Το όνομά του έχει συνδεθεί με την κρίση των Ιμίων το 1996 – με αρνητικούς και θετικούς συνειρμούς.
Ο Δημήρης Διακομιχάλης, ως δήμαρχος Καλύμνου, είχε υψώσει την ελληνική σημαία στα Ιμια τις ημέρες της κρίσης με την Τουρκία που στοίχισε τη ζωή σε 3 Ελληνες αξιωματικούς που έπεσαν με το ελικόπτερο και παραλίγο να φέρει τις δύο χώρες σε πολεμική σύρραξη.
Ο Δημήρης Διακομιχάλης, ως δήμαρχος Καλύμνου, είχε υψώσει την ελληνική σημαία στα Ιμια τις ημέρες της κρίσης με την Τουρκία που στοίχισε τη ζωή σε 3 Ελληνες αξιωματικούς που έπεσαν με το ελικόπτερο και παραλίγο να φέρει τις δύο χώρες σε πολεμική σύρραξη.
Έπειτα από 21 χρόνια, ο πρώην δήμαρχος Καλύμνου Δημήτρης Διακομιχάλης αποκάλυψε ότι το Ελεγκτικό Συνέδριο του επέβαλε πρόστιμο ύψους 50.000 ευρώ, καθώς του καταλόγισε πως ενίσχυε παράνομα οικονομικά επί επτά χρόνια τον βοσκό που πήγαινε στα Ίμια για να φροντίσει τα κατσίκια του!
Μάλιστα το ποσό αυτό καλείται να πληρώσει από την τσέπη του αναδρομικά και εντόκως, με το σκεπτικό ότι οι δαπάνες αυτές δεν ήταν νομίμως υλοποιημένες.
Οπως είπε ο Δ. Διακομιχάλης σε τηλεοπτική του συνέντευξη στο «Blue Sky» και στον Κώστα Μαρδά: «Μέχρι το 2002, ως δήμαρχος, κράτησα το βοσκό Αντώνη Βεζυρόπουλο στα Ίμια, εγκρίνοντάς του, με αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου, ποσό 2 εκατομμυρίων δραχμών- σημερινά 6.000 ευρώ- το χρόνο, ώστε να μπορεί να καλύπτει τα έξοδα καυσίμων, πηγαινοερχόμενος με τη βάρκα του στις βραχονησίδες που είναι απόσταση 6, 5μιλίων από το λιμάνι της Καλύμνου. Τα ποσά ήταν για να αγοράζει τροφή, να μεταφέρει νερό και να περιποιείται τακτικά τα κατσίκια, επιβεβαιώνοντας έτσι την ελληνική κυριαρχία, όπως έκανε επί χρόνια νοικιάζοντας τις βραχονησίδες από το δήμο. Διότι πρόκειται για δημοτική έκταση, σύμφωνα με Ιταλικούς, βρετανικούς, αμερικανικούς και τουρκικούς χάρτες που έχω».
Και συνέχισε: «Μετά τον Απρίλιο του 2004, και την αλλαγή, εν τω μεταξύ, της δημοτικής αρχής το 2002, ο βοσκός δεν πήγαινε, αφού δεν είχε την οικονομική στήριξη του δήμου, ενώ ο ίδιος δεν μπορούσε να ανταποκριθεί στα έξοδα. Δεν πάει πια… Ειδικά τώρα, που έχουμε γενικευμένη αμφισβήτηση του Αιγαίου. Επειδή ούτε το υπουργείο Εξωτερικών ούτε το υπουργείο Αιγαίου μπόρεσε να καλύψει το ποσό αυτό που φαίνεται οδήγησε στη… χρεοκοπία της Ελλάδας, μου καταλόγισαν ως μη νόμιμες δαπάνες 50.000 ευρώ.. Απαίτηση και μάλιστα εντόκως. Εγώ του πλήρωνα τα έξοδα. Αυτές τώρα οι δαπάνες είναι καταλογιστέες σε μένα. Με το σκεπτικό ότι δεν ήταν νόμιμα υλοποιημένες αυτές οι δαπάνες... Όταν ο βοσκός πήγαινε στα Ίμια τα τουρκικά πλοιάρια προσπαθούσαν να τον παρενοχλήσουν αλλά μέχρι εκεί. Σήμερα, δεν υπάρχει πλέον ζώσα ψυχή στα Ίμια».
Παρακολουθήστε το επίμαχο απόσπασμα από το 22' και μετά
iefimerida.gr