Κυριακή 24 Ιανουαρίου 2021

Το πολυβολείο των Ιταλών στον Αϊ Γιάννη Λευκάδας

Πολλοί περνούν από το σημείο που βρίσκεται, το καλοκαίρι κυρίως. Λίγοι το γνωρίζουν. Κάποιοι το προσπερνούν, κάποιοι λεβέντες/ σες έτσι όπως χάσκει μια ανοιχτή τρύπα πετούν μέσα κάθε είδους σκουπίδι.
Βρίσκεται στον Αϊ Γιάννη στο μεγάλο βράχο κάτω από το σπίτι του αείμνηστου Σπύρου Σταύρου. Στα δεξιά από τα σκαλοπατάκια που χρησιμοποιούμε για να κατέβουμε σε μια όμορφη και γραφική παραλία που βρίσκεται από κάτω, το Κρυονέρι.
Το πολυβολείο κατασκευάστηκε από τους ιταλούς στην Κατοχή μαζί με άλλα δυο στους Μύλους και σε πολλά άλλα σημεία του νησιού, ως οχυρωματικά έργα.
«Η πρώτη Ιταλική στρατιωτική δύναμη κατοχής -ένα σύνταγμα της μεραρχίας Άκουι- έφτασε στη Λευκάδα την 1/5/1941 με πλοία μεταγωγικά από την Πρέβεζα και αποβιβάστηκε στην παραλία του εξωτερικού λιμένα της πόλεως μπροστά στο Κάστρο της Αγίας Μαύρας…
»Αποσπάσματα Ιταλικού στρατού κατέλαβαν και οχύρωσαν παραθαλάσσιες θέσεις του νησιού, από τις όποιες υπήρχε πιθανότατης εισβολής συμμαχικών δυνάμεων. Τέτοιες θέσεις ήταν το κάστρο της Αγίας Μαύρας, οι Μύλοι της Γύρας, ο Αι-Γιάννης, ο Αι-Νικήτας, το Καλλιγόνι, η Βασιλική, ο Λευκάτας, η Βίγλα. Αργότερα πήγε δύναμη και στα κεφαλοχώρια Κάρυά και Άγιο Πέ¬τρο. Άνοιξαν επίσης οι Ιταλοί και τάφρο αντιαρματική από την Αγία Μαρί¬να Γύρας ως δυτικά του χωριού Φρύνι και πυροβόλα μεγάλου βεληνεκούς το¬ποθέτησαν στις θέσεις Σπαθαριές και Λεβαντίνου των Τσουκαλάδων, και στου Πασά, και αντιαεροπορικά στις Απάνω Αλυκές.»*
Επίσης:
«Το σύνταγμα της μεραρχίας Άκουι που πρωτομπήκε και το σύνταγμα μελανοχιτώνων, που το αντικατέστησε, στρατωνίσθηκαν κατά μεγάλο μέρος σε οικήματα μέσα στην πόλη, ενώ το σύνταγμα πυροβολικού, που έφθασε τελευταία, στρατοπέδευσε κατά μεγάλο μέρος στον Άγιο Θωμά έξω από την πόλη πριν από το νεκροταφείο.»*
Ίχνη της στρατοπέδευσης των Ιταλών υπάρχουν μέχρι τις μέρες μας σε τοίχο που βρίσκεται στην πίσω μεριά του κτιρίου που είναι τα γραφεία της Μητρόπολης, κοντά στο ερειπωμένο εκκλησάκι του Αγίου Θωμά. Εκεί υπάρχει ο μαντρότοιχος που εικονίζεται στη πιο πάνω φωτογραφία. Επάνω του βρίσκονται ακόμα οι χαλκάδες. Τους χρησιμοποιούσαν οι Ιταλοί για να δένουν τα αλογο-μούλαρα τους.
Π.Γ. Ροντογιάννης: Ιστορία της Νήσου Λευκάδας
https://aromalefkadas.gr/
google page rank