Σάββατο 7 Δεκεμβρίου 2019

ΚΑΤΟΥΝΑ: Πλήθος κόσμου με ευλάβεια και σεβασμό γιόρτασαν στο μοναστήρι του Αγίου Νικολάου


Εκατοντάδες πιστοί από πολλά μέρη της περιοχής μας ήρθαν και φέτος να προσκυνήσουν και να γιορτάσουν στο ιστορικό  Μοναστήρι του Άγιου Νικολάου.

Την παραμονή Πέμπτη 5.12.2019, τελέσθηκε Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός μετ΄ αρτοκλασία και το Θείο λόγο κήρυξε ο Πανοσιολογιότατος Αρχιμανδρίτης π. Νεκτάριος , εφημέριος Ι.Ν. Αγίας Τριάδας Αγρινίου. Αρκετοί Ιερείς της περιοχής συλλειτούργησαν με τον Αρχιμανδρίτη, όπως ο εφημέριος του Αγίου Αθανασίου Κατούνας Γεώργιος Λαζούρας, ο εφημέριος της Κωνωπίνας π. Δημήτριος Χαμαλέτσος, ο εφημέριος της Αγίας Παρασκευής Αμφιλοχίας Γεώργιος Τηγάνης, στις φετινές Ιερές Ακολουθίες έψελνε και η γερόντισσα Μαρία.
Η αρτοκλασία έγινε εξω από το Μοναστήρι ενώ ο καιρός ήταν βροχερός με πολύ κρύο.
Με το πέρας του εσπερινού οι κάτοικοι του οικισμού πρόσφεραν στους επισκέπτες πιλάφι με γαρίδα και νηστίσιμα γλυκίσματα. 
Επίσης φιλοξενήθηκαν στα κελιά της Μονής που είχαν ανακατασκευάσει οι κάτοικοι του οικισμού και συντηρούνται με την βοήθεια των πιστών από την γερόντισσα Μαρία. 
Την επόμενη μέρα Παρασκευή 6/12 ανήμερα της γιορτής του Αγίου Νικολάου τελέσθηκε πανηγυρική Θεία Λειτουργία και περιφορά της εικόνας γύρω από το Μοναστήρι.
Στις εορταστικές εκδηλώσεις στο Μοναστήρι του Αγίου Νικολάου παραβρέθηκε ο Δήμαρχος Ακτίου-Βόνιτσας Γεώργιος Αποστολάκης και η Αντιδήμαρχος Αθηνά Βέμη Καρέλου και ο πρόεδρος των Αχυρών Δημήτριος Τραυλοστάθης.
Φέτος εκτός από τους κατοίκους των γύρω χωριών ήρθαν και πάνω από 10 λεωφορεία από Αγρίνιο, Κυψέλη, Αρτα, Αμφιλοχία κ.α. 
Επίσης για πρώτη φορά έγινε οργανωμένη επίσκεψη, εκδρομή στο Μοναστήρι από το Λύκειο Κατούνας με τους μαθητές υπο τον Λυκειάρχη κ. Νταλαπέρα και τους καθηγητές που με το τέλος της Πανηγυρικής Θείας Λειτουργίας, η γερόντισσα Μαρία μίλησε στους μαθητές για της ιστορία της Ιερά Μονής. 
Σπουδαίο το έργο της γερόντισσας που ήρθε πριν 2 χρόνια το καλοκαίρι  και εγκαταστάθηκε στο Μοναστήρι. Όλοι πρέπει να συμβάλουμε στην προσπάθειά της με κάθε τρόπο.
Αξίζει να σημειώσουμε πως, εδώ περίπου και μια δεκαετία το Μοναστήρι έχει λάβει την θέση που του αρμόζει, σαν ένα από τα καλύτερα ιστορικά και εκκλησιαστικά μνημεία της περιοχή μας, μην ξεχνάμε πως το Μοναστήρι του Αγίου Νικολάου έπαιξε σπουδαίο ρόλο στη Επανάσταση και στην νικηφόρα μάχη των Ξηρομεριτών, την επονομαζόμενη «Μάχη του Αετού» ενάντια στα στρατεύματα του Κιουταχή. 
Το Μοναστήρι προϋπήρχε πριν την εγκατάσταση των κατοίκων του οικισμού Αγίου Νικολάου Κατούνας που ήρθαν από τον Πόντο και την Μικρά Ασία. 
Κύριο μέλημα των κατοίκων του οικισμού, ήταν η αναστύλωση και η ανακατασκευή των κελιών της Μονής στην σημερινή τους μορφή, μιας και το Μοναστήρι ήταν ο κύριος Ναός τους και το χωριό που δημιουργήθηκε πήρε το όνομα του.
Ο εκκλησιαστικός επίτροπος Παύλος Φυτόπουλος και οι κάτοικοι του οικισμού Αγίου Νικολάου Κατούνας ευχαριστούν όλους όσους συνέβαλαν με οποιοδήποτε τρόπο για την διοργάνωση της εορταστικής εκδήλωσης του Μοναστηριού, όπως και όλους όσους παραβρέθηκαν και εύχονται σε όλους χρόνια πολλά και ο Άγιος Νικόλαος, πάντα δίπλα τους. 

ΔΕΙΤΕ ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΕΣ ΦΩΤΟ:



















































































































































































































































































ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΚΟΥΤΙΒΗΣ 
google page rank