφασης άσκησης όλων των ενδίκων βοηθημάτων και μέσων, ενώ «δεν είναι επιτρεπτή οποιαδήποτε παραίτηση από άσκηση ενδίκων μέσων, προκειμένου για μισθολογικές απαιτήσεις καθώς και απαιτήσεις μισθών, επιδομάτων, αποζημιώσεων και γενικά μισθολογικών παροχών οποιασδήποτε μορφής, εξαιρουμένων εκείνων για τις οποίες το νομικό ζήτημα έχει επιλυθεί με απόφαση ανωτάτου δικαστηρίου».
Στην ίδια εγκύκλιο, το υπουργείο καλεί ουσιαστικά τους γ.γ. των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων να ενεργοποιούν διαδικασίες πειθαρχικής ευθύνης των αιρετών (δημάρχων, περιφερειαρχών, …αλλά και προς τα αιρετά μέλη που μετέχουν στη διοίκηση των δημοτικών νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου), αν δεν εξαντλούν τα ένδικα μέσα (διαδικασία των άρθρων 233 επομ. του ν. 3852/2010 περί πειθαρχικής ευθύνης αιρετών).
Το υπουργείο, μάλιστα, δεν περιορίζεται στην απειλή πειθαρχικών διώξεων, αλλά τονίζει ότι «σε κάθε περίπτωση πρέπει να εξετάζεται η δυνατότητα παραπομπής στον εισαγγελέα για διερεύνηση διάπραξης ποινικού αδικήματος».
google page rank