Σάββατο 28 Νοεμβρίου 2015

Έγινε πραγματικότητα το ψηφιακό μουσείο στην Ακαδημία Πλάτωνος - Αφιερωμένο στον Πλάτωνα και το έργο του

Ένα πολιτιστικό «κόσμημα» άνοιξε σήμερα τις πύλες του στο κοινό. Πρόκειται για το ψηφιακό μουσείο της Ακαδημίας Πλάτωνος. Τα εγκαίνια του εντυπωσιακού αυτού μουσείου πραγματοποιήθηκαν την Πέμπτη, από τον Δήμαρχο Αθηναίων κ. Γιώργο Καμίνη και την Αντιπρόεδρο του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού κυρία Σοφία Κουνενάκη Εφραίμογλου ενώ επίσημη προσκεκλημένη ήταν και η πρώην υπουργός Παιδείας κυρία Άννα Διαμαντοπούλου...

Με ελεύθερη πρόσβαση για το κοινό, ώρες λειτουργίες 09:00 με 16:00 και κλειστό τη Δευτέρα, το μουσείο, μια ελαφριά κατασκευή, πλήρως αναστρέψιμη, από μέταλλο και ξύλο, βρίσκεται εντός του αρχαιολογικού χώρου, αλλά εκτός της περίφραξής του, πάνω στο μικρό πάρκο που περιβάλλεται από τις οδούς Μοναστηρίου, Τηλεφανούς, Κρέοντος και Πλάτωνα.
Αποτελεί ένα μοναδικό εγχείρημα που έχει επιστρατεύσει τα πλέον σύγχρονα μέσα της τεχνολογίας για να πραγματοποιηθεί αυτό το ιδιαίτερα εντυπωσιακό εικονικό ταξίδι στον χώρο του φιλοσόφου. Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να περιηγηθούν ψηφιακά στην αρχαία αγορά, να ανακαλύψουν το περιβάλλον και τις συνήθειες μιας περιόδου, από τον 5ο έως τον 3ο αιώνα π. χ, που διαμόρφωσε τον πολιτισμό όχι μόνο της Ελλάδας αλλά και ολόκληρου του δυτικού κόσμου. Επίσης θα έχουν την δυνατότητα να πάρουν μέρος σε δραστηριότητες μέσα από τις οποίες θα ανακαλύψουν τις αλλαγές και την εξέλιξη στον χώρο και τον χρόνο αλλά και την μεταβολή των λειτουργιών από εποχή σε εποχή.

Ταξίδι στην Ιστορία
Η έκθεσή του «διηγείται» την ιστορία του Πλάτωνα και του έργου του, μέσα από μια διαδρομή τριών ενοτήτων που ξετυλίγονται σε αντίστοιχες αίθουσες.
Στην πρώτη αίθουσα του μουσείου γνωρίζουμε τον Πλάτωνα ως ιστορικό πρόσωπο αλλά και τον αρχαιολογικό χώρο της Ακαδημίας. Εκεί ο επισκέπτης μέσω ενός quiz μπορεί να έρθει αντιμέτωπος με μία αποκάλυψη.
Η δεύτερη αίθουσα αφιερώνεται στο έργο και τις μεθόδους του Πλάτωνα και στην τρίτη αίθουσα παρουσιάζεται ο τρόπος που η ανθρωπότητα βιώνει και αγκαλιάζει το έργο του Πλάτωνα, εμπνεόμενη από αυτό.
Ψηφιακές εφαρμογές, προβολές βίντεο, εποπτικό υλικό και χάρτες πλαισιώνουν το πρώτο μουσείο φιλοσοφίας στη χώρα μας, που παράλληλα εμπλουτίζεται από κουίζ, διαδραστικά παιχνίδια και πρωτότυπα βίντεο, τα οποία προβάλλονται σε δυο «κρυφές» αίθουσες.
Η πρώτη προβάλλει το βίντεο που είναι αφιερωμένο στην αλληγορία του Σπηλαίου του Πλάτωνα (που δρα βιωματικά για τους θεατές, λόγω σκοτεινότητας και θέσεων που θέλουν να δώσουν την αίσθηση του «δεσμώτη»), ενώ η δεύτερη, το αμφιθέατρο, προβάλλει εκ περιτροπής τρία βίντεο, αφιερωμένα στον μύθο της ψυχής, στο τι είναι δίκαιο και άδικο, αλλά και στο συμπόσιο του Πλάτωνα που ασχολείται με τον έρωτα.

Ενταγμένο στο περιβάλλον
Μέρος της έκθεσης αποτελεί και η ίδια η κατασκευή του μουσείου, με την είσοδο να είναι όχι από την μπροστινή, αλλά από την πίσω πλευρά, που σαν μια χρονοκάψουλα ταξιδεύει τους επισκέπτες στην εποχή του Πλάτωνα. Ένα ακόμα σημαντικό στοιχείο είναι ο προσανατολισμός του, ο οποίος είναι άμεσα συνδεμένος με τον αρχαιολογικό χώρο, τη γειτονιά και το σήμερα.

Επιπλέον, τα υλικά είναι πλήρως ενταγμένα στο φυσικό περιβάλλον, ενώ τα γήινα χρώματά του έχουν σκοπό να μην ανταγωνίζονται τον αρχαιολογικό χώρο με τον οποίο γειτνιάζει. Τέλος, τα στέγαστρά του κλείνουν το βράδυ τόσο για λόγους ασφαλείας όσο και «ησυχίας», καθώς επιδίωξη των αρχιτεκτόνων του ήταν να μην παρεμβάλλεται έντονα στην περιοχή.

Το μουσείο, έργο ενταγμένο σε ΕΣΠΑ (προϋπολογισμού περίπου 700.000 ευρώ, εκτός της κτιριακή υποδομή του), έγινε πραγματικότητα με τη συμβολή τριών φορέων: του Ιδρύματος Μείζονος Πολιτισμού, του Πανεπιστημίου Αθηνών και του Δήμου Αθηναίων.
Νέες τεχνολογίες και πολιτιστική κληρονομιά

«Η Αθήνα αναδεικνύεται σε ισχυρό πόλο πόλο και σταυροδρόμι πολιτισμού, πρωτοπορίας και δημιουργικής έκφρασης στην Ευρώπη αλλά και διεθνώς. Σε αυτόν τον νέο πολιτισμικό χάρτη, το ψηφιακό μουσείο – Ακαδημία Πλάτωνος θα αποτελέσει ένα ακόμα σημείο αναφοράς για την πόλη» είπε στην ομιλία του ο δήμαρχος Αθηναίων κ. Γιώργος Καμίνης και υπογράμμισε ότι : «η ολοκλήρωση και λειτουργία του ψηφιακού διαδραστικού μουσείου είναι καρπός μιας ιδιαίτερα παραγωγικής και καλής συνεργασίας του δήμου Αθηναίων με το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού. Συγχαρητήρια και σε όσους εργάστηκαν με έμπνευση και σοβαρότητα για το σημερινό αρχιτεκτονικό και μουσειολογικό αποτέλεσμα».

«Με μεγάλη χαρά παραδίδουμε στο κοινό έναν νέο χώρο πολιτισμού που ευελπιστούμε να αποτελέσει σημείο αναφοράς για την περιοχή και για την ευρύτερη πολιτιστική δραστηριότητα της πόλης. Στον απόηχο των τρομοκρατικών επιθέσεων στο Παρίσι και στις δύσκολες εποχές που διανύουμε, πιστεύω ακράδαντα ότι η παιδεία και ο πολιτισμός μπορούν να αποτελέσουν τις κυριότερες ασπίδες για την διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής και της ποιότητας ζωής», τόνισε η αντιπρόεδρος του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού, κυρία Σοφία Κουνενάκη - Εφραίμογλου, υπογραμμίζοντας ότι «το ΙΜΕ υλοποίησε τη δημιουργία του ψηφιακού μουσείου με στόχο την ανάδειξη νέων μοντέλων αξιοποίησης της πολιτιστικής κληρονομιάς με χρήση και συμμετοχή νέων τεχνολογιών. Είμαστε βέβαιοι ότι το μουσείο θα συμβάλει τα μέγιστα στην ανάδειξη της περιοχής σε μοναδικό πόλο έλξης».

«Δύο σημαντικά πράγματα συναντώνται εδώ. Ο πολιτισμός και η φιλοσοφία μας, η φλέβα χρυσού που έχει η χώρα, πάνω στην οποία μπορούμε να δημιουργήσουμε. Και το δεύτερο, να δούμε τι σημαίνει συνεργασία, που είναι και το πρόβλημά μας. Να δούμε πως αν συνεργαστούμε σωστά μπορούμε να παράξουμε: Ο δημόσιος με τον ιδιωτικό τομέα, ο ιδιωτικός με τον δημόσιο, ο επιστήμονας με τον τεχνοκράτη, ο τεχνοκράτης με τον εργάτη, ο εργάτης με τον κάτοικο, ο κοινωνικός φορέας, η γειτονιά με τον πολιτικό, χωρίς να έχουμε μονίμως τη λογική της σύγκρουσης. Αυτό που έγινε εδώ είναι ένα βήμα για το μεγάλο άλμα. Αυτή η γειτονιά εδώ είναι ισάξια με την Ακρόπολη, εδώ είναι η ακρόπολη του πνεύματος κι αυτό πρέπει να τιμήσουμε», δήλωσε από τη μεριά της η πρώην υπουργός Παιδείας, πρόεδρος του Δικτύου για τη Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη, κυρία Άννα Διαµαντοπούλου, που είχε και την ιδέα της δημιουργίας του μουσείου.

Η πρόσβαση στο μουσείο είναι ελεύθερη και η παρουσίαση είναι δίγλωσση
Ώρες και μέρες λειτουργίας: Τρίτη – Κυριακή 9:00 π. μ. – 16:00 μ. μ.

tovima.gr

google page rank