Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου 2013

Τέλος εποχής για την ιστορική Ρηγίλλης...


39 χρόνια ιστορίας για ένα κτίριο-σύμβολο για τους Νεοδημοκράτες

Τέλος εποχής και επίσημα για το ιστορικό κτίριο της οδού Ρηγίλλης, που επί δεκαετίες στέγαζε τα κεντρικά γραφεία του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας. Η Νέα Δημοκρατία έχει αποφασίσει να ξενοικιάσει το κτίριο, στο οποίο σήμερα φιλοξενούνται τα γραφεία του Ινστιτούτου Δημοκρατίας “Κωνσταντίνος Καραμανλής”το οποίο θα μεταφερθεί και αυτό στη Συγγρού. Έτσι ένας κύκλος εποχής κλέίνει για το ιστορικό κτίριο αλλά και για τη ΝΔ.

Η ιστορία του κτιρίου είναι τεράστια.Η Ρήγιλλα, απ’ όπου πήρε το όνομά της η οδός και κατ’ επέκταση το κτίριο, ήταν η γυναίκα του Ηρώδη του Αττικού, την οποία ο σύζυγός της έβαλε ένα σκλάβο να κλοτσήσει όταν ήταν έγκυος και να σκοτώσει, για να προλάβει τα ζητήματα διαδοχής. Μετά το θάνατό της, όμως, την τίμησε, δίνοντας το όνομά της σε διάφορα δημόσια κτίρια που είχε δημιουργήσει.
Το κτίριο ήταν έδρα της Βασιλικής Χωροφυλακής κατα τη δεκαετία του 60 και άνηκε στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο.Στα χέρια της ΝΔ πέρασε το 1975 με πρωτοβουλία του τότε Γενικού Διευθυντή του κόμματος Τιμολέοντα Λούη.Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ήταν ήδη πρωθυπουργός και δεν το χρησιμοποιούσε. Η ΝΔ δεν διέθετε δομή σύγχρονου κόμματος τότε και οι χώροι του κτιρίου ήταν επαρκείς για τη διοικούσα επιτροπή, το γενικό διευθυντή και τις οικονομικές υπηρεσίες.
Το νεο κλασικό γνώρισε ημέρες δόξας από την εποχή του Αβέρωφ και μετά, πάντα κατά διαστήματα, όποτε η ΝΔ βρισκόταν στην αντιπολίτευση.Η κίνηση ήταν υποτονική στα χρόνια που το κόμμα ήταν στην κυβέρνηση,αφού οι δράσεις μεταφαίρονταν στα υπουργεία.Στην Αίθουσα Κήπων της Ρηγίλλης το Δεκέμβριο του 1981 εξελέγη πρόεδρος του κόμματος ο Ευάγγελος Αβέρωφ. Στην ίδια αίθουσα, το 1984, εξελέγη πρόεδρος ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης έναντι του Κωστή Στεφανόπουλου και αργότερα, το 1993, ο Μιλτιάδης Έβερτ έναντι του Γιάννη Βαρβιτσιώτη, όπως και το 1996, με αντίπαλό του αυτή τη φορά τον Γιώργο Σουφλιά.
 Ο Μιλτιάδης Έβερτ λίγο μετά την εκλογή του μετονόμασε την Αίθουσα Κήπων σε Αίθουσα «Κωνσταντίνος Μητσοτάκης». Ήδη, όμως, η ΝΔ είχε αποκτήσει δομή κόμματος με Κεντρική Επιτροπή, γραμματέα, διάφορες επιμέρους γραμματείες και τομείς, και το κτίριο δεν αρκούσε για να καλύψει τις νέες ανάγκες.Από το 2000 και μετά  πρώτος ο Βαγγέλης Μειμαράκης εγκαινίασε την εγκατάσταση του γραμματέα του κόμματος στο νεοκλασικό,ενώ ο Κώστας Καραμανλής χρησιμοποίησε το κτίριο μέχρι την εκλογή του στην πρωθυπουργία, το 2004.
Ιστορικές θα μείνουν οι στιγμές από τη νίκη του Κώστα Καραμανλή το 2004 με τους οπαδόυς της ΝΔ να πανηγύριζουν έξω από το νεοκλασικό αποθεώνοντάς τον όταν βγήκε στο μπαλκόνι με τη συζυγό του Νατάσσα.Ιστορικά επίσης θα μείνουν τα στιγμιότυπα με τους πολιτικούς να μπερδεύονται στα καλώδια των τηλεοπτικών σταθμών και να αραδειάζουν διάφορα...γαλλικά!
parapolitika
google page rank