Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου 2013

Συνέδριο για τον Ιαματικό Τουρισμό


Αύριο, Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου, θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα ένα μεγάλο συνέδριο για τον θερμαλισμό και τις προοπτικές ανάπτυξης του Ιαματικού Τουρισμού.
   Ο Σύνδεσμος Δήμων Ιαματικών Πηγών Ελλάδας (ΣΔΙΠΕ) σε συνεργασία με την ΠΕΤΑ και την ΚΕΔΕ πήραν την πρωτοβουλία προκειμένου να γίνει η καταγραφή της σημερινής πραγματικότητας, να διερευνηθεί η συμβολή του ιαματικού τουρισμού στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας, αλλά και η προσέλκυση επενδύσεων.......
  Μεταξύ άλλων θα συμμετάσχουν οι υπουργοί Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης, Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, Τουρισμού ΄Ολγα Κεφαλογιάννη, Μακεδονίας – Θράκης Θεόδωρος Καράογλου, ενώ θα παρέμβουν ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Κώστας Ασκούνης, ο πρόεδρος του ΣΔΙΠΕ Παναγιώτης Ζαφειρίου και ο πρόεδρος της Επιτροπής Αναπτυξιακών Προγραμμάτων και Τουρισμού της ΚΕΔΕ Φώτης Προβατάς. Απ’ την Αιτωλοακαρνανία, σύμφωνα με τις πληροφορίες που καταφέραμε να συγκεντρώσουμε, θα εκπροσωπηθεί μόνο ο Δήμος Ακτίου-Βόνιτσας…...

   Δυστυχώς, όπως και σε προηγούμενο άρθρο έχουμε επισημάνει, η Αιτωλοακαρνανία δυσκολεύεται πολύ να αντιληφθεί την αξία του θερμαλισμού και να προχωρήσει στις ενέργειες εκείνες που θα οδηγούσαν σε ουσιαστική ανάπτυξη.
  Ο Ιαματικός – Θεραπευτικός Τουρισμός, είτε από αναγκαιότητα είτε από τις τάσεις της σύγχρονης εποχής, μπορεί να εξελιχθεί στην Αιτ/νία ως η πιο «βαριά» της βιομηχανία, δημιουργώντας εκατοντάδες θέσεις εργασίας και εκτινάσσοντας τους δείκτες της ευημερίας εις το διηνεκές.
    Η διαδρομή των υπόγειων υδάτων του Νομού μας μέσα από πετρώματα που συναντούν μέχρι να εκπηγάσουν, εμπλουτίζοντάς τα με υψηλής περιεκτικότητας διαλυμένα συστατικά (οξείδια, άλατα, αέρια) και μεταβάλλοντας τη θερμοκρασία τους, έχει προικίσει την Αιτ/νία με αρκετές Ιαματικές Πηγές.
  Οι πιο σημαντικές είναι αυτές των Κρεμαστών, Μουρστιάνου, Χέλοβας, Τρύφου, Στάχτης, Μυρτιάς, Χαλκιόπουλου, Μαμάκου και ασφαλώς η διάσημη πηγή της Κορπής. Το παζλ του θεραπευτικού τουρισμού συμπληρώνει το Μεσολόγγι με τα λασπόλουτρα στην Αγία Τριάδα και τα αλατόλουτρα στις αλυκές.
Με τόσες Ιαματικές Πηγές και με τις ιδιότητές τους, η Αιτ/νία θα έπρεπε να είναι παγκοσμίως γνωστή και να προσελκύει χιλιάδες τουρίστες από κάθε σημείο της υφηλίου. Στον αρχαίο κόσμο τουλάχιστον, όταν οι πρόγονοί μας, διαπίστωσαν ότι το νερό έχει το μέγιστο των ιδιοτήτων του στο σημείο που πηγάζει απ’ το έδαφος και δημιούργησαν εκεί οργανωμένες λουτροπόλεις, σ’ αυτές κατέφευγαν άνθρωποι απ’ όλον τον γνωστό τότε κόσμο.
    Σήμερα η δημιουργία αναλόγων λουτροπόλεων που θα περιλαμβάνουν ξενοδοχεία ποιότητας, νοσοκομεία, γυμναστήρια, αίθουσες τέχνης και εκδηλώσεων, μουσικούς χώρους κτλ. είναι ίσως υπερβολικά πρόωρο ως αίτημα, δεδομένου ότι οι Ιαματικές Πηγές παραμένουν στην πλειονότητά τους «πηγές προβλημάτων», θα έπρεπε όμως να αποτελεί το βασικό πυρήνα της αναπτυξιακής μας προοπτικής. Μια τέτοια κατεύθυνση, απαιτεί όραμα, φαντασία, κεντρική διαχείριση και συντονισμό, πρακτική εφαρμογή των διακηρύξεων περί ανάπτυξης και αξιοποίηση στο έπακρο των δυνατοτήτων που η ίδια η φύση μας παρέχει.    Τα περίφημα Spa που κάνουν θραύση στην Ευρώπη, δεν είναι παρά η εκμοντερνισμένη εκδοχή αυτού που μόλις περιγράψαμε.
  Η κατάσταση, βέβαια, στις ιαματικές πηγές του νομού μας χαρακτηρίζεται… τριτοκοσμική!
Το αυριανό συνέδριο, συνεπώς, είναι μια καλή ευκαιρία να επαναπροσδιορίσουμε ορισμένα πράγματα…
Οι στόχοι του είναι:
1. Η ανάδειξη , προβολή και προστασία των ιαματικών φυσικών πόρων της χώρας μας και του περιβάλλοντός τους.
2. Η ανάδειξη και προβολή, στην Ελλάδα και το εξωτερικό, των ιαματικών θερμαλιστικών κέντρων, κάθε μορφής υδροθεραπευτικής αγωγής, πρόληψης και ευεξίας καθώς και όλων των στοιχείων και έργων τέχνης , ιστορίας και πολιτισμού, που συνδέονται με τις ιαματικές πηγές, την υδροθεραπεία – κλιματοθεραπεία, τη θαλασσοθεραπεία και πηλοθεραπεία.
3.  Η υποστήριξη όλων των μορφών θεραπευτικής αγωγής, πρόληψης και ευεξίας με χρήση ιαματικών φυσικών πόρων καθώς επίσης και κάθε μορφή θαλασσοθεραπείας, κλιματοθεραπείας, σπηλαιοθεραπείας, που πραγματοποιούνται και στοχεύουν στη φροντίδα της ανθρώπινης σωματικής και ψυχικής υγείας.
4.  Η καθιέρωση, ανάδειξη και προβολή της διαφορετικότητας των θερμαλιστικών θεραπευτικών τόπων της χώρας καθώς και η υποστήριξη και προώθηση κάθε εναλλακτικής μορφής τουρισμού (θρησκευτικού, συνεδριακού, φυσιολατρικού κ.ά.) στις περιοχές των ιαματικών φυσικών πόρων και θερμαλιστικών κέντρων.
5. Η επιστημονική έρευνα και μελέτη των υδρογεωλογικών, χημικών, βιολογικών και περιβαλλοντολογικών χαρακτηριστικών των ιαματικών φυσικών πόρων, των τοπικών ιστορικών, πολιτιστικών στοιχείων που συνδέονται με τη χρήση των ιαματικών πηγών καθώς και η στατιστική αξιολόγηση των αποτελεσμάτων των θερμαλιστικών θεραπειών.
6. Η επιστημονική έρευνα, τεκμηρίωση και αξιολόγηση των αποτελεσμάτων των θεραπευτικών ενδείξεων-αντενδείξεων των ιαματικών φυσικών πόρων, του περιβάλλοντος και των κλιματικών συνθηκών των θερμαλιστικών θεραπευτικών τόπων.
7. Η διενέργεια ημερίδων, επιμορφωτικών σεμιναρίων, συνεδρίων, επιστημονικών συναντήσεων που αφορούν στη βιώσιμη ανάπτυξη του θερμαλισμού, την αειφόρο διαχείριση των ιαματικών φυσικών πόρων και του περιβάλλοντος και κάθε άλλης ενέργειας ή δράσης που αφορά στο αντικείμενο.
agrinioreport
google page rank