Δευτέρα 5 Ιουλίου 2021

Εγκληματικές ευθύνες διαχρονικά όλων των κυβερνήσεων, των περιφερειακών και δημοτικών αρχών Δυτικής Ελλάδας, Ακτίου - Βόνιτσας και 6ης ΥΠΕ, για την τραγική κατάσταση που βρίσκεται το Κ.Υ. Κατούνας


ΚΟΒ ΑΚΤΙΟΥ – ΒΟΝΙΤΣΑΣ του ΚΚΕ 


Συζητήθηκε η
Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή, από το βουλευτή του κόμματος Νίκο Παπαναστάση, που κατά τη συζήτηση απαίτησε, να γίνουν άμεσα προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, σε όλες τις αναγκαίες ειδικότητες για να λειτουργεί το Κέντρο Υγείας Κατούνας σε 24ωρη βάση προσφέροντας αξιοπρεπείς υπηρεσίες Υγείας στους κατοίκους της περιοχής,
Σε ένα μνημείο κυνισμού, επιδόθηκε η κυβέρνηση της ΝΔ, απαντώντας στην Επίκαιρη Ερώτηση, καθώς εμφάνισε την κατάσταση του Κέντρου Υγείας, ως φυσιολογική και ισχυρίστηκε ότι οι κάτοικοι της Κατούνας μπορούν να προστρέχουν στο Νοσοκομείο Αγρινίου (42 χλμ μακριά) και στα Κέντρα Υγείας Βόνιτσας (32 χλμ μακριά) και Αμφιλοχίας (19 χλμ Μακριά) για να έχουν υπηρεσίες υγείας, όταν το Κέντρο Υγείας Κατούνας δεν λειτουργεί… δηλαδή να μετρούν την χιλιομετρική απόσταση της ζωής από τον θάνατο. Όπως επίσης ότι η έναρξη της εφημεριακής λειτουργίας του Κέντρου Υγείας Κατούνας, θα δημιουργούσε σοβαρά προβλήματα στο σύστημα εφημεριών των άλλων περιοχών, καθώς μεταφέρονται γιατροί που έχουν οργανική θέση στο Κ.Υ. Κατουνας, σε άλλα Κ.Υ. και Νοσοκομεία της περιοχής.
Στο ίδιο μήκος κύματος απάντησε και η Περιφερειακή Αρχή Δυτικής Ελλάδας σε ερώτηση της Λαϊκής Συσπείρωσης Δυτικής Ελλάδας για την τραγική κατάσταση που βρίσκεται το ΚΥ Κατούνας.
Σε κοινή γραμμή Κυβέρνηση και Περιφερειακή Αρχή εξέφρασαν την πάγια θέση ότι «δεν υπάρχει ενδιαφέρον» γιατρών για την πλήρωση των κενών, αποκρύπτοντας σκόπιμα το γεγονός ότι η 6η ΥΠΕ στην προκήρυξη των θέσεων δεν δίνει κανένα επιπλέον κίνητρο για να τις επιλέξουν οι γιατροί. Όπως επίσης ότι λόγω πανδημίας δεν μπορεί να βρεθεί λύση, ξεχνώντας το γεγονός ότι το Κ.Υ. Κατούνας και προ COVID-19 βρίσκεται χρόνια τώρα σε αυτή την τραγική κατάσταση.
Μια κατάσταση που η Δημοτική Αρχή Ακτίου – Βόνιτσας αποδέχεται χωρίς να κάνει απολύτως τίποτα, καθώς ευθυγραμμίζεται πλήρως με την γραμμή της σημερινής κυβέρνησης όπως και με τις προηγούμενες. Η Δημοτική Αρχή Ακτίου – Βόνιτσας δεν πρέπει να παρακολουθεί αμέτοχη όλα αυτά, αλλά να στηρίξει τη διεκδίκηση των δημοτών για άμεση ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, κάλυψη όλων των κενών οργανικών θέσεων, σε όλες τις δημόσιες δομές υγείας του δήμου.
Η πολιτική υποχρηματοδότησης και εμπορευματοποίησης της Υγείας, που ακολουθείται χρόνια τώρα από όλες τις κυβερνήσεις, απαξιώνει τη δημόσια Υγεία, ενισχύοντας την κερδοφορία της επιχειρηματικής δράσης στο χώρο αυτό. Αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής είναι και το πρόβλημα των σοβαρών ελλείψεων σε προσωπικό και μηχανολογικό εξοπλισμό που αντιμετωπίζουν τα Κέντρα Υγείας Βόνιτσας και Κατούνας, η λειτουργία των οποίων βρίσκεται σε οριακό σημείο, παρά τη φιλότιμη προσπάθεια του ιατρικού, νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού.
Δυστυχώς, όμως, η κατάσταση επιβεβαιώνει αυτά για τα οποία το ΚΚΕ προειδοποιούσε από την πρώτη στιγμή και το είχε αναδείξει και στη Βουλή χρόνια τώρα.
Ούτε στο ελάχιστο δεν καλύπτονται οι ανάγκες, αφού πρωτίστως υπάρχουν τραγικές ελλείψεις σε γιατρούς βασικών ειδικοτήτων. Με χαρακτηριστικό παράδειγμα πλέον το ΚΥ Κατούνας που αδυνατεί να εφημερεύει.
Η κυβέρνηση ΝΔ όπως και οι προηγούμενες ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, υλοποιώντας και τις κατευθύνσεις της ΕΕ, μαζί με το χτύπημα των μισθών, των συντάξεων, των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων, διαλύει μεθοδικά και το δημόσιο σύστημα Υγείας - Πρόνοιας.
Η αλήθεια είναι ότι ούτε θέλουν, ούτε μπορούν να φτιάξουν Πρωτοβάθμια Υγεία που να καλύπτει τις ανάγκες του λαού γιατί υπηρετούν άλλη πολιτική, αυτή που θεωρεί την υγεία του λαού κόστος και εμπόρευμα. Μετατρέπουν την Πρωτοβάθμια Υγεία σε μηχανισμό συνταγογράφησης, ψηφίζουν κλειστούς ασφυκτικούς προϋπολογισμούς που προβλέπουν μόνο τις ελάχιστες παροχές, ετοιμάζουν μεγαλύτερη μείωση των δαπανών, προχωράνε προσλήψεις μόνο με το σταγονόμετρο στην πλειοψηφία τους με ελαστικές σχέσεις εργασίας.
Είναι τουλάχιστον κοροϊδία να ισχυρίζονται η κυβέρνηση και το υπουργείο ότι θα προσπαθήσουν να βελτιώσουν τις υπηρεσίες προς τους ασθενείς, την ίδια ώρα που όλα αρχίζουν και τελειώνουν με τη λογική της ανταποδοτικότητας, του κόστους - οφέλους, της επιχειρηματικότητας και της εμπορευματοποίησης.
Επίσης, αποτελεί επικίνδυνη εξέλιξη η προσπάθεια της κυβέρνησης με τη σύμφωνη γνώμη της πλειοψηφίας της ΚΕΔΕ να μεταφέρουν την αρμοδιότητα δημιουργίας μονάδων Υγείας, τον εξοπλισμό, τη μισθοδοσία του προσωπικού και συνολικά τη λειτουργία τους στην Τοπική Διοίκηση. Στην ουσία, αυτό το μέτρο αποτελεί μετάθεση της ευθύνης του κράτους στην Τοπική Διοίκηση και προοπτικά στους κατοίκους μέσω της τοπικής φορολογίας. Δηλαδή να εφαρμοστεί ένα νέο φορομπηχτικό μέτρο, αλλά και να σπάσει ο ενιαίος δημόσιος χαρακτήρας που πρέπει να έχει η Υγεία στο σύνολό της.
Η υγεία του λαού δεν μπορεί να περιμένει. Τώρα να απαιτήσουμε Κέντρα Υγείας που διαθέτουν όλες τις αναγκαίες υπηρεσίες Υγιεινής και Ασφάλειας της εργασίας, ψυχικής υγείας, προγεννητικού ελέγχου, δημόσιας υγείας, κατ' οίκον νοσηλείας, κοινωνικές υπηρεσίες (προστασίας παιδιών, ηλικιωμένων), οδοντιατρεία, φαρμακεία. Με στελέχωση με γιατρούς όλων των βασικών ειδικοτήτων. Πλήρη και σύγχρονο ιατρομηχανολογικό εξοπλισμό για εργαστηριακές διαγνωστικές εξετάσεις. Να διασφαλίζουν τη δημόσια υγεία, την πλήρη καταγραφή, τη συστηματική και εξειδικευμένη παρακολούθηση, την πρόληψη, την έγκαιρη διάγνωση, τη δευτερογενή πρόληψη πρόσθετων κινδύνων ασθενειών από χρόνια νοσήματα. Nα λειτουργήσει το ΚΥ Κατούνας και ως εμβολιαστικό κέντρο και να εξυπηρετεί τους χιλιάδες κατοίκους, ηλικιωμένους και από απομακρυσμένες περιοχές που δεν μπορούν να μετακινηθούν σε άλλα εμβολιαστικά κέντρα που απέχουν δεκάδες χιλιόμετρα
Απέναντι σε όλα αυτά, που ταλαιπωρούν καθημερινά τους συνανθρώπους μας και βάζουν σε κίνδυνο ακόμη και τις ζωές τους, πρέπει να πάρουμε όλοι θέση και να αντιδράσουμε.
Η Υγεία είναι κοινωνικό αγαθό, δικαίωμα κάθε ανθρώπου, άρα πρέπει να είναι στην ευθύνη του κράτους και να την παρέχει ισότιμα, δωρεάν και ποιοτικά.
Οι εργαζόμενοι, οι δημότες της περιοχής δεν έχουν κανένα συμφέρον να στηρίζουν τις κυβερνήσεις και τις περιφερειακές και δημοτικές αρχές που υπηρετούν αυτή την επικίνδυνη για την υγεία μας πολιτική.
Διέξοδος είναι να βγουν μπροστά για δημόσια και δωρεάν υγεία και να στηρίξουν τις δυνάμεις του ΚΚΕ που παλεύει για μια κοινωνία που η υγεία δεν είναι εμπόρευμα, που μέσα στην πανδημία έδωσε και δίνει όλες του τις δυνάμεις για μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς, για την δραστική αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για την ενίσχυση των δομών Υγείας σε μέσα και προσωπικό!
google page rank