Κυκλοφόρησε σε ανανεωμένη έκδοση το βιβλίο του Γεωργίου Σπ. Μπαρμπαρούση με τίτλο: ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΔΙΑΦΩΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΠΑΜΠΛΕΚΗΣ με πρόλογο του Παναγιώτη Ι. Κοντού, καθηγητή Γλωσσολογίας του ΕΚΠΑ
«Η παρούσα έκδοση… αποτελεί πολύ σημαντική πηγή γνώσεων για την εμβληματική πνευματική προσωπικότητα του Χριστόδουλου Παμπλέκη του Ακαρνάνα και του έργου του καθώς και για τον Νεοελληνικό Διαφωτισμό, που αποτελεί μία από της σημαντικότερες φάσεις του διαχρονικού, ιστορικού και πολιτιστικού γίγνεσθαι του Ελληνισμού. Ο ακριβής τίτλος του βιβλίου είναι «Νεοελληνικός Διαφωτισμός και Χριστόδουλος Παμπλέκης»…
Το παρόν βιβλίο που είναι καρπός δημιουργικού και υπεύθυνου μόχθου περιλαμβάνει 270 σελίδες που κατανέμονται σε τέσσερα κεφάλαια: «Γέννηση και εξάπλωση του Διαφωτισμού», «Η ζωή του Παμπλέκη», «το συγγραφικό του έργο (τρία βιβλία)» και οι φιλοσοφικές του απόψεις».
Η αναφορά στην προσφορά, το έργο και την προσωπικότητα του συμπατριώτη μας Παμπλέκη στο πλαίσιο του Νεοελληνικού Διαφωτισμού αποτελεί βασικό πυρήνα του βιβλίου.
Γίνεται επίσης αναφορά στους διωγμούς, την άδικη μεταχείριση και την αγνόηση που υπέστη ο Παμπλέκης από πρόσωπα που τον αντιπαθούσαν λόγω ιδεολογικών προκαταλήψεων ή τον είχαν παρεξηγήσει. Και φυσικά, όπως ήδη αναφέρθηκε, γίνεται τεκμηριωμένος λόγος για τον Νεοελληνικό Διαφωτισμό…».
Από τον πρόλογο του Παναγιώτη Ι. Κοντού
«Ο Χριστόδουλος Παμπλέκης ήταν ένας ακούραστος μελετητής και πιστός υπηρέτης της Εκκλησίας. Μέχρι το τέλος σχεδόν του βίου του δεν έδωσε αιτία και αφορμή να γίνει αναφορά στο όνομά του. Κατηγορήθηκε ανώνυμα και συκοφαντήθηκε αρκετές φορές, όμως μέχρι το καλοκαίρι του 1793 δεν απάντησε στις συκοφαντίες, δημόσια τουλάχιστον, οι οποίες φαίνεται πως δεν είχαν και κανένα αποτέλεσμα. Έτσι κρίθηκε αναγκαίο από τους εχθρούς του, που μερικοί ήταν και παλαιοί συμμαθητές του στην Αθωνιάδα Ακαδημία του Αγίου Όρους, να εκδώσουν έναν λίβελο εναντίον του. Αυτός ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι και οδήγησε τον Παμπλέκη σε μια σκληρή και αντιχριστιανική απάντηση, που όμοιά της δεν βρίσκουμε σε κανένα αντικληρικό κείμενο της εποχής...
… το συγγραφικό του έργο συνδέεται με τη νεοελληνική φιλοσοφία και με θέματα πολιτικής και κοινωνικής υφής, γι’ αυτό και αξίζει να μελετηθεί στο πλαίσιο των ιδεών και των στόχων του νεοελληνικού πνευματικού κινήματος. Ιδιαίτερα στο τελευταίο του έργο, το Απάντησις, απηχούν ριζοσπαστικές θρησκευτικές απόψεις, ανάλογες με αυτές του ριζοσπαστικού ευρωπαϊκού Διαφωτισμού...».
Αποσπάσματα από τον πρόλογο του βιβλίου