Επιτυχημένη η εμφάνιση του Π.Κ.Αμφιλοχίας
Ο χορός λένε πως ενώνει.. έτσι ένωσε και τους πολιτιστικούς συλλόγους του Βάλτου, το Σάββατο 4 Οκτωβρίου σ’ ένα πλούσιο αφιέρωμα στη μνήμη της «κόρης του Βάλτου» Δόρας Στράτου και του δημιουργήματός της, ως μια συνεχή μύηση στον πολιτισμό, στο κηποθέατρο που ίδρυσε η ίδια στο λόφο Φιλοπάππου, απέναντι από την Ακρόπολη.
Στην σπουδαία αυτή εκδήλωση -αφιέρωμα που διοργάνωσε ο ΟΣΥΒΑ (Ομοσπονδία Συλλόγων Βάλτου) πήραν μέρος το Πολιτιστικό Κέντρο Αμφιλοχίας, οι Σύλλογοι Εμπεσιωτών και Χαλκιοπουλιτών, το χορευτικό τμήμα του Συλλόγου Περδικακιωτών Αθήνας, το χορευτικό τμήμα του Συλλόγου Χαλκιοπουλιτών Αθήνας, ο Σύλλογος Εμπεσιωτών Αθήνας. Πλήθος κόσμου αγκάλιασε με την παρουσία του την σημαντική αυτή εκδήλωση, στο μεγαλύτερο μέρος τους Βαλτινοί, οι οποίοι παρακολούθησαν συγκινημένοι το αφιέρωμα.
Την εκδήλωση άνοιξε με καλωσόρισμα η Οργανωτική Γραμματέας της ΟΣΥΒΑ κ. Σπανού Ζωή, ακολούθησε χαιρετισμός του Πρόεδρου του ΟΣΥΒΑ κ. Σαλαούνη Χρήστου και του Πρόεδρου του Σωματείου «Ελληνικοί Χοροί- Δόρα Στράτου» καθηγητή κ. Ράφτη Άλκη , ο οποίος εκτός από καθηγητής πανεπιστημίου, αξίζει να επισημανθεί ότι διετέλεσε αντιπρόεδρος IOV (Διεθνής Οργάνωση Λαϊκής Τέχνης) καθώς και ιδρυτής και πρόεδρος του Ελλ. Τμήματος. Είναι διοργανωτής, από το 1987, του ετήσιου Παγκόσμιου Συνεδρίου για την Έρευνα του Χορού, του μεγαλύτερου στον κόσμο, με 700 σύνεδρους από 65 χώρες. Το 1999 εξελέγη πρόεδρος του Διεθνούς Συμβουλίου Χορού CID στην UNESCO, ο πρώτος Ελληνας που εκλέγεται επικεφαλής παγκόσμιου οργανισμού.
Η παρουσίαση των χορευτικών τμημάτων έγινε από την κ. Πατσαούρα Άρτεμις, Αναπλ.Γραμματέα της ΟΣΥΒΑ .
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο βουλευτής Αιτ/νίας κ. Κ.Καραγκούνης , ο βουλευτής Β’ Αθήνας ΣΥΡΙΖΑ κ.Π.Κουρουμπλής , ο αρχηγός της μείζονος αντιπολίτευσης Γ.Πρεβεζάνος, ο δημοτικός σύμβουλος Ν. Χούτας, η πρόεδρος του Π.Κ.Α και δημοτική Σύμβουλος Σοφία Ανδρίκουλα.
Το αφιέρωμα, άνοιξε το χορευτικό τμήμα του Π.Κ.Α με χορούς από τη Ρούμελη, έπειτα τα μικρά χορευτικά τμήματα των Συλλόγων Εμπεσιωτών και Χαλκιοπουλιτών .
Στο δεύτερο μέρος της εκδήλωσης έγινε ομιλία με παράλληλη προβολή σλάιτς για τη ζωή και το έργο της Δόρας Στράτου από τον χοροδιδάσκαλο κ. Ν. Κασβίκη. Η εκδήλωση συνεχίστηκε από τα χορευτικά τμήματα : του Συλλόγου Περδικακιωτών Αθήνας με χορούς του Βορειοανατολικού Αιγαίου, Χαλκιοπουλιτών Αθήνας με χορούς από την Μακεδονία και Εμπεσιωτών Αθήνας με ρουμελιώτικους χορούς. Το ζεστό κοινό αποθέωσε με το χειροκρότημά του, τους χορευτές.
Στο τέλος της εκδήλωσης έγινε απονομή επαίνων συμμετοχής χορευτών από τον ΟΣΥΒΑ, ο κ. Ράφτης προσέφερε στο Π.Κ.Α βιβλίο της Δόρας Στράτου που έγραψε η ίδια το 1964 αλλά και εικονογραφημένο βιβλίο με 40 ελληνικές παραδοσιακές φορεσιές από τη συλλογή της Δόρας Στράτου που επιμελήθηκε ο ίδιος.
Με τη σειρά της, η πρόεδρος του Π.Κ.Α κ. Σ.Ανδρίκουλα απένειμε τιμητική πλακέτα και καλάθι με παραδοσιακά προϊόντα της περιοχής στον κ. Σαλαούνη Χρήστο και στον καθηγητή κ. Ράφτη Άλκη.
Το Π.Κ.Α προσέφερε στους θεατές παραδοσιακά γλυκίσματα και εδέσματα από την περιοχή.
Η Δόρα Στράτου γεννήθηκε το 1903 στην Αθήνα. Μητέρα της η Μαρία Κορομηλά, κόρη του θεατρικού συγγραφέα Δημήτρη Κορομηλά και πατέρας της ο δικηγόρος Νικόλαος Στράτος που καταγόταν από το Λουτρό Αιτωλοακαρνανίας και σπούδασε νομικά. Εξελέγη βουλευτής για πρώτη φορά το 1902.
Πήγαινε στους χορούς των ανακτόρων, μάθαινε ξένες γλώσσες και τραγούδι, παρακολουθούσε θέατρο και συναυλίες και έκανε παρέα με γόνους ισχυρών οικογενειών.
Η θανατική ποινή και εκτέλεση του πατέρα της το 1922 της δημιούργησε τη μεγαλύτερη τραυματική εμπειρία στη ζωή της. Μετά τη δήμευση της περιουσίας των γονιών της και τον κοινωνικό υποβιβασμό με τη μητέρα της και τον αδελφό της Ανδρέα έφυγε στο εξωτερικό (Βερολίνο, Παρίσι και Νέα Υόρκη) για 10 χρόνια που όμως συνέχισε σπουδές. Επέστρεψε στην Αθήνα το 1932. Στη διάρκεια της κατοχής συνεργάσθηκε δραστήρια στο φιλανθρωπικό έργο της Αρχιεπισκοπής Αθηνών και συμμετείχε στον Εθνικό Οργανισμό Χριστιανικής Αλληλεγγύης.
Η πρωτοπορία της όμως στο τομέα της λαϊκής τέχνης άρχισε το 1951, όταν η τότε Βασίλισσα Φρειδερίκη αναζήτησε χοροδιδασκαλείο των ελληνικών δημοτικών χορών στην Αθήνα, που όμως δεν υπήρχε. Η Δόρα Στράτου αναλαμβάνει την επιμέλεια και ο Σοφοκλής Βενιζέλος (αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Πλαστήρα) αναλαμβάνει να βοηθήσει.
Το 1952 δημιουργείται το συγκρότημα Ελληνικών Λαϊκών Χορών και το 1953 αρχίζουν για πρώτη φορά στην Ελλάδα οι πρώτες τακτικές θεατρικές παραστάσεις ελληνικών λαϊκών χορών και τραγουδιών σε επίπεδο επαγγελματικών αξιώσεων. Τον ίδιο χρόνο η Δ.Σ. δημιουργεί κοινωφελές σωματείο με την επωνυμία «Εταιρία Ελληνικών Λαϊκών Χορών και Τραγουδιού» με περιοδείες του συγκροτήματος πλέον και στο εξωτερικό δίνοντας παραστάσεις σχεδόν σε όλες τις Ηπείρους.
Το 1954 δημιουργείται το υπαίθριο θέατρο Δόρας Στράτου στο αρχαίο θέατρο του Πειραιά, με καθημερινές παραστάσεις σε όλη τη θερινή περίοδο που κράτησε μέχρι το 1964, οπότε και δημιουργήθηκε το Θέατρο Κήπου του Θησείου για ένα όμως χρόνο. Το 1965 με τη βοήθεια και συνεργασία του σκηνογράφου Σπύρου Βασιλείου δημιουργείται το Θέατρο Δόρας Στράτου στο χώρο του Φιλοπάππου.
Το 1967 συνελήφθη με αιτία ότι έκρυβε στην οικία της τον δημοσιογράφο Χρήστο Λαμπράκη, την αποφυλάκιση της οποίας πέτυχε από το εξωτερικό η μετέπειτα Υπουργός Μελίνα Μερκούρη.
Επίσης η Δόρα Στράτου ήταν ιδρύτρια του κοινωφελούς σωματείου «Ελληνικοί Χοροί – Δόρα Στράτου», του σωματείου «Ζωντανό Μουσείο – Δόρα Στράτου» καθώς και ιδρυτικό μέλος του Θεάτρου Τέχνης και του Ελληνικού Κέντρου του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου (Αντιπρόεδρος του κέντρου μέχρι το 1966) και μέλος του Διεθνούς Ινστιτούτου θεάτρου (1951-1966).
Έγραψε τρία βιβλία «Μια παράδοσις, μια περιπέτεια» (1963), «Οι λαϊκοί χοροί – ένας ζωντανός δεσμός με το παρελθόν» (1966) και «Ελληνικοί παραδοσιακοί χοροί» (1970) που μεταφράσθηκαν σε πολλές γλώσσες. Επίσης είχε παρουσιάσει τέσσερις εκθέσεις συγκριτικής φωτογραφίας στην Ελλάδα και εξωτερικό και μια μεγάλη σειρά δημοτικών τραγουδιών. Πέθανε στις 19 Ιανουαρίου 1988. Κηδεύτηκε στο Α΄ Νεκροταφείο Αθηνών.
maistros