Τετάρτη 14 Ιουλίου 2021

Μπλεγμένο «κουβάρι» κτηματολόγιο και δασικοί χάρτες – Κι όμως αληθινό: Δασική… η προβλήτα της Παλαίρου

Αναρίθμητα είναι τα λάθη που προέκυψαν μετά την ανάρτηση του κτηματολογίου στην Αιτωλοακαρνανία! Τα λάθη που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι ιδιοκτήτες είναι ακόμη και κραυγαλέα, διότι, σε πάρα πολλές περιπτώσεις εμπλέκονται και οι δασικοί χάρτες

Σχετικά με την εμπλοκή των δασικών χαρτών και του κτηματολογίου χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα με την προβλήτα της Παλαίρου, η οποία φαίνεται ως… δασική έκταση!
Ωστόσο, οι Αιτωλοακαρνάνες άμεσα καλούνται να «βγάλουν τα κάστανα από την φωτιά» για το κτηματολόγιο, του οποίου η προθεσμία για τη λήξη των ενστάσεων είναι το τέλος Αυγούστου ή την 29η Οκτωβρίου για τους κατοίκους του εξωτερικού. 
Ο πρόεδρος του ΤΕΕ Αιτωλοακαρνανίας
 Λίνος Μπλέτσας

Ο πρόεδρος του ΤΕΕ Αιτωλοακαρνανίας Λίνος Μπλέτσας μιλώντας στη «Σ» κάνει ανάλυση για τα επόμενα βήματα που θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να κάνουν οι Αιτωλοακαρνάνες, ώστε να μην δουν να την περιουσία τους να την διεκδικεί το ελληνικό δημόσιο και να μην μπλεχτούν σε δικαστικές διαμάχες για να αποδείξουν ότι μια έκταση τους τους ανήκει!

Σύμφωνα με τον κ. Μπλέτσα τα περισσότερα λάθη στο κτηματολόγιο εντοπίζονται σε περιοχές και εκτάσεις εκτός σχεδίου πόλης.
Συγκεκριμένα ο κ. Μπλέτσας αναφέρει: «Η Αιτωλοακαρνανία είναι χωρισμένη σε δύο γραφεία κτηματογράφησης. Στο ένα είναι το Αγρίνιο και οι δήμοι πέριξ αυτού και στο άλλο είναι όλος ο υπόλοιπος νομός.
Όσον αφορά το Αγρίνιο η ανάρτηση του κτηματολογίου έχει γίνει, όσο αφορά τον υπόλοιπο νομό είχε γίνει η προανάρτση, της οποίας η περίοδος έληξε και πλέον τώρα έγινε η ανάρτηση.
Κάνω αυτόν τον διαχωρισμό για να πω πως όταν έγινε η προανάρτηση στον υπόλοιπο νομό μπορούσε κανείς επί 40 ημέρες να προβεί σε διορθώσεις χωρίς κανένα κόστος.
Από την στιγμή που περάσαμε στη φάση της ανάρτησης και αυτό πλέον ισχύει για όλο το νομό, συμπεριλαμβανομένου και του Αγρινίου, έχουμε την δυνατότητα να παρέμβουμε με δύο τρόπους.
Ο ένας είναι το πρόδηλο σφάλμα, το οποίο είναι λάθος της υπηρεσίας που ανέλαβε τη δουλειά αυτή. Σε αυτές τις περιπτώσεις μιλάμε για λάθος στη διεύθυνση, το πατρώνυμο κλπ, ενώ στο ενδεχόμενο που υπάρχουν διαφορές στα τετραγωνικά κλπ, τότε υπάρχει το δικαίωμα της ένστασης.
Σ’ αυτή την περίπτωση οι πολίτες θα κληθούν να πληρώσουν παράβολο όχι όμως μεγάλο. Το μεγαλύτερο πρόβλημα που φαίνεται πως έχει δημιουργηθεί είναι για τα κτήματα εκτός σχεδίου πόλης, όπου εκεί το κτηματολόγιο μπερδεύεται με τους δασικούς χάρτες, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν πολλά προβλήματα λ.χ όπως κάποια κτήματα βρέθηκαν να είναι δασικά ή δασωμένοι αγροί ή δάση που στη συνέχεια έγιναν αγροί, όπου όλα αυτά τα διεκδικεί το ελληνικό δημόσιο.
Πρέπει στις περιπτώσεις αυτές να γίνουν ενστάσεις ή όποια άλλη διαδικασία προβλέπεται στους δασικούς χάρτες, ώστε οι ιδιοκτήτες τους να αποδείξουν ότι το ακίνητο αυτό τους ανήκει και δεν είναι δασικό και στη συνέχεια να γίνει το κτηματολόγιο, όπου στις περισσότερες φορές γίνεται και αυτόματα. Το ποσοστό των λαθών είναι άγνωστο, αλλά τα λάθη σίγουρα είναι πολλά.
Σχετικά με την περίπτωση που η προβλήτα της Παλαίρου αναγνωρίζεται ως δασική έκταση έχω να πω πως αντίστοιχες περιπτώσεις υπάρχουν πολλές εντός του νομού, όπως ποτάμια και κοίτες ποταμών να φαίνονται ως δασικές εκτάσεις, ή περιπτώσεις αναδασμών, που οι εκτάσεις είναι σίγουρα αγροτικές, αλλά φαίνονται πως είναι δασικές κλπ.Τα προβλήματα τέτοιου είδους είναι πάρα πολλά.
Πρόσφατα το ΤΕΕ Αιτωλοακαρνανίας δημιούργησε ομάδα εργασίας που απαρτίζεται από μηχανικούς, οι οποίοι έλεγξαν όλα αυτά τα ζητήματα και έχει δώσει τις προτάσεις της τόσο στο υπουργείο, όσο και στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση και τα δασαρχεία. Μάλιστα από το Υπουργείο Περιβάλλοντος απάντησαν πως θα λάβει σοβαρά τις προτάσεις αυτές για να επιλυθούν τα ζητήματα που προέκυψαν από τους δασικούς χάρτες.
Παρά τα μεγάλα προβλήματα που δημιουργήθηκαν, το έργο του κτηματολογίου και των δασικών χαρτών είναι μια τεράστια μεταρρύθμιση στη χώρα και έπρεπε να είχαν γίνει προ δεκαετιών και σίγουρα τα προβλήματα στο επόμενο διάστημα θα επιλυθούν και το φθινόπωρο θα έχουν δρομολογηθεί όλα προς την σωστή κατεύθυνση».
Έως 30 Αυγούστου οι ενστάσεις
Προ ημερών εκδόθηκε ανακοίνωση που στάλθηκε στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο πολλών Αιτωλοακαρνάνων η οποία έχει ως εξής:
«Σας ενημερώνουμε ότι η 28η Ιουνίου 2021 είναι η ημερομηνία έναρξης της Ανάρτησης κτηματολογικών στοιχείων σε περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλίας και Ακαρνανίας στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος (δείτε αναλυτικά τις περιοχές παρακάτω).
Μέχρι την 30η Αυγούστου 2021 (ή την 29η Οκτωβρίου 2021 για τους κατοίκους εξωτερικού), αφού επικαιροποιηθούν τα στοιχεία επικοινωνίας του δικαιούχου, στην ιστοσελίδα www.ktimatologio.gr, μπορείτε να ελέγξετε και να επιβεβαιώσετε ή να διορθώσετε την καταγραφή της ιδιοκτησίας, αποφεύγοντας έτσι δικαστικές επιλύσεις που κοστίζουν σε χρόνο, χρήμα και ταλαιπωρία. Συγκεκριμένα θα πρέπει να δείτε και να ελέγξετε:
Την περιγραφή και τη νομική πληροφορία των ακινήτων σας (Κτηματολογικός Πίνακας)
· Τα όρια των γεωτεμαχίων σας (Κτηματολογικό Διάγραμμα)
Εάν συμφωνείτε με τα στοιχεία της Ανάρτησης, δεν χρειάζεται να προβείτε σε άλλη ενέργεια.
Εάν δεν συμφωνείτε με κάποια από τα στοιχεία, μπορείτε να υποβάλετε αίτηση διόρθωσης (μέχρι την 30η Αυγούστου 2021 ή την 29η Οκτωβρίου 2021 για τους κατοίκους εξωτερικού), ηλεκτρονικά στο www.ktimatologio.gr ή στο Γραφείο Κτηματογράφησης, κατόπιν ραντεβού.
Σε περίπτωση που δεν έχει υποβληθεί δήλωση στο Κτηματολόγιο για την ακίνητη περιουσία, έχετε ακόμα περιθώριο να το κάνετε ηλεκτρονικά στο www.ktimatologio.gr ή στο Γραφείο Κτηματογράφησης κατόπιν ραντεβού.
Σε περίπτωση που δεν έχει υποβληθεί δήλωση στο Κτηματολόγιο για την ακίνητη περιουσία, έχετε ακόμα περιθώριο να το κάνετε ηλεκτρονικά στο www.ktimatologio.gr ή στο Γραφείο Κτηματογράφησης κατόπιν ραντεβού.
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να καλείτε το Γραφείο Κτηματογράφησης Αγρινίου
1. Για τους ΟΤΑ Αγίου Νικολάου, Αγρινίου, Θεστιέων (πρ. Κοινότητες Καινούργιου και Προσηλίων) και Παραβόλας: Τηλέφωνο: 26410-25125 & 26410-25005 ή να επικοινωνείτε στο email: agrinio1@ktimaweb.gr
2. Για τους ΟΤΑ Αγίου Κωνσταντίνου, Δοκιμίου, Καμαρούλας, Νεάπολης, Νέας Αβόρανης και Παναιτωλίου: Τηλέφωνο: 26410-25725 & 26412-00098 ή να επικοινωνείτε στο email: agrinio2@ktimaweb.gr
Δευτέρα – Τρίτη – Πέμπτη – Παρασκευή: 08:30 -16:30 και Τετάρτη
google page rank