Τρίτη 9 Μαΐου 2017

Στα χεριά μας είναι να το αποτρέψουμε!!! O σπάγκος είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τους πελαργούς

Όπως άλλες χρονιές, έτσι και φέτος ανεβάζω (ξανά) αυτές φωτογραφίες. Ξέρω, είναι δραστήριες και ξέρω ότι πονάει η ψυχή μας όταν τις βλέπουμε... αλλα... Στα χεριά μας είναι να το αποτρέψουμε! Για αυτό - κοινοποιήστε το όπου μπορείτε… 
Τέτοια περιστατικά τυχαίνει να συναντάμε όταν κάνουμε τις δακτυλιώσεις και ανεβαίνουμε στις φωλιές. Τότε όμως για ένα τέτοιο πελαργάκι είναι πολύ αργά. Για να μην γίνει ποτέ ξανά αυτό - μόνο εμείς(όλοι μαζί) μπορούμε να βοηθήσουμε!
Αυτό το διάστημα (τώρα, αρχές Μάιου) σε αρκετές φωλιές θα υπάρχουν νεοσσοί (ίσως σε κάποιες υπάρχουν ήδη). Οι γονείς Πελαργοί θα συνεχίζουν να φέρνουν υλικό στις φωλιές – τώρα για την προστασία των νεοσσών. Στην αρχή (όπως για τα αβγά) θα φέρνουν όλο και πιο μαλακό υλικό. Η διαφορά με το υλικό που έφεραν πριν (για να προστατέψουν τα αβγά) είναι, ότι αυτό η "σκεπάστηκε" μέσα στην φωλιά η το "καθάρισαν"- πέταξαν. Και τώρα θα συνεχίζουν να το ανανεώνουν.
Δυστυχώς ο Πελαργός δεν μπορεί να ξεχωρίζει ότι (προστατεύοντας τους νεοσσούς) μπορεί να φέρει μέσα στην φωλιά κάτι πολύ επικίνδυνο.. Και μέσα σε αυτά πάντα είναι: διάφοροι σπάγκοι, σακούλες, πλαστικές τσάντες κ.α. Ειδικά ο κάθε σπάγκος είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος. Αυτό γίνεται διότι ένας νεοσσός - πριν σηκωθεί όρθιος - μπουσουλάει μέσα στην φωλιά για αρκετές μέρες. Αν στη φωλιά υπάρχει σπάγκος... το αποτέλεσμα θα είναι τραγικό, γιατί θα μπλέκεται σιγά σιγά το ένα (η και τα δυο) του πόδι... σφίγγοντας το μέχρι σημείο που το πόδι θα νεκρωθεί (η θα κοπεί) και το μόνο που θα περιμένει τον νεαρό πελαργό θα είναι ο θάνατος … (πριν καν θα πετάξει) …
Και όμως...στα χεριά μας είναι να το αποτρέψουμε, γιατί στα χέρια μας είναι να μαζέψουμε όποιον σπάγκο θα βρούμε (και ας μην το είχαμε πετάξει εμείς). Στα χεριά μας είναι να το μεταδώσουμε σε άλλους (ειδικά στους κατοίκους που ζουν οι Πελαργοί).
Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να αποτρέψουμε αρκετούς φρικτούς θανάτους νεαρών πελαργων! Ας μας γίνει συνήθεια και πράξη - παντού όπου υπάρχουν πελαργοί - ότι θα μαζεύουμε κάθε σπάγκο που βλέπουμε και θα τον πετάμε στα σκουπίδια (καλύτερα κομματιασμένο, για να μην το πάρει ξανά ο πελαργός).
Είναι τόσο απλό να βοηθήσουμε! Και μπορεί να μεταδοθεί παντού: π.χ.: να αποτελέσει θέμα εκδρομής στα σχολεία, συζητήσεις στα καφενεία, κοινοποίηση στο Facebook, blog's, τοπικές εφημερίδες, www, έντυπα κ.α. Διαδώστε το - θα σωθούν πολλοί πελαργοί! Αν κάποιος θα χρειαστεί μεγαλύτερη ανάλυση στις φωτο (π.χ. για εκτύπωση) - ας επικοινωνήσει μαζί μου. 
Eva Stets
google page rank