Μια καλύτερη ζωή στο εξωτερικό αναζητά η νέα γενιά Ελλήνων, η οποία βλέποντας δυσοίωνο το εργασιακό μέλλον στη χώρα μας ψάχνει αγωνιωδώς για μια θέση εργασίας στο άλλη χώρα.
Τουλάχιστον αυτό αποτυπώνεται στην έρευνα που πραγματοποίησε ο Όμιλος Adecco και η οποία διεξήχθη σε δείγμα 400 ατόμων, μέσω του ερευνητικού εργαλείου Digipoll της Wizard – From Wisdom to Magic, Holistic Marketing Solutions.
Ειδικότερα, από το σύνολο των ερωτηθέντων, το 49% ανέφερε ότι αυτήν τη χρονική περίοδο αναζητά εργασία στο εξωτερικό, ενώ ένα επιπλέον 3% δήλωσε ότι έχει ήδη δεχτεί κάποια σχετική πρόταση, την οποία και εξετάζει.
Η έρευνα καταδεικνύει επίσης το οξύ πρόβλημα της ανεργίας, καθώς το 39% των συμμετεχόντων σε αυτή δήλωσε ότι δεν εργάζεται τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο.
Ειδικότερα, το 36% των ερωτηθέντων προβάλλει ως κύριο λόγο την ανεργία και την αδυναμία πρόσβασης ή επανένταξης στην αγορά εργασίας, το 29% την έλλειψη προοπτικής και το 12% τους χαμηλούς μισθούς στην Ελλάδα.
Ένα ακόμη στοιχείο που προκύπτει είναι ότι το διαδίκτυο αποτελεί την πρώτη επιλογή αναζήτησης εργασίας στο εξωτερικό, ενώ όσον αφορά στις χώρες προορισμού, το 70% των ερωτηθέντων φαίνεται ότι προτιμά τις ανεπτυγμένες χώρες της ΕΕ (Αγγλία, Γαλλία, Γερμανία κ.τ.λ.).
Το 45% εστιάζει στις ανεπτυγμένες χώρες εκτός ΕΕ (ΗΠΑ, Αυστραλία κ.τ.λ.) ενώ ένα 12% δείχνει να επικεντρώνει τις προσπάθειές του σε αναπτυσσόμενες χώρες εκτός ΕΕ (Μέση Ανατολή κ.τ.λ.).
Στο ερώτημα τι έχει να τους προσφέρει η εργασία στο εξωτερικό, ποσοστό 63% απάντησε ότι προσβλέπει σε υψηλότερες οικονομικές απολαβές, 58% σε καλύτερη ποιότητα ζωής και 47% σε μια πιο αξιοκρατική επαγγελματική εξέλιξη.
Σχετικά με τον ελάχιστο επιδιωκόμενο μισθό, 29% του δείγματος απάντησε ότι θα μετοικούσε για έναν μισθό ύψους 2.000 ευρώ, με ποσοστό 28% να δηλώνει ότι θα μετοικούσε ακόμη και για έναν μισθό της τάξης των 1.500 ευρώ.
Έθνος