Κυριακή 4 Αυγούστου 2019

Αφαίρεση αρμοδιοτήτων από τις Κοινότητες – διακοσμητικός ο ρόλος τους με τις αλλαγές που φέρνει η ΝΔ

Πέρα από τη νόθευση της βούλησης του εκλογικού σώματος που επιφέρουν οι αλλαγές που εισηγείται η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας στον Κλεισθένη, αφαιρούνται και οι αποφασιστικές αρμοδιότητες που έδινε ο νόμος στα Κοινοτικά Συμβούλια.
Οι “επείγουσες” ρυθμίσεις που φέρνει το νομοσχέδιο το οποίο έχει θέσει σε… τριήμερη διαβούλευση η κυβέρνηση, στον τρόπο λειτουργίας των αυτοδιοικητικών οργάνων, εκτός από όσες αλλαγές καταγράψαμε ήδη περιλαμβάνουν και πλήρη ανατροπή του ρόλου των τοπικών κοινοτήτων.
Μεταξύ των αλλαγών που έφερε ο Κλεισθένης στην Τοπική Αυτοδιοίκηση ήταν και η απόδωση αποφασιστικών αρμοδιοτήτων στα Κοινοτικά Συμβούλια. Χαρακτηριστικότερη η αρμοδιότητα να αποφασίζει ποια έργα και δράσεις θα εκτελεστούν στην κοινότητα από το ποσοστό των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων του Δήμου που της αναλογούν. Με τον τρόπο αυτό τα Κοινοτικά Συμβούλια θα αποκτούσαν ουσιαστική λειτουργία.
Στη μέχρι σήμερα λειτουργία των Κοινοτήτων, στο μόνο θέμα που τα Κοινοτικά Συμβούλια είχαν αποφασιστικό ρόλο, ήταν η παράταση του ωραρίου χρήσης μουσικής στα καταστήματα. Άλλη μια αποφασιστική αρμοδιότητα που είχαν ήταν η άδεια λειτουργίας καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος (ΚΥΕ), η οποία αφαιρέθηκε επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ λόγω απλοποίησης των διαδικασιών έναρξης λειτουργίας των καταστημάτων. Η μεταρρύθμιση του Καλλικράτη, η οποία συνένωσε βίαια δήμους και κοινότητες, είχε θεσπίσει τα κοινοτικά συμβούλια ως επίφαση δημοκρατίας, μεταφέροντας όλες τις αποφασιστικές αρμοδιότητες στα δημοτικά συμβούλια. Μια μερική αποκατάσταση μιας δημοκρατικότερης λειτουργίας των κοινοτικών συμβουλίων επιχείρησε ο Κλεισθένης, αποδίδοντάς τους αρμοδιότητες.
Το νομοσχέδιο που πρόκειται να εισαχθεί στη Βουλή την Παρασκευή, εκτός από την αλλαγή στην εκλογή προέδρου του Κοινοτικού Συμβουλίου (όπου ορίζει πλέον ότι πρόεδρος γίνεται ο πρώτος σε σταυρούς σύμβουλος του πρώτου συνδυασμού) περιλαμβάνει (άρθρο 5) και αλλαγή από αποφασιστικής σε εισηγητικής της αρμοδιότητας του Συμβουλίου.
Με τις αλλαγές αυτές ουσιαστικά ο ρόλος των Κοινοτικών Συμβουλίων καθίσταται διακοσμητικός.
google page rank