Πέμπτη 6 Απριλίου 2017

Ενός λεπτού σιγή κρατήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο που συνεδρίασε στην Κατούνα για τα εννέα Κατουνιωτόπουλα που εκτέλεσαν οι Γερμανοί συμπληρώνοντας τους 120


Ξαφνιάστηκαν πολλοί, πριν την συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στην Κατούνα όταν ο πρόεδρος Γιάννης Κουνέλης είπε, ενός λεπτού σιγή για τα εννέα Κατουνιωτόπουλα που εκτελέστηκαν την Μεγάλη Ματωμένη Παρασκευή στις 14 Απριλίου του 1944 και συμπληρώνουν ακριβώς 73 χρόνια την άλλη Παρασκευή. Ευγνωμονούμε  και υποκλινόμαστε  ευλαβικά στην μνήμη τους είπε ο Πρόεδρος.
Πληροφορίες του katouna News μάλιστα αναφέρουν πως θα ανεγερθεί  μνημείο με τα ονόματά τους, στην πλατεία της Κατούνας από το Δήμο μας στο σημείο που φορτώθηκαν  στα γερμανικά φορτηγά. 
Έχουμε ασχοληθεί κατα το παρελθόν για την θλιβερή και μαύρη επέτειο για τα ελληνόπουλα της περιοχής μας και περισσότερο για τα εννέα Κατουνιωτόπουλα παλικάρια που εκτέλεσαν οι Γερμανοί μαζί με τους 120 στην Αγία Τριάδα Αγρινίου στις 14 Απριλίου Μ. Παρασκευή του 1944.
Οι Γερμανοί στα περισσότερα χωριά της Αιτωλοακαρνανίας είχαν κάνει συλλήψεις ανθρώπων που πίστευαν πως έκαναν αντίσταση.
Έτσι και στο δικό μας πρώτος συνελήφθη ο Κων/νος Μπλίτσας του Πέτρου στην περιοχή του Αγίου  Νικόλαου Βελαώρας. Ο οποίος και στάλθηκε στις φυλακές της Αγίας Τριάδας Αγρινίου. Στην συνέχεια και όταν δόθηκε η εντολή από το αρχηγείο του Αγρινίου για μαζικές συλλήψεις, δόθηκε διαταγή  και στην Κατούνα να μαζευτεί  το χωριό  στην πλατεία μας,  έξω από τον Άγιο Αθανάσιο.
Εκεί έγινε το ξεκαθάρισμα, υποδείχθηκαν τα υπόλοιπα οχτώ παιδιά και συνελήφθησαν.
Όλοι τους αξιόλογοι άνθρωποι, πραγματικά παλικάρια, σε νεαρά ηλικία. Φορτώθηκαν στα γερμανικά αυτοκίνητα και οδηγήθηκαν στις φυλακές τις Αγίας Τριάδας Αγρινίου.
Τα εννέα συνολικά παλικάρια που συνελήφθησαν τότε στο χωριό μας και συμπλήρωσαν τον αριθμό των 120 του Αγρινίου είναι τα παρακάτω:
Ταμπάκης Κων/νος του Δημητρίου
Σαμαντάς Χρήστος του Αλεξάνδρου
Καρέλος Θεόδωρος (Λόλος) του Αθανασίου
Τσικώνης Γεράσιμος Του Δημητρίου
Παπακωνσταντής Χρήστος του Αλεξάνδρου
Βλάχας Αλέκος του Βασιλείου
Μπλίτσας Κωνσταντίνος Πέτρου
Κοκορόμπας Γεώργιος του Αθανασίου
Τσιτσώνης Σταμούλης του Γεωργίου
Η δημοσίευση των ονομάτων προβάλει σαν εθνικό χρέος όπως λέει και ο εθνικός μας ποιητής Διον. Σολωμός «Το έθνος πρέπει να θεωρεί εθνικό ότι είναι αληθινό».
Έχουμε βρει και δημοσιεύουμε φωτογραφίες τεσσάρων απο τα 9 παλικάρια κάνουμε έκκληση προς συγγενείς και φίλους να μας δώσουν φωτογραφίες και στοιχεία για τα υπόλοιπα παιδιά έτσι ώστε να υπάρχουν στο αρχείο μας και να τα παρουσιάσουμε στο βιβλίο μας. 
Η θυσία των εννέα παλικαριών μαζί με των άλλων κρεμασμένων και εκτελεσθέντων που η ταφή τους έγινε σε ομαδικό τάφο στην Αγία Τριάδα στο Αγρίνιο πρέπει να  αρωματίζει την ατμόσφαιρα της περιοχής μας και να μας κάνει να είμαστε υπερήφανοι, γιατί χάρις τις θυσίες αυτών και άλλων ανθρώπων τότε σήμερα είμαστε λεύτεροι.
ΜΕΓΑΛΗ ( ΜΑΤΩΜΕΝΗ) ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ (14 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 1944)
Ομαδικές εκτελέσεις πατριωτών στο Αγρίνιο
Xρονικό
Την Μεγάλη Παρασκευή 14 Απριλίου 2017 συμπληρώνονται 73 χρόνια από το φοβερό και αποτρόπαιο γεγονός των ομαδικών εκτελέσεων και απαγχονισμών, από τους γερμανούς κατακτητές  Αγρινιωτών και άλλων συμπατριωτών, έξω από το νεκροταφείο της Αγίας Τριάδας και στην κεντρική πλατεία (τότε Μπέλλου) του Αγρινίου.
Παρότι πέρασαν από τότε  πολλές  δεκαετίες το ομαδικό και βάρβαρο έγκλημα της 14ης Απριλίου του 1944 παραμένει σταθερά ως το σπουδαιότερο και ακαταμάχητο σημείο αναφοράς στη σύγχρονη ιστορία του Αγρινίου του 20ου αι.
Αυτή η σπουδαιότητα δικαιώνει, τουλάχιστο, την κάθε προσπάθεια (όπως η παρούσα) αφηγηματικής ανάπλασης, του γεγονότος εκείνου, το οποίο παραμένει ανεξίτηλο στη μνήμη των παλαιότερων Αγρινιωτών και μεταδίδεται προφορικά και γραπτά από γενιά σε γενιά.
Συνεχίζεται 
Ευάγγελος Κουτιβής Δ.
google page rank