Κατάμεστο το Παπαστράτειο Μέγαρο Αγρινίου, στο πλαίσιο της εκδήλωσης «Το τέλος των Μνημονίων: Αριστερά – Προοδευτική Διακυβέρνηση» που πραγματοποιηθηκε την Δευτέρα 9 Ιουλίου με ομιλητές τον Αιτωλοακαρνάνα Υπουργό Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής Παναγιώτη Κουρουμπλή, τον αναπληρωτή Υπουργό Εθνικής Άμυνας και επικεφαλής της ΕΚΙΕΑ Φώτη Κουβέλη και τον Καθηγητή της Πολυτεχνικής Σχολής ΑΠΘ Γιάννη Μυλόπουλο.
Στην εκδήλωση, το «παρών» έδωσε και η συνεργαζόμενη με τον ΣΥΡΙΖΑ Βουλευτής Β’ Πειραιώς, Θεοδώρα Μεγαλοοικονόμου.
Την εκδήλωση χαιρέτισαν με μήνυμα τους οι Βουλευτές Αιτ/νιας κ. Γιώργος Βαρεμένος και η κα. Μαρία Τριανταφυλλου οι οποίοι δεν μπόρεσαν να παραστούν λόγω υποχρεώσεων τους στο Εξωτερικό.
Την εκδήλωση άνοιξε με χαιρετισμό ο Γραμματέας της Οργάνωσης ΠΟΛΗΣ ΣΥΡΙΖΑ ΑΓΡΙΝΙΟΥ κ.Παύλος Θεοδωρίδης, ο οποίος είναι και ο υπεύθυνος στην περιοχή της Ενωτικής Κίνησης Ευρωπαϊκής Αριστεράς .
Την ανάγκη η ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία «να αναθεωρήσει την πολιτική της σύμπλευσης με το νεοφιλελευθερισμό, να απεγκλωβιστεί από το φαύλο κύκλο της αυτοαναίρεσης και να ανακαθορίσει την ταυτότητα της, συνομιλώντας με τις κοινωνίες» τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Φώτης Κουβέλης και αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις, όπως η έξοδος από τα μνημόνια, η φορολογία και το Σκοπιανό, ασκώντας παράλληλα δριμεία επίθεση στη Νέα Δημοκρατία κάνοντας λόγο για ακροδεξιές επιλογές.
«Υπάρχει ανάγκη συγκρότησης προοδευτικού πόλου. Η πολιτική που θα ασκηθεί στη χώρα, θα πρέπει να έχει βαθιά προοδευτικό περιεχόμενο. Στη χώρα διαμορφώνονται δύο πολιτικοί πόλοι: ο ένας βαθύτατα νεοφιλελεύθερος και συντηρητικός και ο άλλος προοδευτικός. Οι πολιτικές δυνάμεις του λεγόμενου ενδιάμεσου χώρου – είτε αναφέρονται ως «κέντρο» είτε ως «κεντροαριστερά» είτε ως «σοσιαλδημοκρατικές» – δεν μπορούν να νίπτουν τας χείρας τους. Ο αναγκαίος διάλογος της Κεντροαριστεράς με την Αριστερά προϋποθέτει την απομάκρυνσή της Κεντροαριστεράς από τη σημερινή πολεμική ατμόσφαιρα, που είναι επιλογή της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Η χώρα μας και τυπικά στις 21 Αυγούστου βγαίνει από τα μνημόνια. Έπειτα, αρχίζει η προσπάθεια ανασυγκρότησης, η προσπάθεια να κλείσουν οι πληγές ειδικά των χαμηλών λαϊκών στρωμάτων. Τον Σεπτέμβριο μπορούν να παρθούν αντίρροπα μέτρα από τα αποθεματικά του ΕΦΚΑ για τις συντάξεις καθως και μέτρα φοροελάφρυνσης με αλλαγές στις φορολογικές κλίμακες σημείωσε ο κ. Κουβέλης.
Ο κ. Μυλόπουλος, επέμεινε πολύ στις διεθνείς συνθήκες που υπάρχουν σε αυτή την συγκυρία, με τον νεοφιλελευθερισμό, όπως είπε, να προσπαθεί να δείξει πιο ελκυστικός από τον ακροδεξιό λαϊκισμό σε μεγάλο μέρος της Ευρώπης κάνοντας λόγο για «ακροδεξιό νεοφιλελευθερισμό» που προκύπτει όταν αυτές οι δύο τάσεις συνεργάζονται. Η απάντηση σύμφωνα με τον ίδιο είναι η προοδευτική συνεργασία και διακυβέρνηση που, όπως υποστήριξε, μπορεί να αλλάξει και τώρα τους συσχετισμούς στην Ευρώπη.
Τέλος τον λόγο πήρε ο Υπουργός Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο οποίος έκανε λόγο για «άρρηκτες αρτηρίες» που τον συνδέουν με τον τόπο της Αιτωλοακαρνανίας. Τόνισε οτι είναι ανάγκη να θυμόμαστε την Ιστορία και κατηγόρησε τη Νέα Δημοκρατία ότι δεν ενδιαφέρθηκε ποτέ για τον απλό λαό. Επεσήμανε ότι η η κυβέρνηση θα έχει ισχυρό διαπραγματευτικό χαρτί για την μη μείωση των συντάξεων το πλεόνασμα στον ΕΦΚΑ, κατηγορώντας ευθέως την ΝΔ για απαράδεκτη στάση απέναντι στους ευρωπαίους και ειδικά στον Μοσκοβισί.
«Πρέπει να διδασκόμαστε από την Ιστορία. Σε περιόδους προοδευτικών κυβερνήσεων η Ελλάδα δεν είχε ποτέ απώλειες, αντίθετα όταν κυβερνούσαν οι ψευδοπατριώτες είχαμε καταστροφές. Δεν ξεχνούμε το μονοκομματικό κράτος της Δεξιάς, τους χωροφύλακες, την Κύπρο και την Μικρά Ασία που πρόδωσαν όσοι πολεμούσαν τους προοδευτικούς Βενιζέλο και Μακάριο. Γι’ αυτό και εμείς στο τότε ΠΑΣΟΚ λέγαμε πάντα στην Αριστερά ότι δεν ισχύει το “τι Παπάγος τι Πλαστήρας”.Ποτέ δεν ήταν το ίδιο. Όπως δεν είναι το ίδιο και τώρα ο Τσίπρας με τον Μητσοτάκη. Και οι προοδευτικοί πολίτες πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους γιατί μπορούμε να φτιάξουμε τον προοδευτικό πόλο που χρειάζεται η χώρα, άλλωστε η συνεργασία με τον Πάνο Καμμένο έχει ημερομηνία λήξης, το τέλος της τετραετίας», τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Κουρουμπλής.
«Η προοδευτική πρόταση για κοινωνικό κράτος πρέπει να συγκροτηθεί και να απαντήσει στη νεοφιλελεύθερη του Μητσοτάκη που λέει για μείωση φόρων. Κι εγώ θέλω να μειωθούν οι φόροι, αλλά χωρίς ανάπτυξη αυτό θα σημάνει περικοπή δαπανών από μισθούς και συντάξεις», κατέληξε ο κ. Κουρουμπλής.