Πέμπτη 21 Απριλίου 2016

Επιδόματα ΟΓΑ: Αύριο η πρώτη δόση των οικογενειακών επιδομάτων

Αύριο, Παρασκευή 22 Απριλίου, θα δοθεί η πρώτη δόση των οικογενειακών επιδομάτων του ΟΓΑ, η οποία, όμως, σύμφωνα με ανακοίνωση τοι Οργανισμού θα δοθεί μισή.
Ο Οργανισμός επικαλείται την αποχή των φοροτεχνικών και τον μικρό αριθμό αιτήσεων καθώς όπως αναφέρει η σχετική ενημέρωση:
«Δυστυχώς η αποχή των φοροτεχνικών και η μικρή καθυστέρηση στο άνοιγμα του TAXIS, είχε ως αποτέλεσμα να έχει υποβληθεί μέχρι στιγμής μικρός αριθμός (34.846) αιτήσεων Α21. Για τον λόγο αυτό θα χορηγηθεί προκαταβολή 50% της δόσης του Α’ τριμήνου του έτους 2016 σε όλους όσους/ όσες δικαιώθηκαν οικογενειακού επιδόματος το έτος 2015».

Δικαιούχοι είναι περίπου 700.000 οικογένειες ενώ η συνολική δαπάνη πληρωμών ανέρχεται στο ποσό των 70.000.000 ευρώ. Ο Οργανισμός έχει αποφασίσει να καταβάλει τη δόση μόνο σε όσους υποβάλουν αίτηση Α21 καθώς, όπως διαπιστώθηκε, τα προηγούμενα χρόνια υπήρξε καταβολή 8 εκ. ευρώ σε μη δικαιούχους.
Ο ΟΓΑ στην ανακοίνωση του πληροφορεί τους ενδιαφερόμενους ότι: Οι δικαιούχοι του έτους 2015, που θα εισπράξουν με την μορφή προκαταβολής το 50% της δόσης του Α’ τριμήνου έτους 2016, υποχρεούνται, εφόσον πληρούν τις προϋποθέσεις, να υποβάλουν την αίτηση Α21 μέχρι την 15-1-2017, προκειμένου να συμψηφιστεί το ποσό που τους χορηγήθηκε προκαταβολικά με το ποσό που δικαιούνται.
Σε περίπτωση που δεν υποβληθεί αίτηση Α21 για το έτος 2016, μέχρι την ανωτέρω ημερομηνία ή υποβληθεί και το σχετικό αίτημα απορριφθεί, η χορηγηθείσα προκαταβολή θα πρέπει να επιστραφεί στον ΟΓΑ (Τράπεζα Πειραιώς αρ. Λογαριασμού GR 78 0171 0170 0060 1703 0022 477) διαφορετικά θα θεωρηθεί ως αχρεωστήτως καταβληθείσα και θα επιδιωχθεί η είσπραξη της μέσω της αρμόδιας ΔΟΥ.
Χρήσιμες πληροφορίες για τους δικαιούχους παρέχονται από την ιστοσελίδα του ΟΓΑ, όπου υπάρχει η ένδειξη ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΤΟΥ ΟΓΑ, στην ενότητα «Υπηρεσίες προς το Κοινό», στο πεδίο «Πληροφορίες Οικογενειακών Επιδομάτων».
Προϋποθέσεις γιαι τα επιδόματα του ΟΓΑ του 2016;
α) Η ηλεκτρονική υποβολή της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος του τρέχοντος έτους από τον υπόχρεο της οικογένειας. Η υποβολή της δήλωσης αυτής είναι προαπαιτούμενη ενέργεια, προκειμένου να αποτυπωθούν τα εισοδήματα που απέκτησε ο αιτών το 2015 και με βάση το συνολικό ποσό τους να καθοριστεί το ακριβές ποσό του επιδόματος που θα τού καταβληθεί. Η φετινή φορολογική δήλωση υποβάλλεται υποχρεωτικά μέσω διαδικτυακής εφαρμογής, που ήδη έχει θέσει σε παραγωγική λειτουργία η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών, στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.gsis.gr.
β) Η ηλεκτρονική συμπλήρωση και υποβολή του μηχανογραφημένου εντύπου Α21, που έχει τη μορφή αίτησης – υπεύθυνης Δήλωσης για την χορήγηση των επιδομάτων. Η υποβολή του εντύπου Α21 πρέπει να γίνει ηλεκτρονικά, επίσης μέσω του περιβάλλοντος Taxisnet της ΓΓΠΣ του υπουργείου Οικονομικών. Η υποβολή του Α21 είναι δυνατή μόνο εφόσον έχει προηγηθεί η οριστική ηλεκτρονική υποβολή της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος. Η πρόσβαση στην ηλεκτρονική υπηρεσία υποβολής του Α21 είναι εφικτή με τους κωδικούς πρόσβασης που έχουν αποκτηθεί για την ηλεκτρονική υποβολή της φορολογικής δήλωσης.
γ) Ο δικαιούχος να διαμένει μόνιμα και συνεχώς την τελευταία δεκαετία στην Ελλάδα. Η μόνιμη και συνεχής διαμονή του δικαιούχου στην Ελλάδα κατά την τελευταία δεκαετία (2006-2015) αποδεικνύεται από την αδιάλειπτη υποβολή του εντύπου Ε1 της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος για τα τελευταία 10 έτη και επαληθεύεται αυτόματα από την ΓΓΠΣ του υπουργείου Οικονομικών.
news
google page rank