Παρασκευή 9 Ιουλίου 2021

Απόφαση – σταθμός: Το Μονομελές Πρωτοδικείο Αγρινίου δικαίωσε συμβασιούχο της ΚΕΔΑ

Ως σύμβαση αορίστου χρόνου κρίθηκαν οι συνεχόμενες συμβάσεις εργαζόμενης της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου Αγρινίου που εργάζεται από το 2011 με συνεχόμενες συμβάσεις
Μια πολύ σημαντική απόφαση, που μπορεί να αποτελέσει «πιλότο» για χιλιάδες συμβασιούχους σε όλη την Ελλάδα έλαβε το Μονομελές Πρωτοδικείο Αγρινίου μετά από προσφυγή εργαζόμενης στην Κοινωφελή Επιχείρηση του Δήμου Αγρινίου.
Συγκεκριμένα το Δικαστήριο έκρινε ότι θα πρέπει πλέον να λογίζονται ως σύμβαση αορίστου χρόνου οι επαναλαμβανόμενες συμβάσεις της εν λόγω εργαζόμενης, που εργάζεται αδιάλειπτα από την 1 Οκτωβρίου του 2011 στην Κοινωφελή Επιχείρηση του Δήμου Αγρινίου με συμβάσεις που ξεκινούν κάθε Οκτώβριο και λήγουν τον Ιούνιο.
Μάλιστα η απόφαση του Δικαστηρίου είναι προσωρινά εκτελεστή και η συγκεκριμένη εργαζόμενη, δηλαδή, θα πληρωθεί κανονικά το καλοκαίρι, που συνήθως βρίσκονταν στην αβεβαιότητα για το αν τον ερχόμενο Σεπτέμβριο θα «ανανεωθεί» η σύμβασή της.
Με δεδομένο ότι στα νομικά πρόσωπα των Δήμων, αλλά και ευρύτερα του δημόσιου τομέα εργάζονται χιλιάδες συμβασιούχοι με αυτό το καθεστώς των επαναλαμβανόμενων συμβάσεων για πολλά χρόνια η απόφαση αυτή θα μπορέσει να αποτελέσει ένα δεδικασμένο που θα δικαιώσει και άλλους συμβασιούχους στη συνέχεια και θα τους βγάλει από την αβεβαιότητα, αλλά και την «ομηρία και τις πολιτικές εξαρτήσεις», όπως χαρακτηρίζεται το συγκεκριμένο εργασιακό καθεστώς από πολλούς.
Αξίζει να σημειωθεί ότι μόνο στο Δήμο Αγρινίου και τα νομικά του πρόσωπα υπάρχουν πολλοί ακόμη συμβασιούχοι που εργάζονται με παρόμοιο καθεστώς.
Υπενθυμίζεται ότι προ τριμήνου περίπου το Δημοτικό Συμβούλιο Αγρινίου έλαβε την απόφαση να στηρίξει τον αγώνα των εργαζομένων του νομικού προσώπου της ΚΟΙΠΑ, δηλαδή των εργαζομένων στους Παιδικούς Σταθμούς, στα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης (ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ-ΜΕΑ) και τα ΚΗΦΗ, που εργάζονται με συμβάσεις ορισμένου χρόνου στα πλαίσια του Προγράμματος Εναρμόνιση Επαγγελματικής και Οικογενειακής Ζωής και ζητούν την μονιμοποίησή τους.
Αναγνωρίζοντας ουσιαστικά ότι υπάρχουν περιπτώσεις εργαζομένων στο Δήμο Αγρινίου, που εργάζονται με επαναλαμβανόμενες συμβάσεις ακόμη και για 17 (!) συνεχή χρόνια και είναι προφανές ότι υπηρετούν σε θέσεις που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες των συγκεκριμένων κοινωνικών δομών. Το ενδιαφέρον πλέον όμως είναι ότι αυτό αναγνωρίζεται και από τα Δικαστήρια της χώρας.Ο Χριστόφορος Παπαϊωάννου

«Είναι μια δικαίωση, μια διόρθωση της αδικίας» ανέφερε χαρακτηριστικά μιλώντας στη «Σ» ο πληρεξούσιος δικηγόρος της εργαζόμενης της ΚΕΔΑ, που δικαιώθηκε, Χριστόφορος Παπαϊωάννου. «Διορθώνεται μια αδικία και με αποφάσεις σαν και αυτή οι συμβασιούχοι βγαίνουν από αυτό το καθεστώς ανασφάλειας και άγχους που βρίσκονται επί χρόνια.
Η εργασιακή αβεβαιότητα που βιώνουν αυτοί οι άνθρωποι είναι πολύ μεγάλη, με αποτέλεσμα να μη μπορούν να προγραμματίσουν τη ζωή τους. Τώρα με αυτή την απόφαση ο εργαζόμενος αποκτά ασφάλεια και μπορεί χωρίς το φόβο του αύριο να είναι και πιο αποδοτικός στη δουλειά του» είπε χαρακτηριστικά ο Χριστόφορος Παπαϊωάννου υπογραμμίζοντας ότι αυτή η απόφαση επί της ουσίας εναρμονίζει το ελληνικό με το ευρωπαϊκό Δίκαιο, ενώ μπορεί να ανοίξει το δρόμο και για άλλους εργαζομένους που βρίσκονται σε αυτό το εργασιακό καθεστώς.
Δημήτρης Παπαδάκης – Εφημερίδα “Συνείδηση”
google page rank