Ο Κουριμάς ή Κουραμάς είναι από τα αγαπημένα παραδοσιακά αλλά και νηστίσημα γλυκά του Μοναστηρακίου και από τη στιγμή που φτιάχνεται με αγνά υλικά και είναι υγιεινό, μπορούμε να το απολαμβάνουμε σε καθημερινή βάση. Οι παλαιότερες νοικοκυρές έφτιαχναν αυτό το γλυκό κυρίως κατά τη διάρκεια του Χειμώνα που είχε την τιμητική του σε κάθε εορτή και το συνόδευαν με το ουζάκι τους ή το τσιπουράκι τους που κερνιόταν στα σπίτια εκείνη την εποχή...
4 1/2 κιλά ελαιόλαδο
4 1/2 κιλά νερό βραστό
1 κιλό ζάχαρη κρυσταλλική( κρατάμε 1 ποτήρι νερού ζάχαρη από το κιλό)
1 κιλό μέλι ντόπιο
αλεύρι...όσο πάρει
ΣΙΡΟΠΙ(το βράζουμε για περίπου μία ώρα σε χαμηλή θερμοκασία γιατί το μέλι φουσκώνει και χύνεται)
2 κιλά μέλι ντόπιο
2 ποτήρια νερού νερό
μισό ποτήρι νερού ζάχαρη
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Έπειτα τα πλάθουμε και τα φτιάχνουμε σε σχήμα λίγο μεγαλύτερο από τα μελομακάρονα.
Τα ψήνουμε σε χαμηλή θερμοκρασία, στους 180 ο C ή καλύτερα σε φούρνο με ξύλα...(καμία ώρα περίπου)
Όταν τα βγάζουμε από το φούρνο τα μελώνουμε στο σιρόπι που έχουμε ήδη ετοιμάσει και τα πασπαλίζουμε με σουσάμι και κανένα με γαρύφαλλο.