Παρασκευή 31 Οκτωβρίου 2014

«Κάτι νέο γεννιέται» στην Παλαιοπαναγιά..Θα ανεγερθεί νέα Εκκλησία;

-Ανάγκη Πλέον η ενέγερση ΝΕΑΣ Εκκλησίας που να καλύπτει τις ανάγκες των ενοριτών και να σέβεται τη θρησκευτική ιστορία της περιοχής.
Στην ανέγερση νέας εκκλησίας προσανατολίζεται το εκκλησιαστικό συμβούλιο του Ι.Ν.Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην Παλαιοπαναγιά.
Μια νέα εκκλησία σαφώς μεγαλύτερη η οποία θα ανταποκρίνεται στις σημερινές και διαρκώς αυξημένες ανάγκες της ενορίας της Παλαιοπαναγιάς, αλλά και που να συνάδει με το ιδιαίτερο τοπίο.Που αυτό σημαίνει ότι σύμφωνα με τις εκτιμήσεις θα κατασκευστεί πάλι με πέτρα.
Πως γεννήθηκε η ιδέα δημιουργίας νέου Ιερού Ναού.
Βέβαια από την ημέρα που καταστράφηκε η εκκλησία (18 Σεπτεβρίου) έχουν γίνει πολλά.Είχε ανατεθεί σε Αρχιτέκτονα μηχανικό η αυτοψία και στατική κατάσταση του φέροντα οργανισμού (τοιχοποιίας). Εκτιμήθηκε ότι θα έπρεπε να γίνου εργασίες εμφάνισης της πέτρας.Ίσως κάποια προσθήκης για την αύξηση του διαθέσιμου χώρου συνυπολογιζουμένων και όλων των εργασιών αποκατάστασης του υπάρχοντος κτηρίου (με όλες τις υποδομές) με τα κοστολόγια να ανεβαίνουν διαρκώς.Έτσι γεννήθηκε η ιδέα της δημιουργίας από την αρχή μιας νέας Εκκλησίας.
Σίγουρα είναι μια ιδιαίτερα θετική εξέλιξη με μπροστάρη τον εφημέριο του Ιερού Ναού πατέρα Παναγιώτη ο οποίος μετά την τελευταία ενημέρωση που έκανε στους ενορίτες, εξέθεσε τα πραγματικά δεδομένα που διαμορφώνονται έπειτα από την καταστροφική φωτιά της 18ης Σεπτεμβρίου 2014.
-Τι Περιμένουμε τώρα !!
Πλέον η απόφαση του εκκλησιαστικού συμβουλίου για ανέγερση νέου Ναού είναι προς έγκρισηna1 ή μη στην Ιερά Μητρόπολη Ναυπάκτου και Αγ.Βλασίου, όπου αναμένεται τις επόμενες ημέρες η απόφαση του Μητροπολιτικού συμβουλίου.Αν ευοδωθούν οι προσπάθειες τότε το λόγο έχει η Ναοδομία (αρμόδια υπηρεσία για την κατασκευή Ναών).
Να σημειωθεί ότι το 1949 στο ίδιο σημείο υπήρχε παλαιότερη εκκλησία η οποία κατεδαφίστηκε και στη θέση της ανεγέρθηκε ο Ιερός Ναός που όλοι γνωρίζουμε, ενώ το 1989, έπειτα από 40 χρόνια είχαν γίνει κάποιες ενέργειες (σύνταξη-μελέτη- εκπόνηση σχεδίου) με την έγκριση του τότε Μητροπολίτη Ναυπάκτου κ.κ.Αλεξάνδρου (δεν απαιτείται έγκριση από Ναοδομία τότε) για τη δημιουργία νέου Ναού.Μάλιστα 3 χρόνια αργότερα το 1992 είχαν γίνει σχετικές τομές αλλά δεν είχε προχωρήσει η υπόθεση λόγω αντιδράσεων.
Σήμερα πλέον οι συνθήκες είναι διαφορετικές.Οι ανάγκες της ενορίας αυξημένες. Και στόχος των ανθρώπων της περιοχής η δημιουργία ενός νέου περικαλλούς ναού που να καλύπτει τις νέες αυξημένες ανάγκες αλλά να εναρμονίζεται πλήρως με το περιβάλλον και την θρησκευτική ιστορία της περιοχής.
nafpaktianews
google page rank