Δευτέρα 22 Μαΐου 2017

Παπαναστασίου: «Να πάρει πίσω ο Κατσιφάρας το έργο των 53 εκατομμυρίων για την Λευκάδα»

Να ανακαλέσει άμεσα ο Περιφερειάρχης κ. Απ. Κατσιφάρας την εξαγγελία για κατασκευή με χρήματα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας της  διπλής οδικής σύνδεσης της Λευκάδας με τον οδικό άξονα «Άκτιο – Δυτικός Άξονας», ζήτησε  σήμερα με έκτακτη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο δήμαρχος Αγρινίου, και πρόεδρος της ΠΕΔ, Γιώργος Παπαναστασίου. Όπως είπε χαρακτηριστικά, «οι πολιτικοί άνδρες πρέπει να καταλαβαίνουν το λάθος και να το παίρνουν πίσω, όταν χρειάζεται». Το έκτακτον (κυριακάτικα) της συνέντευξης το αιτιολόγησε λέγοντας πως «διακυβεύονται μεγάλα και σπουδαία».
Η σύνδεση προβλέπεται να απαιτήσει το «απαράδεκτα μεγάλο», όπως το χαρακτήρισε ο κ. Παπαναστασίου, ποσό των 53 εκ. ευρώ, μέσω δύο νέων οδικών τμημάτων, από τη Βόνιτσα έως τη Λευκάδα, μήκους 16 χιλιομέτρων περίπου και από το Άκτιο έως τον Άγιο Νικόλαο, μήκους 5 χιλιομέτρων περίπου.
                     
Πρόκειται για έργο που ξεκίνησε να σχεδιάζεται από το 1999 και το οποίο, περιέργως σύμφωνα με τον δήμαρχο Αγρινίου, θα έχει φορέα υλοποίησης το υπουργείο αν και τα χρήματα προέρχονται από τον Άξονα Προτεραιότητας 3 του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Δυτική Ελλάδα 2014-20120». Το πόσο που θα διατεθεί μάλιστα θα αφορά περισσότερο από το 1/3 του εν λόγω προγράμματος (131 εκατ.ευρώ).
unnamedΟ κ. Παπαναστασίου επεσήμανε πως πρόκειται ένα μεγάλο αναπτυξιακό έργο -όπως το έχει περιγράψει η ΠΔΕ- αλλά το οποίο αφορά άλλες περιοχές και ειδικά τη Λευκάδα. Όχι μόνο περιλαμβάνει , όπως είπε, παράλληλα έργα ακόμη και υδροδότησης για την πόλη της Λευκάδας αλλά ακόμη και η περιγραφή του έργου είναι «Κατασκευή-αναβάθμιση οδικής σύνδεσης πόλης Λευκάδας με τον οδικό άξονα «Άκτιο-Δυτικός Άξονας». Επεσήμανε, δε, ότι οι περιοχές που θα ευνοηθούν από το έργο θα είναι – πλην της Λευκάδας- η Πρέβεζα, η Πάργα και η Ηγουμενίτσα την στιγμή που το αεροδρόμιο Ακτίο ήδη αναφέρεται ως «αεροδρόμιο Πρέβεζας».
Ο δήμαρχος Αγρινίου αναρωτήθηκε με την ιδιότητα του προέδρου της ΠΕΔ γιατί δεν έχει προτεραιότητα το Πλατυγιάλι(«μήπως κάποιοι δεν θέλουν να γίνει;», αναρωτήθηκε), τα παράλια της Αιτωλοακαρνανίας, η σύνδεση του Μεσολογγίου με την Ιόνια, οι δρόμοι στον Βάλτο ή η σύνδεση της Ναυπάκτου με το Θέρμο.
Σε ό, τι αφορά το Αγρίνιο εξήγησε πως για όλα τα ασφαλτικά έργα στο δρόμο  Κεφαλόβρυσο- Αγρίνιο-Κουβαράς απαιτούνται 14 εκατομμύρια, ενώ μια προκοστολόγηση του έργου για την σύνδεση του Αγρινίου με την Ιόνια οδό έδειξε ότι απαιτούνται 72,4 εκατομμύρια για διπλή οδό ανά κατεύθυνση και new jersey στο μέσον.
«Βρήκα χθες τον Περιφερειάρχη στις Παπαδάτες και του ζήτησα να πάρει πίσω το έργο», τόνισε ο κ. Παπαναστασίου, ο οποίος εξήγησε πώς δεν έχει αντίρρηση με το να γίνει το έργο όμως 53 εκ. ευρώ από χρήματα της Περιφέρειας είναι πάρα πολλά την στιγμή που πάνε πίσω άλλες μεγάλες προτεραιότητες. «Για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος πρέπει να πούμε ότι αυτό το έργο είναι ίσο με τις ΒΑΑ Πάτρας και Αγρινίου μαζί», επεσήμανε ο δήμαρχος Αγρινίου.
Σε ότι αφορά τις επόμενες κινήσεις που πρέπει να γίνουν, ο κ. Παπαναστασίου τόνισε πως στο Περιφερειακό Συμβούλιο που θα συνεδριάσει αύριο, Δευτέρα, θα πρέπει να τεθεί θέμα και να παρθεί πίσω η απόφαση για το συγκεκριμένο έργο. Ενώ και οι υπόλοιποι δήμαρχοι της Αιτωλοακαρνανίας πρέπει να ενεργοποιηθούν ώστε, όπως ανέφερε «να γίνουμε μια γροθιά και να ζητήσουμε τα έργα που αξιολογούνται από τα υπουργεία ως σημαντικά να γίνονται από εθνικούς πόρους».
Ο δήμαρχος Αγρινίου, πάντως, εξήγησε πως δεν υπάρχει κάποιο προσωπικό θέμα με τον Περιφερειάρχη αφού ,όπως τόνισε, «στην δεύτερη θητεία του είναι καλύτερος από την πρώτη» ενώ και η σχέση τους παραμένει εξαιρετική, απλώς με επιμέρους πολιτικές διαφωνίες.
agrinionews
google page rank