Νίκη Φούντα
Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας ΔΗΜ.ΑΡ.
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Στο έλεος της αδιαφορίας και της παράνομης δόμησης οι υγροβιότοποί μας
Παρά τις επίσημες διακηρύξεις, παρά τους επίσημους κανόνες που επιβάλει το ευρωπαϊκό δίκαιο, οι υγροβιότοποι της χώρας μας απειλούνται με υποβάθμιση ή ακόμα και συρρίκνωση, εξαιτίας σοβαρών πολιτικών ευθυνών και παραλείψεων.
Σύμφωνα με το πρόγραμμα του WWF «Προστασία των νησιωτικών υγροτόπων της Ελλάδας», μόνο π.χ. στην Περιφέρεια Κρήτης απογράφηκαν 196 υγρότοποι εκ των οποίων οι 108 ως φυσικοί και μόλις σε 39 υγρότοπους από αυτούς το φυσικό περιβάλλον διατηρείται σε καλή κατάσταση.
Ταυτόχρονα, η μη εφαρμογή του νόμου περί αυθαίρετης δόμησης, έχει χειροτερέψει σημαντικά την κατάσταση, αφού οι παρανομούντες δεν διστάζουν να χτίζουν πάνω σε υγροτοπικές περιοχές, απολαμβάνοντας μία «άτυπη ασυλία» από την ίδια την Πολιτεία, που διστάζει να κάνει το αυτονόητο.
Συγκεκριμένα στην Κρήτη, η κατάσταση είναι απογοητευτική και σε περιοχές όπως η Εκβολή του Καρτερού ποταμού, ο υγρότοπος Αλμυρού ποταμού ή η Εκβολή Αποσελέμη, τα περιβαλλοντικά εγκλήματα που συντελέστηκαν είναι τεράστια.
Ωστόσο, σύμφωνα με το ΠΔ 229/19.6.2012 «Έγκριση καταλόγου μικρών νησιωτικών υγροτόπων και καθορισμός όρων και περιορισμών για την προστασία και ανάδειξη των μικρών παράκτιων υγροτόπων που περιλαμβάνονται σε αυτόν», εντός των ορίων μικρών νησιωτικών υγροτόπων, μεταξύ άλλων, απαγορεύονται οι εργασίες δόμησης και ειδικότερα η ανέγερση οποιασδήποτε μόνιμης ή προσωρινής κατασκευής που δεν σχετίζεται άμεσα με την προστασία και διατήρησή τους, οι επιχωματώσεις, οι απορρίψεις στερεών και υγρών αποβλήτων, οι εκχερσώσεις της φυσικής βλάστησης, οι αμμοληψίες και εν γένει οι παρεμβάσεις που αλλοιώνουν το τοπίο.
Η προσπάθεια κατεδάφισης κάποιων αυθαιρέτων στις ευαίσθητες αυτές περιοχές του νησιού που ξεκίνησε το ΥΠΕΚΑ πριν έναν χρόνο, «σταμάτησε» πάνω στις ενστάσεις του υπουργείου Τουρισμού, επιβραβεύοντας –και πάλι- πελατειακά τους παρανομούντες.
Με κοινοβουλευτική τους παρέμβαση προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, οι Βουλευτές της Δημοκρατικής Αριστεράς Νίκη Φούντα και Σπύρος Λυκούδης, ζητούν επίσημα στοιχεία για τα αυθαίρετα που έχουν καταγραφεί στους υγρότοπους της Κρήτης, καθώς και πόσες κατεδαφίσεις έχουν γίνει μετά από αμετάκλητες δικαστικές αποφάσεις. Ταυτόχρονα, ζητούν ενημέρωση για όλα τα περιστατικά καταστρατήγησης των διατάξεων του ΠΔ 229/19.6.2012, αλλά και τις αντίστοιχες ενέργειες αποκατάστασης του περιβάλλοντος.
Παράλληλα, το ΥΠΕΚΑ οφείλει να δώσει στην δημοσιότητα τις προτάσεις που έχει υιοθετήσει για την ανάδειξη και προστασία των υγρότοπων, καθώς και πόσες από αυτές έχουν εν τέλει υλοποιηθεί. Ταυτόχρονα, πρέπει να αναλάβει συγκεκριμένες ενέργειες για την έγκαιρη διάγνωση υποβαθμιστικών ενεργειών στους υγρότοπους.
Αντίστοιχες δράσεις έχουμε τονίσει επανειλημμένα πως πρέπει να αναληφθούν άμεσα και για τους υγρότοπους της Αιτωλοακαρνανίας που κινδυνεύουν και αυτοί από εγκατάλειψη: Οι υγροτοπικές περιοχές των ποταμών Αχελώου, Ευήνου και Μόρνου, και κυρίως οι εκβολές τους, η Λιμνοθάλασσα Μεσολογγίου-Αιτωλικού, ο Αμβρακικός Κόλπος και οι λίμνες Τριχωνίδα, Λυσιμαχεία και Αμβρακία, επιβάλλεται να προστατευθούν και να αναδειχθούν.
Ο φυσικός πλούτος της χώρας μας είναι η παρακαταθήκη μας για τις επόμενες γενιές και οφείλουμε να τον αντιμετωπίζουμε με σεβασμό.
Στον ακόλουθο σύνδεσμο μπορείτε να διαβάσετε
ολόκληρη την Ερώτηση που κατέθεσαν οι Βουλευτές της ΔΗΜ.ΑΡ.:
http://nikifounta.gr/cms/uploaded_files/761.pdf