Τετάρτη 20 Ιανουαρίου 2021

Αιτωλοακαρνανία : Στις 5 Φεβρουαρίου αναρτώνται οι δασικοί χάρτες

Μετά τη σταδιακή άρση του δεύτερου lockdown και ξορκίζοντας την υποψία και μόνο ενός τρίτου lockdown η κυβέρνηση «τρέχει» τους δασικούς χάρτες. Στην Αιτωλοακαρνανία η ανάρτηση των δασικών χαρτών είναι προγραμματισμένη για τις 05/02/21.
Επί της ουσίας οι δασικοί χάρτες είναι η χαρτογράφηση των δασικών εκτάσεων. Παράλληλα με την ανάρτησή τους, σύμφωνα με τον Διευθυντή Δασών της Αιτωλοακαρνανίας Νικήτα Μάζη, θα δημιουργηθούν στα τέσσερα δασαρχεία της Αιτωλοακαρνανίας, του Αγρινίου, του Μεσολογγίου, της Ναυπάκτου και της Αμφιλοχίας, σημεία υποστήριξης για τους πολίτες.
Τα σημεία αυτά θα δίνουν την δυνατότητα στους πολίτες, 15 ημέρες μετά την ανάρτηση των δασικών χαρτών και για συνολικά 105 ημέρες, της προσφυγής ή του απλού ελέγχου.
Οι πιθανές εντάσεις που μπορεί να προκύψουν θα εξεταστούν από τις επιτροπές, που θα δημιουργηθούν ώστε να επιλυθεί άμεσα όποιο ζήτημα και αν προκύψει.
Τότε ο εκάστοτε πολίτης που διαθέτει ένα οικόπεδο ή ένα αγροτεμάχιο, το οποίο επιθυμεί να πουλήσει ή να μεταβιβάσει, με μια απλή ενυπόγραφη δήλωση από το εκάστοτε δασαρχείο να ξεπερνά τα γραφειοκρατικά εμπόδια, που προκύπτουν μέχρι σήμερα και σχετίζονται με τα δασαρχεία.
Οι αντιρρήσεις που μπορεί να προκύψουν μπορεί να σχετίζονται με μια αγροτική επιφάνεια λ.χ. που μέσα στους δασικούς χάρτες μπορεί να έχει «περαστεί» ως δασική. Η επίλυση αυτή θα είναι άμεση, ώστε να διορθωθούν οι δασικοί χάρτες και να αναρτηθούν και πάλι στο μέλλον ολοκληρωμένοι και χωρίς λάθος.
«Η διαδικασία των δασικών χαρτών είναι επί της ουσίας ένα μεγάλο βήμα για την διευθέτηση του κτηματολογίου στην Ελλάδα, η οποία είναι από τις ελάχιστες χώρες, που δεν διαθέτουν κτηματολόγιο. Ο ολοκλήρωση της όλης διαδικασίας θα απαιτήσει αρκετό χρόνο, αλλά θα διευκολύνει μετά πολίτες και υπηρεσίες, μειώνοντας αισθητά την γραφειοκρατία και θα δώσει παράλληλα την ευκαιρία στον καθένα με έναν απλό έλεγχο στους δασικούς χάρτες να γνωρίζει τα πάντα για την περιουσία του και να μην υπάρχει χρονοτριβή στην περίπτωση που επιθυμεί να πουλήσει ή να μεταβιβάσει μια έκτασή του. Όλη η διαδικασία θα ολοκληρώνεται μια βεβαίωση από το εκάστοτε δασαρχείο, μέσω της οποίας θα φαίνεται, αν η έκταση για την οποία ενδιαφέρεται είναι ή όχι δασική» τόνισε ο κ. Μάζης, ο οποίος συμπλήρωσε: «καλό είναι όλοι να ενδιαφερθούν και να ενημερωθούν για το τι είναι οι δασικοί χάρτες, όταν αυτοί αναρτηθούν. Θα υπάρξουν αναλυτικές οδηγίες, ενώ τα δασαρχεία θα είναι ήδη έτοιμα για τις διαδικασίες και για ό,τι άλλο προκύψει από την διαδικασία αυτή».

Κωνσταντίνος Χονδρός-Εφημερίδα Συνείδηση
google page rank