Τρίτη 24 Νοεμβρίου 2015

Νίκος Μωραίτης: Άμεσα μέτρα ανακούφισης των σεισμοπλήκτων και αποκατάστασης των ζημιών στην Λευκάδα".

Προς τους Υπουργούς Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων και Οικονομικών
Θέμα: "Άμεσα μέτρα ανακούφισης των σεισμοπλήκτων και αποκατάστασης των ζημιών στην Λευκάδα".
Οι εγκληματικές ευθύνες της κεντρικής εξουσίας, της Περιφερειακής και Τοπικής Διοίκησης για την άρνησή τους να προχωρήσουν σε επισκευές δημόσιων κτιρίων και υποδομών, έργα αντισεισμικής θωράκισης και προστασίας μετά και από το μεγάλο σεισμό του 2003 στη Λευκάδα, οδήγησαν με το νέο σεισμό στο θάνατο δύο γυναικών και μεγάλες καταστροφές στο νησί.
Επιβεβαιώνεται για μια ακόμη φορά ότι τα μέτρα αντισεισμικής θωράκισης δεν αποτελούν προτεραιότητα καθώς δεν επιφέρουν μεγάλα κέρδη στο κεφάλαιο.
Στο νησί οι ζημιές είναι μεγάλες. Από τις μέχρι τώρα αυτοψίες, σε 120 κατοικίες, οι 86 κρίθηκαν μη κατοικήσιμες. Προβλήματα παρουσιάστηκαν και σε δημόσια κτίρια. Το Γυμνάσιο Βασιλικής, το 5ο Νηπιαγωγείο, το κτίριο όπου στεγάζονται τα εργαστήρια του ΤΕΙ θεωρήθηκαν ακατάλληλα, ενώ ρωγμές έχουν υποστεί και άλλα δημόσια κτίρια, όπως το Νοσοκομείο Λευκάδας. Μεγάλες ζημιές έχει υποστεί το οδικό δίκτυο στη νοτιοδυτική πλευρά του νησιού και το λιμάνι της Βασιλικής.

Είναι αναγκαίο να παρθούν μέτρα όπως: Διασφάλιση στέγασης - σίτισης - ύδρευσης - ηλεκτροδότησης των πληγέντων κατοίκων και στήριξή τους με έκτακτο επίδομα - επιδότηση ενοικίου, διαμονή σε τουριστικά καταλύματα με ευθύνη του κράτους. Παροχή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και πλήρη στελέχωση του νοσοκομείου, του Κέντρου Υγείας Βασιλικής και χρηματοδότησή του ώστε να καλύπτει τις ανάγκες των κατοίκων. Στέγαση των σχολείων που υπέστησαν ζημιές και λήψη μέτρων για την ασφαλή και δωρεάν μεταφορά των μαθητών. Καταγραφή των ζημιών και αποζημίωση των πληγέντων στο σύνολό τους (100%) και στην πραγματική τους αξία για τις καταστροφές που υπάρχουν σε κατοικίες, οικοσκευές, μικρές επιχειρήσεις, γεωργικές εγκαταστάσεις και προϊόντα. Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ για τους σεισμόπληκτους του νομού, απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη και πάγωμα των χρεών σε εφορία, ΟΑΕΕ, τράπεζες, χωρίς προσαυξήσεις και τόκους για τους πληγέντες. Διαγραφή των στεγαστικών δανείων για όσες κατοικίες έχουν κριθεί ακατάλληλες ή χρήζουν μεγάλων επισκευών. Απαγόρευση των πλειστηριασμών λαϊκών κατοικιών και ουσιαστική ανακούφιση από τα δυσβάσταχτα δάνεια. Αποκατάσταση των ζημιών σε υποδομές, ύδρευσης, ηλεκτροδότησης, οδικό δίκτυο, λιμάνια από δημόσιο φορέα και με 100% κρατική αρωγή και ευθύνη. Μέτρα πρόληψης για ασφάλεια από βραχοπτώσεις - καθιζήσεις. Ουσιαστικοί έλεγχοι το γρηγορότερο σε όλα τα δημόσια κτίρια (σχολεία, νοσοκομείο κ.λπ.), αλλά και στα ιδιωτικά κτίρια, και δημιουργία μελετών και υλοποίησης για τη διασφάλιση της αντισεισμικής θωράκισής τους, με γνώμονα η αποκατάστασή τους να αποβλέπει στην ενίσχυσή τους, τόσο όσον αφορά το εσωτερικό των κτιρίων, όσο και στον εξωτερικό χώρο με μέτρα αντιστήριξης, και όχι να επανέλθουν μόνο στην προ του σεισμού κατάσταση.
ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ.κ. Υπουργοί πώς τοποθετείται η κυβέρνηση στα παραπάνω και τι μέτρα προτίθεται να πάρει για την υλοποίησή τους».
google page rank