Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου 2013

Αερολιμένας Ακτίου: Πετάει…! Μόνο η Πάλαιρος ήταν κερδισμένη από τους λίγους τουρίστες στο Δήμο μας


Αερολιμένας Ακτίου:  229.342 τουρίστες μετακινήθηκαν το εφετινό καλοκαίρι, 20 χιλιάδες περισσότεροι από πέρυσι! Αναλυτικά στοιχεία για τις αφίξεις-αναχωρήσεις από Απρίλιο μέχρι και Αύγουστο.
   Εντυπωσιακά είναι τα στοιχεία που ζήτησε και έλαβε το agrinioreport.com σχετικά με την κίνηση στον Κρατικό Αερολιμένα Ακτίου, σύμφωνα με τα οποία το αεροδρόμιο όχι μόνο κίνηση παρουσιάζει, αλλά είναι απ’ τα πλέον «δυναμικά» σε περιφερειακό επίπεδο, με αυξητική μάλιστα κατ’ έτος τάση.
     Αρκεί να αναφέρουμε ότι για την εφετινή τουριστική περίοδο, η οποία τώρα πλησιάζει στο τέλος της, και μόνο για το πεντάμηνο Απριλίου-Αυγούστου (τα στοιχεία του Σεπτεμβρίου δεν θα μπορούσε να είναι διαθέσιμα, αφού ακόμη υπάρχει αυξημένη κίνηση), μέσω του αεροδρομίου του Ακτίου κινήθηκαν συνολικά 229.342 άνθρωποι!!! Αφίξεις-αναχωρήσεις αισθητά αυξημένες σε σύγκριση ακόμη και με την περσινή «καλή» χρονιά, που είχαν φτάσει  τις 209.807...............
      Σημειώνουμε ότι αναφερόμαστε μόνο στις πτήσεις τσάρτερ, καθώς μας ενδιαφέρει η κίνηση των τουριστών. Πιο αναλυτικά:

Τον μήνα Απρίλιο είχαμε 849 αφίξεις, 67 αναχωρήσεις και 189 διερχόμενους. Τον Μάιο οι αφίξεις εκτοξεύτηκαν στις 17.951, οι αναχωρήσεις στις 11.562 και οι διερχόμενοι ανήλθαν σε 977. Τον Ιούνιο οι αφίξεις έφτασαν τις 32.500, οι αναχωρήσεις τις 29.590 και οι διερχόμενοι ήταν 1.410. «Κορυφή» το αεροδρόμιο έπιασε τον Ιούλιο με 34.887 αφίξεις, 33.015 αναχωρήσεις και 815 διερχόμενους. Τον Αύγουστο, τέλος, είχαμε 33.349 αφίξεις, 35.475 αναχωρήσεις και 930 διερχόμενους.
     Εάν προσθέσουμε τους αριθμούς των αφίξεων, βγαίνει ο πραγματικά μαγικός αριθμός των κάτι λιγότερο από 120 χιλιάδων τουριστών που μέσω Ακτίου ήρθαν στη χώρα μας και… έστω σαν περαστικοί οι περισσότεροι, στο νομό μας. Πρόκειται κυρίως για Άγγλους, Σουηδούς, Ολλανδούς και Γερμανούς (κατά σειρά αριθμού αφίξεων από χώρα προέλευσης).
       Από αυτούς ένα πολύ μικρό μόνο ποσοστό έκανε τις διακοπές του στην Πάλαιρο. Οι υπόλοιποι κατευθύνθηκαν, ασφαλώς, προς Λευκάδα και δευτερευόντως Πρέβεζα ή άλλες περιοχές. Και το γεγονός ότι η Αιτωλοακαρνανία δεν μπορεί να προσδοκά αξιόλογο μερίδιο απ’ την τουριστική «πίτα», θα πρέπει πολύ σοβαρά να μας προβληματίσει κάποια στιγμή…
    Τα δεδομένα που μόλις παρουσιάσαμε, πάντως, δείχνουν ξεκάθαρα ότι το Αεροδρόμιο του Ακτίου είναι βιώσιμο.
      Για την ιστορία θυμίζουμε ότι οι εγκαταστάσεις στο Άκτιο λειτούργησαν ως πολιτικό αεροδρόμιο για πρώτη φορά το 1968. Ακριβώς 20 χρόνια μετά το αεροδρόμιο μεταφέρθηκε σε νέες εγκαταστάσεις έκτασης 970 τ.μ. και το 2003 εγκαινιάστηκαν οι σύγχρονες εγκαταστάσεις εμβαδού 7.500 τ.μ.! Διαθέτει τερματικό σταθμό 6.775 τ.μ., η επιφάνεια δαπέδου στάθμευσης είναι 34.075 τ.μ. και μπορούν ταυτόχρονα να σταθμεύουν 6 αεροσκάφη (Air bus, Boeing κ.τ.λ.).
        Υπάρχουν πάρα πολλές εταιρείες που πραγματοποιούν πτήσεις από και προς το Άκτιο και περισσότερες από 20 χώρες προέλευσης και προορισμού τους. Ενδεικτικά αναφέρουμε: Αγγλία, Γαλλία, Γερμανία, Φιλανδία, Ιταλία, Αυστρία, Ισπανία, Τουρκία, Σουηδία, Κροατία, Σλοβακία, Κύπρος, Λιθουανία κ.ά. Στο εσωτερικό της χώρας υπάρχουν προορισμοί όπως η Ζάκυνθος, η Κεφαλονιά, η Κέρκυρα, η Σητεία, Κύθηρα, Χανιά και Ηράκλειο.
      Μιλάμε δηλαδή για ένα υπερσύγχρονο πια, άρτια οργανωμένο και καλά λειτουργούν αεροδρόμιο… με δεκάδες χιλιάδες πολιτών και τουριστών κυρίως να το χρησιμοποιούν.       Βέβαια, τόσο για το Άκτιο όσο και για τα υπόλοιπα αεροδρόμια κρίθηκε ότι χρειάζονται νέες δομές και management για να γίνουν πυλώνες ανάπτυξης του τουρισμού, κάτι που το αρτηριοσκληρωτικό κράτος με τη δημοσιοϋπαλληλική του νοοτροπία δεν θα μπορούσε να κάνει. 
     Πρόσφατα στο agrinioreport.com δημοσιεύσαμε αναλυτικό ρεπορτάζ για τις διαδικασίες παραχώρησης του αεροδρομίου, οι οποίες και εισήλθαν στη β’ φάση.


Πηγή: http://agrinioreport.com/
google page rank