Παρασκευή 19 Μαΐου 2017

Σε εξέλιξη αυτή τη στιγμή η συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου στην Βόνιτσα (Τι είπε ο Δήμαρχος Ακτίου - Βόνιτσας Γιώργος Αποστολάκης )

Ξεκίνησε πριν από λίγο σήμερα Παρασκευή 19 Μαΐου 2017,  στη Βόνιτσα  η  9η συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Ελλάδας Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλοακαρνανίας, στην αίθουσα του ξενοδοχείου «SOZOS INN HOTEL» (2ο χλμ. Ε.Ο. Βόνιτσας-Λευκάδας).
Στο περιφερειακό Συμβούλιο στη Βόνιτσα θα συζητηθούν πολλά θέματα ανάμεσα σε αυτά στην ημερήσια διάταξη είναι η ενίσχυση της ασφάλειας στο οδικό δίκτυο της   δυτικής, σημαντικά έργα για την ενίσχυση της ποιότητας ζωής των συμπολιτών μας στην περιοχή. σημαντικά έργα, όπως η συντήρηση της Εθνικής Οδού στα τμήματα Αμφιλοχίας – Βόνιτσας – Λευκάδας και Βόνιτσας – Άκτιο και Άγιος Νικόλαος – Άκτιο, που χρηματοδοτείται με 4 εκατ. ευρώ, από τα 35,5 εκατ. που κατάφερε επιπλέον, να δεσμεύσει η Περιφέρεια από το εθνικό σκέλος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, η ανάπλαση του ιστορικού κέντρου και της παραλιακής ζώνης της Βόνιτσας, η δημιουργία πολιτιστικού κέντρου, η βελτίωση Ύδρευσης Παλαίρου – Πογωνιάς – Στενού και η δημιουργία Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων και του Κέντρου Κοινότητας.
Τον Περιφερειάρχη τους  Αντιπεριφερειάρχες και του Περιφερειακούς συμβούλους καλωσόρισε ο Δήμαρχος Ακτίου –Βόνιτσας Γεώργιος Αποστολάκης ο οποίος μεταξύ άλλων:
Αξιότιμε κύριε Περιφερειάρχα
Κυρίες και κύριοι περιφερειακοί Σύμβουλοι
Κυρίες , κύριοι,
Σας καλωσορίζω στην έδρα του πλέον απομακρυσμένου  αλλά όχι πλέον  λησμονημένου δήμου  της περιφέρειάς μας και σας ευχαριστώ εκ μέρους των δημοτών μας  για την επιλογή σας  να συνεδριάσετε σήμερα στην όμορφη Βόνιτσα.  Ελπίζω η παραμονή σας να είναι ΚΑΙ ευχάριστη ΚΑΙ εποικοδομητική  για  το Συμβούλιό σας. Γνωρίζοντας την αξία του χρόνου όλων, εισέρχομαι κατ’ ευθείαν στα θέματα που απασχολούν το δήμο μας, αναζητώντας τη συνδρομή της περιφέρειας  για την επίλυσή τους.
Ως γνωστό, η οικονομία του δήμο μας  στηρίζεται  στο πρωτογενή τομέα με έμφαση στην κτηνοτροφία,  και ένα τμήμα αυτής στη παροχή υπηρεσιών και στον  τουριστικό.  

Οι δυο αυτοί τομείς δράσεων  χρειάζονται τη συμπαράστασή σας, προκειμένου να βελτιωθούν  οι αποδόσεις του  επ’ ωφελεία των κατοίκων  και της περιφέρειας .  Θα πρέπει να συνεχιστεί  η επέκταση των δικτύων άρδευσης αλλά και ηλεκτροδότησης  προς όλες τις μεγάλες και μικρές εγκαταστάσεις , καθώς και η βελτίωση αγροτικής οδοποιίας  ώστε να εξασφαλιστούν καλλίτερες και αποδοτικότερες συνθήκες  για τους αγρότες και κτηνοτρόφους μας.
Ο 2ος τομέας οικονομικής δραστηριότητας  του δήμου μας  είναι ο τουρισμός. Όπως είναι γνωστό, ο δήμος μας έχει τη μεγαλύτερη  ακτογραμμή – παραθαλάσσια ζώνη, ξεκινάει από το Ιόνιο και συγκεκριμένα  σύνορα με τον Μύτικα του Δήμου Ξηρομέρου έως και τον Αμβρακικό κόλπο στη θέση  Λουτρακίου του Δήμου μας   ενώ η περιοχή Παλαίρου -Παγωνιάς – Πλαγίας έχει αναδειχθεί πρώτη στο νομό μας από πλευράς τουριστικού προϊόντος ,  τόσον από πλευράς καταλυμάτων και κλινών  όσο και φυσικής ομορφιάς , αρχαιοτήτων, περιβάλλοντος του Δήμου μας  Για να αξιοποιηθούν όμως  τα χαρακτηριστικά της περιοχής μας  και να αναδυθούν οι δυνατότητες της χρειάζονται ανάλογα έργα υποδομής .
Θεωρούμαι ως απαραίτητα :  1ον την μαρίνα Παλαίρου  και αλιευτικό καταφύγιο Παλαίρο   η οποία είναι  σε αρκετά προχωρημένο στάδιο μελετών και ελπίζουμε αρχές του 2019  να γίνει ο διεθνής διαγωνισμός για τον ανάδοχο και 
2ον η μαρίνα Πλαγιάς , για την οποία όμως  δεν μπορεί  ο δήμος  να προκηρύξει διαγωνισμό μελέτης μετά το πρόσφατο νόμο Αύγουστος 2016 που μας περιορίζει  αλλά και γιατί δεν διαθέτει το 1 εκ € που απαιτούνται για αυτή.
Είναι έργα πολύ μεγάλα, ξεφεύγουν από τα οικονομικά μεγέθη του Δήμου μας  και γίνεται υπερπροσπάθεια από την πλευρά μας. Και για τα δύο αυτά έργα, γνωρίζουμε ότι υπάρχει ενδιαφέρον  από ιδιώτες επενδυτές  αλλά δεν υπάρχει πλέον
 το ανάλογο νομικό πλαίσιο  ανάθεσης μελετών – κατασκευής έργων με αποτέλεσμα αύξηση κόστους και χρόνου ολοκλήρωσης αυτών.  Και βέβαια,  το τουριστικό καταφύγιο της Βόνιτσας όπου η ολοκλήρωση των αδειοδοτήσεων για το διαγωνισμό εκτιμάται  του χρόνου τέτοια εποχή.  Στα παραπάνω συνηγορεί  το γεγονός ότι  στη περιοχή του Ιονίου πέλαγος υπάρχει έλλειψη πλέον των 14 χιλιάδων θέσεων ελλιμενισμού.
Στο σημείο αυτό θα ήθελα να αναφερθώ στην αναγκαιότητα κατασκευής   του δρόμου Πογωνιάς- Βαθυαβάλι – Πλαγιάς που θα συνδεθεί με την Πάλαιρο και αποτελεί το τουριστικό κομμάτι τόσο του Δήμου μας όσο και του Νομού μας  με τεράστιες δυνατότητες ανάπτυξης. Τα έργα αυτά θα δώσουν δυναμική ώθηση  στο τουρισμό και στη προβολή της περιοχής,  αυξάνοντας τις θέσεις εργασίας , που είναι το ζητούμενο εξόδου από τη κρίση, και θα συμβάλλει θετικά στο εισόδημα των δημοτών και του δήμου.
Η αναβάθμιση του Α/Δ ΑΚΤΙΟΥ, που είναι ήδη το πιο σύγχρονο  περιφερειακό αεροδρόμιο της χώρας μας , μετά την ανάληψή του  από την εταιρία FRAPORT , θα συμβάλλει σημαντικά  προς τη κατεύθυνση αυτή. Στις συναντήσεις εργασίας που έγιναν με τα διευθυντικά στελέχη της εταιρίας, τη κυρία Σταρακά και το δήμο μας,  εκτιμάται ότι στην επόμενη 4ετία  θα σημειωθεί αύξηση των υπηρεσιών κατά 100% , ενώ το 2016 είχαμε αύξηση 20,3% , μία από τις μεγαλύτερες της χώρας.
Με την ολοκλήρωση του οδικού άξονα Ακτίου Αμβρακία σύνδεση  με Ιονία οδό  η Πάτρα θα είναι κατά 30'λεπτα  πιο κοντά στο Ακτίο παρά στο ελ. Βενιζέλος. Ο Δήμος, προσβλέποντας στη μεγιστοποίηση των ωφελημάτων και για το δήμο αλλά και για τη Περιφέρεια,  ζητά τη συνεργασία  με τις αντίστοιχες υπηρεσίες της περιφέρειας,  γιατί ο δήμος  δεν διαθέτει προσωπικό και κατ’ επέκταση την εμπειρία από τέτοιες δράσεις.
Ένα διαρκές πρόβλημα που θα θέσει το δήμο σε ομηρία είναι η νέα, περαιτέρω μείωση των ΚΑΠ  όπου τα τελευταία χρόνια φτάνει συγκεντρωτικά το  65%.
Έτσι, ο δήμος με δυσκολία αντιμετωπίζει τη λειτουργία του, δεδομένου ότι και οι εισπράξεις των λεγομένων ανταποδοτικών είναι μειωμένες , λόγω οικονομικής  δυσπραγίας των δημοτών, σε συνδυασμό  με την μεταβίβαση όλων και περισσοτέρων αρμοδιοτήτων από το κράτος προς την αυτοδιοίκηση Α και Β Βαθμού χωρίς όμως να συνοδεύονται από τις απαιτούμενους  χρηματοδοτήσεις.
Το επόμενο θέμα περιβαλλοντολογικού ενδιαφέροντος που απασχολεί το δήμο είναι ο ΧΥΤΑ . Ήδη προχωρά η συνεργασία μας με το δήμο Λευκάδας για ένα ολοκληρωμένο σχέδιο διαχείρισης Απορριμμάτων , με στόχο τη χρηματοδότησή του από το τομεακό πρόγραμμα του ΕΠΕΡΑΑ , στη προσπάθεια του δήμου να μην επιβαρύνει τη Περιφέρεια.
Παρ’ όλα αυτά , να σας υπενθυμίσω ότι ο δρόμος πρόσβασης στο ΧΥΤΑ , μήκους 5,5 χιλιομέτρων, αν και είχε αρχικά ενταχθεί στο 4ο ΕΣΠΑ με 2,5 εκ ευρώ , δεν έγινε και σήμερα δεν είναι επιλέξιμο έργο στο νέο ΕΣΠΑ αλλά πρέπει οπωσδήποτε να γίνει και χρειαζόμαστε τη παρέμβασή σας.
Διαρκές , χρονίζων πρόβλημα που ταλαιπωρεί τους δημότες αλλά και τους επισκέπτες – τουρίστες της περιοχής είναι το οδικό δίκτυο, που υπάρχει από το 1965 χωρίς καμία παρέμβαση βελτίωσης μέχρι σήμερα. Οι συνεχείς καταγγελίες – διαμαρτυρίες  των κατοίκων και λοιπών χρηστών για κάκιστο οδόστρωμα αλλά και τα πολλαπλά ατυχήματα συνηγορούν στην άμεση και  ουσιαστική συντήρηση , και βελτίωσή του. Εκτιμούμε ότι το ποσό των 4 εκατομμυρίων ευρώ που εξασφαλίσατε για τη συντήρηση του τμήματος από ΑΜΦΙΛΟΧΙΑ – ΒΟΝΙΤΣΑ – ΛΕΥΚΑΔΑ και Αγ. ΝΙΚΟΛΑΟΣ – ΑΚΤΙΟ θα βελτιώσουν σημαντικά τη κατάσταση και την ποιότητα ζωής των συμπολιτών μας.
Όμως, το εσωτερικό οδικό δίκτυο αλλά και η αγροτική οδοποιία είναι σε πολλά σημεία σε κακή κατάσταση .
 Ο Δήμος κάνει ότι μπορεί για τη βελτίωση της κατάστασης  αλλά δεν αρκεί.  Ήδη κατορθώσαμε σε συνεργασία με εσάς να ενταχθεί στο Π.Δ.Ε ο  δρόμος Λουτράκι Κατούνα 3.550.000 €.
Γνωρίζουμε τις δικές σας προσπάθειες όσο και της αντ/ρχη κ Σταρακα για την συντήρηση του επαρχιακού δικτύου, έχοντας υπόψη πάντα ότι  ο Νομός Αιτ/νιας έχει το μεγαλύτερο εθνικό και επαρχιακό δίκτυο της Ελλάδος. Ο εθνικός οδικός άξονας ΑΜΒΡΑΚΙΑ – ΑΚΤΙΟ παρότι καρκινοβατεί, ελπίζουμε ότι και με τις δικές σας παρεμβάσεις και του δήμου, να επιλυθούν τα προβλήματα  και να συνεχιστεί  εντός του 2017,  είτε με τμηματική εκτέλεση  είτε ως εργολαβία – σκούπα.  Εδώ, θα ήθελα να σας ευχαριστήσω  για τις παρεμβάσεις σας ώστε να ενταχθούν στο ΠΕΠ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ οι κόμβοι σύνδεσης  ΒΟΝΙΤΣΑΣ – ΛΕΥΚΑΔΑΣ και ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ – ΑΚΤΙΟΥ,  με το παραπάνω έργο.
Τέλος, θα ήθελα να αναφερθώ επιγραμματικά στα εκτελούμενα ενταγμένα ή προς ένταξη έργα στο δήμο μας,  όπως η βελτίωση της ύδρευσης Παλαίρου -Παγωνιάς, οι αναπλάσεις,  η δημιουργία πολιτιστικού κέντρου, η συντήρηση του1&2δημοτικου  σχολειού Βόνιτσας και άλλα πολλά , μεγάλα και μικρά έργα που είναι στις προτάσεις του αναπτυξιακού επιχειρησιακού προγράμματος του δήμου το οποίο έχει κατατεθεί εγκαίρως στην περ/ρεια που θα βελτιώσουν τη καθημερινότητα του δημότη και θα διευκολύνουν  τις κάθε είδους δραστηριότητές .
Τελειώνοντας,  κυρίες και κύριοι αγαπητέ  Απόστολε, θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω για την άριστη και εποικοδομητική συνεργασία  που έχω με τα στελέχη σας, την αντιπεριφερειάρχη κυρία Σταρακά, όλους τους Περιφερειακούς  Συμβούλους  χωρίς εξαίρεση και να σας πω ότι με την εμπειρία μου αυτή των  20 ετών στην τοπική αυτοδιοίκηση σας θεωρώ ένα τυχερό άνθρωπο στη θέση την οποία ηγείσθε, γιατί περιστοιχίζεστε από ικανότατα άτομα στην διοίκηση και την διαχειριστική αρχή της Περ/ρειας που μπορούν να εκτιμούν , να αντιλαμβάνονται και να ιεραρχούν τα προβλήματα , αλλά το σπουδαιότερο να βρίσκουν τις καταλληλότερες λύσεις  σ’ αυτά,  δεδομένης της οικονομικής συγκυρίας  που αντιμετωπίζει η χώρα μας...........

Η συνεδρίαση είναι σε εξέλιξη 


google page rank