Παρασκευή 2 Απριλίου 2021

Πάγιο και διαχρονικό αίτημα όλων η ανέγερση μνημείου του Πάνου Μεϊντάνη στην γενέτειρά του Κατούνα

 


Προεπαναστατικός αρματολός Πάνος Μεϊντάνης γνήσιο τέκνο της Κατούνας Ξηρομέρου Αιτωλοακαρνανίας έζησε τον 17ο και αρχές 18ου αιώνα.

Ο Μεϊντάνης είχε μαζί του παιδιά από τα γύρω χωριά και υπήρξε ένας απροσκύνητος πρόδρομος της εθνεγερσίας που με το ήθος και τον ηρωισμό του συντήρησε και ανύψωσε το επαναστατικό πνεύμα των Ελλήνων.
Οι αγώνες των Ελλήνων κατά των Τούρκων δεν έγιναν αποκλειστικά το 1821-1829 αλλά προϋπήρχαν πολλά επαναστατικά κινήματα η Κατούνα έχει να δείξει άξιους κλεφταρματολούς όπως ο Πάνος Μεϊντάνης που είχε Πανελλαδική απήχηση.
Μπορεί και άλλη περιοχή να είχε Μεϊντάνη κατά την περίοδο της Επανάστασης και πριν.
Οι ιστορικοί αναφέρουν τουλάχιστον δύο.
Το οικογενειακό επίθετο Μειντάνης μάλλον δεν είναι το πραγματικό.
Η τουρκική λέξη «μεϊντάνης» σημαίνει «ληστής», «κλέφτης» «αντάρτης», πχ έλεγαν πάμε να κάνουμε Μεϊντάνι δηλαδή να βγούμε στο βουνό να κάνουμε ανταρσία κατά των Τούρκων και προσκολλήθηκε δίπλα στο μικρό του όνομα.
Στην Κατούνα ο Πάνος Μεϊντάνης προσδιορίζεται στην οικογένεια Ασβέστη που είχε καταγωγή από τον οικισμό του Αγίου Προκοπίου.
Γι’ αυτον τον ανυπότακτο και επαναστατικό Κατουνιώτη Πανο Μεϊντάνη θέλουμε να ανεγερθεί μνημείο τιμώντας αυτόν τον πραγματικό ΗΡΩΑ του χωριού μας.

Γι’ αυτό και κάποιοι μελετητές αναφέρονται σε δύο ή και περισσότερους Μεϊντάνηδες: «Και πρώτα το οικογενειακό επίθετο Μεϊντάνης δεν είναι το πραγμα­τικό του. Η τουρκική λέξη μεϊντάνης, που πήρε στα ελληνικά τη ση­μασία ληστής, κλέφτης, φαίνεται ότι ύστερ’ από την ανταρσία τού προσκολλήθηκε ως επίθετο δίπλα στο μικρό του όνομα. Το ίδιο έγινε και με άλλους σύγχρονους κλέφτες. Πάντως ο Μεϊντάνης από την Κοζάνη, όπως τον θέλει ο Κασομούλης, δεν είναι ο ίδιος με τον σύγχρονό του Πάνο Μεϊντάνη από την Κατούνα, όπως νομίζει ό Βλαχογιάννης. (…) Ο Μεϊντάνης της Κοζάνης έζησε και έδρασε, κατά τον Κασομούλη, μεταξύ 1660–1690 στη Μακεδονία και Θεσσαλία και συγκεκριμένα στις περιοχές Καστοριάς, Έδεσσας, ΒέροιαςΣερβίωνΕλασσόνας και Τρικάλων.» 


Επίσης είμαστε έτοιμοι να δώσουμε ιστορικά στοιχεία για τον Κατουνιώτη Πάνο Μεϊντάνη σε όποιον μας ζητήσει, όπως έχουμε ανεβάσει και δεκάδες άρθρα στο katouna News και στην έντυπη εφημερίδα « Η Κατούνα».


Για την επιτροπή διεκδίκησης ανέγερσης
ΚΟΥΤΙΒΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ
google page rank