Κυριακή 1 Σεπτεμβρίου 2013

Υψηλά τα μεροκάματα για τα καπνά

«Σας θυμίζω ότι η εταιρεία ήρθε κι αγόρασε την ελληνική εταιρεία ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΣ. Έχει κάνει ήδη μια μεγάλη επένδυση εδώ στον Ασπρόπυργο Αττικής και συνεχίζει αυτή την επένδυσή της για να δημιουργήσει αυτό το διαμετακομιστικό κέντρο στο Αγρίνιο. Όλα αυτά δεν οφείλονται στα χαμηλά μεροκάματα.
Εξάλλου η χώρα μας στα θέματα του καπνού δεν έχει χαμηλότερα μεροκάματα από τα Σκόπια, τη Νότια Βουλγαρία και από την Τουρκία. Θα μπορούσε κάλλιστα να τα κάνει και πολύ πιο φθηνά.
Είναι η ποιότητα κατά την άποψή μας και φυσικά η εμπιστοσύνη που δείχνουν αυτή την ώρα στην ελληνική κυβέρνηση», είπε μεταξύ άλλων σε συνέντευξή του ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Αθανάσιος Τσαυτάρης στο Ρ/Σ ΣΚΑΪ 100,3 και τη δημοσιογράφο Σία Κοσιώνη, σχετικά με τη δημιουργία διαμετακομιστικού κέντρου καπνού για όλη την Ευρώπη, στο Αγρίνιο, από τη Philip Morris.
Υπουργός: Πρόκειται για μια πολύ σημαντική επένδυση. Σας θυμίζω ότι έρχεται σαν συνέχεια μιας προηγούμενης συμφωνίας που κάναμε, περίπου 6 μήνες πριν. Η συγκεκριμένη μεγάλη εταιρεία έχει κάνει μια συμφωνία με το ελληνικό δημόσιο και την υπέγραψε μάλιστα το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, όπου δεσμεύτηκε να αγοράσει το 50% των ελληνικών, ανατολικού τύπου, καπνών, τα γνωστά μας αρωματικά καπνά, οι μπασμάδες που καλλιεργούνται κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα. 

Αυτό ήταν πολύ θετικό και οι συνέπειες ήταν να φτάσουμε στη χθεσινή ανακοίνωση. Οι ελληνικές εταιρείες που κάνουν μεταποίηση των φύλλων καπνού, γιατί αυτοί προμηθεύουν στη συγκεκριμένη πολυεθνική τα προϊόντα τους, όταν είδαν ότι μια μεγάλη πολυεθνική θα αγοράζει το 50% της παραγωγής τους αμέσως άρχισαν να κάνουν με μεγάλους παραγωγούς, μικρούς παραγωγούς, ομάδες παραγωγών και συνεταιρισμούς, συμβάσεις για την καλλιέργεια αυτών των καπνών. Μάλιστα σε αυτές τις συμβάσεις μπήκε στη συνέχεια η Τράπεζα Πειραιώς-ΑΤΕ και είπε ότι αυτά τα κάνω εγώ συμβολαιοποιημένη παραγωγή και δίνουμε ρευστότητα από την πρώτη μέρα στους καπνοκαλλιεργητές. Αυτό ήταν η πρώτη άμεση συνέπεια εκείνης της αρχικής συμφωνίας.
Τώρα έρχεται η εταιρεία και λέει ότι εγώ, ευχαριστημένη από τη συμφωνία που είχα με την Ελλάδα, έρχομαι και κάνω την Ελλάδα, συγκεκριμένα την Περιφέρεια, το Αγρίνιο, διαμετακομιστικό κέντρο όλων των καπνών αυτού του τύπου που εισάγονται από όλο τον κόσμο στην Ευρώπη. 15.000 τόνοι καπνού αυτού του τύπου εισάγονται και φτάνουν στην Ευρώπη από όλο τον κόσμο για λογαριασμό μόνο αυτής της συγκεκριμένης εταιρείας. Αυτά όλα θα φτάνουν στο Αγρίνιο στο λιμάνι του Αστακού, θα εκτελωνίζονται από εκεί, θα αναβαθμιστούν όλες οι αποθηκευτικές δυνατότητες που έχει η εταιρεία και μετά την επεξεργασία τους θα εξάγονται. Αυτό είναι πολύ σημαντικό, αναλογιζόμενοι τις ποσότητες που σας περιγράφω, είναι μεγάλο πράγμα για την ανάπτυξη της περιοχής, δίνει δουλειά άμεσα σε πάρα πολλούς ανθρώπους και έμμεσα, δε θα ξεφορτωθούν αυτά στο λιμάνι του Αστακού; Θα φορτωθούν αυτοί οι 15.000 τόνοι να πάνε στις αποθήκες, θα δουλέψουν τα φορτηγά, οι φορτοεκφορτωτές, τα τελωνεία;

Δημοσιογράφος: Ο τομέας των καπνών πώς πηγαίνει στη χώρα μας και πώς πήγαινε μέχρι να γίνει αυτή η συμφωνία;

Υπουργός: Τα συγκεκριμένα καπνά είναι εξαιρετικής ποιότητας. Τα ανατολικού τύπου καπνά, αυτά που εγώ αποκαλώ για τη χώρα μας «χρυσά φύλλα», πολλοί προσπάθησαν να παράγουν αυτής την ποιότητας καπνά, ακόμα και γειτονικές χώρες, όπως η Ν. Βουλγαρία , η Σερβία, τα Σκόπια, η Αλβανία, η Τουρκία που θα μπορούσαν να τα καταφέρουν ίσως και λίγο φθηνότερα, αλλά δεν μπόρεσαν. Γι’ αυτό και βλέπουμε τις εταιρείες να ζητούν τόσο επίμονα τα ελληνικού τύπου αρωματικά καπνά. Η βάση αυτής της παραγωγής είναι η Ελλάδα. Όλα αυτά όμως θα διακινούνται στην Ευρώπη, από τις θυγατρικές εταιρείες που έχει η συγκεκριμένη πολυεθνική, μέσω του Αγρινίου. Κι αυτό είναι πολύ σημαντικό πέραν της εμπιστοσύνης της εταιρείας στη χώρα μας.

Δημοσιογράφος: Σε μια συζήτηση άκουσα εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ να λέει ότι δεν ήρθε η Philip Morris εδώ επειδή είμαστε καλοί, μας αγάπησε ξαφνικά ή έχουμε πολύ καλά καπνά ή πολύ καλή διοίκηση και μπορεί να συνεργαστεί, αλλά επειδή τη συμφέρει. Έχει αλλάξει η κρίση τα δεδομένα που υπολογίζει ένας επιχειρηματίας, μια εταιρεία αυτού του βεληνεκούς. Ας πούμε η μείωση του κόστους εργασίας, η ελαστικοποίηση των ωρών εργασίας, η ελαστικοποίηση γενικώς των όρων που υπάρχουν πλέον ώστε να έρθει κάποιος να επενδύσει.

Υπουργός: Είναι η ποιότητα των ελληνικών καπνών που έφερε την εταιρεία. Σας θυμίζω ότι η εταιρεία ήρθε κι αγόρασε την ελληνική εταιρεία ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΣ. Έχει κάνει ήδη μια μεγάλη επένδυση εδώ στον Ασπρόπυργο Αττικής και συνεχίζει αυτή την επένδυσή της για να δημιουργήσει αυτό το διαμετακομιστικό κέντρο στο Αγρίνιο. Όλα αυτά δεν οφείλονται στα χαμηλά μεροκάματα. Εξάλλου η χώρα μας στα θέματα του καπνού δεν έχει χαμηλότερα μεροκάματα από τα Σκόπια, τη Νότια Βουλγαρία και από την Τουρκία. Θα μπορούσε κάλλιστα να τα κάνει και πολύ πιο φθηνά. Είναι η ποιότητα κατά την άποψή μας και φυσικά η εμπιστοσύνη που δείχνουν αυτή την ώρα στην ελληνική κυβέρνηση.

Δημοσιογράφος: Άρα θέλετε να πείτε ότι μπαίνουμε σε μια τροχιά αξιοποίησης και του πλούτου της χώρας μας;

Υπουργός: Φυσικά.

Δημοσιογράφος: Βλέπετε αποτελέσματα τα τελευταία χρόνια; Βλέπετε αλλαγές σε αυτό το πεδίο. Διότι το ότι η χώρα μας παράγει φοβερής ποιότητας και πολλά προϊόντα αυτό είναι δεδομένο. Το θέμα είναι πως αξιοποιούμε τις δυνατότητές μας.

Υπουργός: Την ίδια περίοδο πέρυσι που υπογράψαμε τη συμφωνία με τη Philip Morris υπογράψαμε άλλη μια αντίστοιχη συμφωνία με μια μεγάλη εταιρεία που παράγει εξαιρετική μπύρα στη χώρα μας με το δικό μας εξαιρετικής ποιότητας κριθάρι, το γνωστό δίστιχο κριθάρι που χρησιμοποιείται ως πρώτη ύλη, η συμφωνία προέβλεπε να διπλασιάσει τη συμβολαιακή γεωργία για την παραγωγή κριθαριού που έχει η συγκεκριμένη εταιρεία στη χώρα μας και πράγματι το διπλασίασε και σε λίγες μέρες θα παρουσιάσουμε τα αποτελέσματα, καθώς πήγε κοντά στα 40.000 στρέμματα συμβολαιακής παραγωγής κριθαριού.

Δημοσιογράφος: Την ανάπτυξη από εκεί την περιμένουμε. Από τη γη μας και από τους θησαυρούς της. Όμως υπάρχουν και οι αγκυλώσεις, υπάρχουν και τα προβλήματα και οι γραφειοκρατίες, η έλλειψη ιδεών και φαντασίας.

Υπουργός: Δεν είναι όλα ρόδινα, ούτε είναι χρυσά. Αλλά λέω ότι υπάρχει μια δυνατότητα κι αυτή η στρατηγική επιλογή που κάναμε και από την πρώτη στιγμή είπα ότι δεν μπορούμε να παίξουμε σε μια γεωργία χαμηλού κόστους, δεν μπορούμε να παράξουμε κάτι φθηνότερα από άλλες χώρες, πόσο κάτω θα πάμε τα μεροκάματα; Μπορούμε όμως να παράξουμε κάτι ποιοτικότερο που ναι μεν κοστίζει κάτι παραπάνω, αλλά αυτή την ώρα πολύς κόσμος θέλει να καταναλώσει αυτά τα ποιοτικά προϊόντα.

paseges.gr
google page rank