Πέμπτη 31 Μαρτίου 2016

Πεζοπορική εξόρμηση στο λόφο Καστρί Αρχοντοχωρίου

Ο Ορειβατικός Σύλλογος Αγρινίου σε συνεργασία με την Ιστορική και Αρχαιολογική Εταιρεία Δυτικής Στερεάς Ελλάδος πραγματοποίησαν την Κυριακή 27 Μαρτίου 2016 πεζοπορική εξόρμηση στο λόφο Καστρί Αρχοντοχωρίου, όπου σε υψόμετρο 530 μ. σώζεται επιβλητική οχύρωση με δύο πύλες. 
Μετά από πεζοπορία 5 χλμ. έως την κορυφή του λόφου είχαμε την ευκαιρία να θαυμάσουμε τα εξαιρετικής τέχνης ανάγλυφα στο βράχο, που παριστάνουν τους θεούς Ασκληπιό με την Υγεία και τον Δία ή τον Ερμή με την Αθηνά. Σύμφωνα με την επικρατέστερη άποψη κατασκευάστηκαν είτε από το ίδιο το εργαστήριο του γνωστού γλύπτη της αρχαιότητας Λυσίππου, είτε από ντόπιους καλλιτέχνες που μαθήτεψαν στο εργαστήριο του. 

Είναι άλλωστε γνωστό από τις γραπτές πηγές ότι ο Λύσιππος, ο κατεξοχήν γλύπτης των πορτραίτων του Μ. Αλεξάνδρου, είχε κατασκευάσει στο τέμενος του Ηρακλή που βρισκόταν στο λιμάνι της αρχαίας Αλυζίας, δώδεκα χάλκινα συμπλέγματα που παρίσταναν τους άθλους του ήρωα.
 Το μικρό οχυρό στο λόφο Καστρί ανήκε κατά την αρχαιότητα στην πόλη Αλυζία, ερείπια της οποίας είναι σήμερα ορατά εντός του χωριού Κανδήλα, και επόπτευε όλη την ευρύτερη περιοχή, αφού από τη θέση αυτή προσφέρεται απεριόριστη θέα, τόσο προς την ορεινή ενδοχώρα, όσο και προς τις παραθαλάσσιες πεδινές εκτάσεις μεταξύ Κανδήλας και Μύτικα και τα νησιά Κάλαμο, Καστό και Λευκάδα.
Η εκδρομή ξεκίνησε από το μοναδικό δάσος βελανιδιάς της περιοχής Λιγοβιτσίου, όπου ανθίζει η παιώνια, ένα λουλούδι σπάνιας ομορφιάς που οφείλει το όνομά του στον Παιώνα, ο οποίος ήταν ο θεραπευτής των θεών του Ολύμπου. Στα ομηρικά έπη ο Παιών παρουσιάζεται ως θεραπευτής θεός που θεραπεύει τον τραυματισμένο Άδη. Ο ίδιος μάλιστα γιάτρευε με τη βοήθεια βοτάνων και γι΄ αυτό ονομαζόταν «πολυφάρμακος Παιών». 
Ακολούθησε επίσκεψη στο μικρό μεταβυζαντινό εκκλησάκι της Αγίας Αικατερίνης Αετού, στο οποίο διατηρούνται περίφημες τοιχογραφίες του 1751 και στο ναό της Ζωοδόχου Πηγής στο Αρχοντοχώρι, που επίσης φέρει τοιχογραφίες που καλύπτουν τόσο των κυρίως ναό όσο και το νάρθηκα και χρονολογούνται από το 1669/1670. 
Τα δύο μνημεία ανήκουν σε μια κατηγορία λιθόκτιστων εκκλησιών της περιοχής Ξηρομέρου που χαρακτηρίζονται από τις μικρές διαστάσεις τους, την επίπεδη ή καμαρωτή οροφή τους εσωτερικά, το λιθόκτιστο τέμπλο, το οποίο σε ορισμένες περιπτώσεις φτάνει έως την οροφή των ναών, και το λιθόκτιστο καμπαναριό. Σε όλα τα μνημεία πραγματοποιήθηκε ξενάγηση από τον αρχαιολόγο-ξεναγό Γεώργιο Σταμάτη, Αντιπρόεδρο της Ιστορικής και Αρχαιολογικής Εταιρείας Αγρινίου. Αρχηγός της εκδρομής ήταν η Θεώνη  Λειβαδίτη.


http://sinidisi.gr 
google page rank