Τετάρτη 23 Δεκεμβρίου 2020

Κατμάρ, ή δίπλες το παραδοσιακό νηστίσιμο γλυκό της Αιτωλοακαρνανίας

Το κατιμάρι ή κατμάρ όπως αποκαλούμε εμείς, φτιάχνεται σε πολλές περιοχές του νομού μας είτε τα Χριστούγεννα, είτε κατά τη διάρκεια της Σαρακοστής με αφορμή τη νηστεία.
Το κατιμάρι είναι ένας είδος μπακλαβά και παραδοσιακό χριστουγεννιάτικο ή σαρακοστιανό έδεσμα που γίνεται από ένα μείγμα κανέλας, γαρύφαλλου, καρυδιών, αμύγδαλων, σουσαμιού και ζάχαρης.

Είναι εύκολη και γρήγορη η παρασκευή του, καθώς όλα αυτά τα υλικά τυλίγονται καλά ανακατεμένα σε παραδοσιακά πλασμένο φύλλο που πλάθεται με αλεύρι, λίγο λάδι και νερό.
Θυμίζοντας έναν παραδοσιακό μπακλαβά, τα τυλιγμένα φύλλα παίρνουν σχήμα σαλιγκαριού, καθώς τοποθετούνται μέσα στο ταψί και έπειτα τα περιχύνουμε με καυτό λάδι.
Εάν έχετε και έναν παραδοσιακό ξυλόφουρνο τότε θα ψηθεί άψογα το φύλλο του και μετά δεν έχετε παρά να περιχύσετε το σιρόπι που έχετε ετοιμάσει με ζάχαρη, βανίλιες και νερό.
Είναι ένα πεντανόστιμο σιροπιαστό γλυκά που πολλές οι νοικοκυρές συνηθίζουν να φτιάχνουν στην Αιτωλοακαρνανία με τους καλεσμένους και τα μικρά παιδιά να ξετρελαίνονται, αφού μοιάζει με τον παραδοσιακό μπακλαβά.
Υλικά
Υλικά για το χωριάτικο φύλλο
1 κιλό αλεύρι
400γρ νερό
αλάτι
1 κουταλιά της σούπας λάδι


Υλικά για τη γέμιση
½ κιλό καρύδια
αμύγδαλα ψιλοκομμένα
1 φακελάκι σουσάμι (100 γρ.)
2 κουταλιά της σούπας κανέλα
½ κουταλιά της σούπας γαρύφαλλο
½ λάδι
½ κούπα τσαγιού φρυγανιά τριμμένη
½ κούπα τσαγιού ζάχαρη
Για το σιρόπι
2 κούπες ζάχαρη
2 κούπες νερό

Εκτέλεση
Ανακατεύουμε τα καρύδια, τα αμύγδαλα, το γαρύφαλλο το σουσάμι τη κανέλα τη φρυγανιά και τη ζάχαρη σε ένα μπολ.
Ανοίγουμε τα φύλλα και τα λαδώνομαι ένα ένα και ρίχνουμε το μείγμα και μετά το βάζουμε σουρωτό στο λαδωμένο ταψί. Αυτό το επαναλαμβάνουμε ώσπου να γεμίσει το ταψί.
Στη συνέχεια το βάζουμε στο φούρνο και το ψήνουμε για 20 λεπτά στους 180ο βαθμούς. Μόλις κρυώσει ρίχνουμε το σιρόπι ζεστό από πάνω.







Πληροφορίες-Φωτογραφίες:
neochorimessolonghiou.blogspot.gr
mpampini.blogspot.gr
xiromeronews.blogspot.gr
xiromeritissa.wordpress.com


iaitoloakarnania.gr
google page rank