Τετάρτη 17 Μαΐου 2017

Οκτώ παραλίες και η Μαρίνα Λευκάδας βραβεύτηκαν και πάλι φέτος με «Γαλάζια Σημαία»

Ανακοινώθηκαν από την Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ), Εθνικό Χειριστή του Διεθνούς Προγράμματος “Γαλάζια Σημαία” στη χώρα μας, οι βραβεύσεις ακτών και μαρινών για το 2017. Με 486 βραβευμένες ακτές, η Ελλάδα κατέχει την 2η θέση παγκοσμίως ανάμεσα σε 47 χώρες. Αξίζει να σημειωθεί ότι φέτος, στο σύνολο των 47 χωρών που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα, η Ελλάδα κατείχε το 25% των νέων βραβευμένων ακτών. Πρώτος στην Ελλάδα αναδείχθηκε φέτος, με 71 σημαίες, ο νομός Χαλκιδικής. Η Διεθνής Επιτροπή βράβευσε φέτος 3.574 ακτές, 662 μαρίνες και 50 σκάφη αειφόρου τουρισμού σε όλο τον κόσμο.
Οκτώ ήταν φέτος, όπως και πέρυσι, οι παραλίες της Λευκάδας που βραβεύτηκαν με «Γαλάζια Σημαία» σύμφωνα με τις αιτήσεις που υπόβαλε ο Δήμος Λευκάδας. (Δες εδώ). Συγκεκριμένα βραβεύτηκαν οι παραλίες: Αϊ Γιάννης, Γύρα – Εργοστάσιο ΤΑΟΛ, Κάθισμα, Νυδρί, Πευκούλια, Μικρός Γιαλός (Πόρος), Πόρτο Κατσίκι και Πόντι Βασιλικής, ενώ βραβεύτηκε επίσης, όπως κάθε χρόνο, η Μαρίνα Λευκάδας. Η Κέρκυρα έχει αντίστοιχα 10 βραβευμένες ακτές με «Γαλάζια Σημαία», η Κεφαλονιά 13 και η Ζάκυνθος 18. (Δες εδώ τον Κατάλογο των Βραβευμένων Ακτών και Μαρινών για το 2017).

Η «Γαλάζια Σημαία» αποτελεί το πλέον αναγνωρίσιμο και διαδεδομένο διεθνώς οικολογικό σύμβολο ποιότητας στον κόσμο. Απονέμεται από το 1987, σε ακτές και μαρίνες οι οποίες πληρούν τις αυστηρές προϋποθέσεις βράβευσης. Απαραίτητη προϋπόθεση για τη βράβευση μίας ακτής με τη «Γαλάζια Σημαία», είναι η ποιότητα υδάτων σε αυτήν να είναι «Εξαιρετική». Καμία άλλη διαβάθμιση της ποιότητας, ακόμα και «Καλή», δεν είναι αποδεκτή από το Πρόγραμμα. Η βράβευση έχει διάρκεια ενός έτους.
Πρέπει επί πλέον να τηρούνται και τα υπόλοιπα από τα συνολικά 33 κριτήρια (25 για τις μαρίνες), τα οποία αναφέρονται σε καθαριότητα, οργάνωση, πληροφόρηση, ασφάλεια λουομένων και επισκεπτών, προστασία του φυσικού πλούτου της ακτής και του παράκτιου χώρου και περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση. Τα μεγάλα ταξιδιωτικά γραφεία του εξωτερικού δίνουν ιδιαίτερη σημασία στη «Γαλάζια Σημαία» όταν επιλέγουν τους προορισμούς που προτείνουν στους πελάτες τους, ως εγγύηση των υψηλής ποιότητας υπηρεσιών που προσφέρονται στην ακτή, αλλά και της προστασίας του περιβάλλοντος. Αυτό το γνωρίζουν και το αξιολογούν όλοι οι διαχειριστές ακτών, Δήμοι, Ξενοδοχεία και Camping, που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα εθελοντικά.
google page rank