Είναι η μοναδική Ελληνίδα στους «40 κάτω των 40» ανερχόμενους ευρωπαίους αρχιτέκτονες που βράβευσε φέτος το Ευρωπαϊκό Κέντρο για την Αρχιτεκτονική. Εδώ και μερικούς μήνες, η Γιάννα Μπουγιούκου έχει εγκατασταθεί στην Πάλαιρο χωριό της Αιτωλοακαρνανίας.
Της Κικής Τριανταφύλλη
Είναι η μοναδική Ελληνίδα στους «40 κάτω των 40» ανερχόμενους ευρωπαίους αρχιτέκτονες που βράβευσε φέτος το Ευρωπαϊκό Κέντρο για την Αρχιτεκτονική. Απόφοιτος του Ινστιτούτου Αρχιτεκτονικής της Νότιας Καλιφόρνιας και του UCLA, εργάζεται για πολλά χρόνια δίπλα στον διάσημο αμερικανό αρχιτέκτονα Μπάρτον Μάιερς, συμμετέχοντας σε ελληνικούς και διεθνείς διαγωνισμούς
Εδώ και μερικούς μήνες, η Γιάννα Μπουγιούκου έχει εγκατασταθεί στην Πάλαιρο, χωριό της Αιτωλοακαρνανίας απέναντι από το Νυδρί της Λευκάδας.
Το πρωί επιβλέπει την ανακατασκευή μιας πέτρινης κατοικίας και το βράδυ δουλεύει για τους Barton Myers and Associates, διεθνές αρχιτεκτονικό γραφείο με έδρα το Λος Αντζελες.
Στάθηκε πολύ τυχερή, όπως λέει, γιατί ύστερα από απουσία 17 ετών όταν αποφάσισε να επιστρέψει στην Ελλάδα, ένας έλληνας ομογενής στην Αμερική τής ανέθεσε να σχεδιάσει και να επιβλέψει την ανακατασκευή του πατρικού του σπιτιού, που βρίσκεται «σε ένα από τα τυπικά ελληνικά χωριά χωρίς παραδοσιακό χαρακτήρα μεν, αλλά με μερικά παλιά κτίσματα που έχουν εν τω μεταξύ αναστηλωθεί»......
Ο,τι είχε απομείνει από το παλιό σπίτι ήταν οι πέτρινοι τοίχοι, τα χωρίσματα και τα πράγματα του παππού. Η Γιάννα εγκαταστάθηκε αμέσως στην Πάλαιρο και έπιασε δουλειά.
Το καινούργιο σπίτι εξωτερικά είναι παραδοσιακό, στο εσωτερικό του όμως θα εξυπηρετεί τις σύγχρονες ανάγκες των ιδιοκτητών του, ενώ πολλά από τα παλιά αντικείμενα και τα έπιπλα του παππού έχουν ενταχθεί είτε ως χρηστικά είτε ως διακοσμητικά στοιχεία.
Παράλληλα τα βράδια η Γιάννα Μπουγιούκου συνεχίζει τη δουλειά της για το γραφείο του αρχιτέκτονος και καθηγητή Μπάρτον Μάιερς, που έγινε διάσημος διεθνώς καθώς έχει τελειοποιήσει τις κατασκευές από δομικό χάλυβα και γυαλί.
«Σήμερα χάρη στο Διαδίκτυο δεν έχει πια σημασία πού βρίσκεσαι», λέει η Γιάννα, «ο Μάιερς μου στέλνει προβλήματα που χρειάζεται να επιλυθούν, επίβλεψη κάνουν πια άλλοι συνεργάτες του».
Ενα κοπάδι πρόβατα. Πώς είναι όμως να δουλεύεις σε ένα μικρό ελληνικό χωριό και ταυτόχρονα σε αρχιτεκτονικό γραφείο που βρίσκεται σε μια μεγαλούπολη άλλης ηπείρου;
«Μου αρέσει πάρα πολύ γιατί είμαι πολύ κοντά στη φύση, στην Πάλαιρο ξαναθυμάσαι χρώματα και μυρωδιές, αλλά μερικές φορές είναι σουρεαλιστικό. Ενώ οδηγώ, με παίρνει στο τηλέφωνο ο Μπάρτον από το Λος Άντζελες και πρέπει να σταματήσω, του λέω θα σε πάρω σε λίγο γιατί ξαφνικά μπροστά μου περνάει ένα κοπάδι πρόβατα», λέει η νεαρή αρχιτέκτων με το ανήσυχο πνεύμα.
Η Γιάννα γεννήθηκε στην Αθήνα, πήγε σχολείο στο Μαρούσι και πέρασε σε μια σχολή γραφικών τεχνών που όμως δεν την ενδιέφερε. Ήθελε να γίνει αρχιτέκτων, «δεν ήταν κάτι που αποφάσισα ξαφνικά, ήταν μέσα μου, δεν αναρωτήθηκα τι θα γίνω μια μέρα, απλώς το έκανα», λέει.
Και γιατί στην Αμερική; «Ήταν κάτι που είχαμε συζητήσει με τον πατέρα μου, ήταν το σχέδιό μας και μου φαινόταν συναρπαστικό». Ο πατέρας της πέθανε λίγο πριν από τις Πανελλαδικές Εξετάσεις, η μητέρα της όμως δεν δίστασε να την αποχωριστεί. Τη βοήθησε να πάει στην Καλιφόρνια για να σπουδάσει σε μία από τις δέκα καλύτερες αρχιτεκτονικές σχολές της Αμερικής (είναι πειραματική) αφού αυτό ήταν το όνειρο και η μεγάλη επιθυμία της κόρης της.
Ακολούθησαν η υποτροφία και το master στο UCLA όπου γνώρισε τον Μπάρτον Μάιερς, ο οποίος υπήρξε καθηγητής και μέντοράς της. Η συνεργασία τους ήταν και είναι εμπειρία-σταθμός στην καριέρα της αφού δίπλα του γνώρισε ανθρώπους που θαυμάζει, έμαθε τα μυστικά της δουλειάς της, βραβεύτηκε.
Η πρώτη βράβευση ήρθε πριν από τρία χρόνια. Με τη συνεργάτιδά της Μαρία Βόλκμαν - έχουν ιδρύσει μαζί το γραφείο Your Building Here - κατέθεσαν στο Αμερικανικό Ινστιτούτο Αρχιτεκτόνων το σχέδιο που είχαν υποβάλει στον διαγωνισμό για την τσεχική πρεσβεία στην Ουάσιγκτον, το οποίο απέσπασε δύο βραβεία ΑΙΑ, ένα τιμητικό βραβείο για σχεδιαστική τελειότητα (Design Excellence) και το βραβείο για το καλύτερο project που παρουσιάστηκε στη διοργάνωση του Λος Άντζελες, στην οποία κάθε χρόνο συμμετέχουν μερικοί από τους σπουδαιότερους αμερικανούς αρχιτέκτονες.
Στον ίδιο διαγωνισμό συμμετείχε και την επόμενη χρονιά με το γραφείο Barton Myers and Associates που βραβεύτηκε για το έργο τους στο Montecito της Σάντα Μπάρμπαρα, ένα από τα έξι σπίτια σε ολόκληρο τον κόσμο με τις πιο πρωτοποριακές σχεδιαστικές λύσεις και το οποίο ήδη έχει αποσπάσει πολυάριθμα τιμητικά βραβεία.
Η Γιάννα Μπουγιούκου δούλεψε επί πέντε χρόνια για την κατοικία Montecito, που είναι μια ανάλαφρη μινιμαλιστική κατασκευή από χάλυβα και γυαλί με συρόμενα πάνελ και πόρτες που μπορούν να αναρτηθούν, έτσι ώστε ολόκληρο το σπίτι να δίνει την αίσθηση ανοιχτού υπαίθριου χώρου. Η κατοικία είναι περιτριγυρισμένη από ελιές και απόλυτα ενταγμένη στη σχεδόν μεσογειακή φύση της Δυτικής Ακτής. Η Γιάννα η οποία υπήρξε βοηθός του Μάιερς στον σχεδιασμό της και επέβλεψε την κατασκευή σε όλα τα στάδια ως project architect, ανυπομονεί τώρα να εφαρμόσει και στη χώρα μας τις πρωτοποριακές τεχνικές που έμαθε στην Αμερική.
Σχέδια από το μέλλον. Η τσεχική πρεσβεία της Ουάσιγκτον και η κατοικία Montecito, όπως και όλα τα κτίρια που σχεδιάζει είναι βιοκλιματικά.
«Στην εποχή μας το βιοκλιματικό κτίριο θα πρέπει να είναι δεδομένο, δεν μπορείς πια να σκέφτεσαι να το κάνω ή να μην το κάνω βιοκλιματικό», υποστηρίζει. Αυτά τα δύο project υπέβαλε και στον διαγωνισμό «Europe 40 Under 40» όπου βραβεύτηκαν 40 νέοι κάτω των 40 ετών, ανερχόμενοι αρχιτέκτονες, αρχιτέκτονες τοπίου και βιομηχανικοί ντιζάινερ, εκ των οποίων 12 Γάλλοι, 3 Ολλανδοί, 2 Γερμανοί, 2 Τούρκοι και 2 Αυστριακοί και από ένας από τις χώρες Βουλγαρία, Δανία, Βρετανία, Μάλτα, Ιταλία, Πολωνία, Πορτογαλία, Ισπανία και Ελλάδα.
Τα έργα θα εκτεθούν την άνοιξη του 2013 στην Αθήνα, όπου και θα απονεμηθούν τα βραβεία, και στη συνέχεια θα παρουσιαστούν σε άλλες ευρωπαϊκές πόλεις. «Η επιτυχία μου στον διαγωνισμό "40 κάτω των 40" ήταν για μένα ένα συγκινητικό καλωσόρισμα στην Ευρώπη», λέει η νεαρή ελληνίδα που θαυμάζει τον Λούντβιχ Μις βαν ντερ Ρόε, τον Λουί Καν και τον Ρέντσο Πιάνο και έμαθε να δουλεύει σκληρά δίπλα στον διάσημο αμερικανό καθηγητή και μέντορά της.
Και τα μελλοντικά σχέδιά της; Προς το παρόν περιμένει τα αποτελέσματα δύο ελληνικών αρχιτεκτονικών διαγωνισμών, σε έναν από τους οποίους συμμετείχε μαζί με τους αρχιτέκτονες Γιώργο Σίνα και Μαρία Μπήτου, ετοιμάζεται να λάβει μέρος σε άλλους διεθνείς διαγωνισμούς και μαζί με τους συνεργάτες της στην Αμερική άρχισε να γράφει βιβλίο για τον Μπάρτον Μάιερς. Θα σχεδιάσει και θα επιμεληθεί την αναδρομική έκθεση που θα γίνει ύστερα από ενάμιση χρόνο στην οποία θα παρουσιαστεί το σύνολο του έργου του μεγάλου αμερικανού αρχιτέκτονα.
Πηγή: Τα Νέα
http://www.aixmi-news.gr/
xiromeronews