Δευτέρα 23 Ιουνίου 2014

«Συγχαρητήρια, κερδίσατε»

«Συγχαρητήρια! Είμαστε στην ευχάριστη θέση να σας ενημερώσουμε ότι το όνομά σας εμφανίζεται στην προώθηση λαχείου του Facebook για τον μήνα και δίνουμε το συνολικό ποσό των 750.000 ευρώ».
Αυτά -και άλλα πολλά- διαφημίζουν επιτήδειοι οι οποίοι, μέσω μαζικής αποστολής emails σε ανυποψίαστους πολίτες, τάζουν «λαγούς με πετραχήλια» με απώτερο σκοπό, φυσικά, το κέρδος.
Το κόλπο είναι παλιό και γνωστό. Διάφοροι, εκμεταλλευόμενοι τη δύσκολη οικονομική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι περισσότεροι συμπολίτες μας, μοιράζουν δήθεν μέσω ηλεκτρονικών μηνυμάτων εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ, ζητώντας ως αντάλλαγμα από τα θύματά τους 600-1.000 δολάρια ΗΠΑ. Πολλοί από τους αποδέκτες των μηνυμάτων πείθονται, με αποτέλεσμα να χάνουν τα χρήματα τους και να περιμένουν (άδικα) να εισπράξουν το χρηματικό ποσό που -υποτίθεται ότι- κέρδισαν.

Ενδεικτική είναι η περίπτωση του κ. Σταύρου, ο οποίος πριν από μερικές ημέρες ενημερώθηκε μέσω email ότι κέρδισε 750.000 δολάρια, καθώς το όνομά του επιλέχτηκε, σύμφωνα με το μήνυμα, από τον ίδιο τον ιδρυτή του Facebook, τον Mark Zuckerberg!
«Συγχαρητήρια! Είμαστε στην ευχάριστη θέση να σας ενημερώσουμε ότι το όνομά σας εμφανίζεται στην προώθηση λαχείου FACEBOOK και MICROSOFT για τον μήνα και δίνουμε το συνολικό ποσό των 750.000 USD στους νικητές μας. Το όνομά σας επιλέχτηκε σε μια λοταρία που έγινε χθες, έτσι χρειαζόμαστε γρήγορη απάντησή σας, ώστε να μπορέσουμε να προχωρήσουμε με την παράδοση του ταμείου σας. Το όνομά σας επιλέχτηκε από τον κ. Mark Zuckerberg. Σας συμβουλεύουμε να επικοινωνήσετε με το τμήμα πληρωμής με το πλήρες όνομα και τη διεύθυνσή σας στο e-mail παρακάτω, έτσι ώστε να μπορεί να προχωρήσει για να παραδώσει τα χρήματά σας» αναφερόταν, μεταξύ άλλων, στο email.

Η… λυπητερή
Ο κ. Σταύρος ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα του αποστολέα και έστειλε email στη διεύθυνση που αναγράφονταν στο μήνυμα, προκειμένου να πάρει τα χρήματα που (δεν) κέρδισε.
Τότε, μέσω νέου email, πληροφορήθηκε ότι για να εισπράξει το ποσό θα πρέπει πρώτα να καταθέσει 680 δολάρια σε έναν λογαριασμό ώστε να ξεμπλοκάρει η διαδικασία. Φυσικά, επρόκειτο για απάτη…
Σύμφωνα με τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, πρόκειται για παγίδες μέσω διαδικτύου, τις οποίες κάποιοι «πατάνε» και άλλοι τις προσπερνάνε. Πάντως, η έρευνα της αστυνομίας είναι συνεχής για τέτοιου είδους απάτες.

«Μοίραζαν» κονσόλες
Δεν είναι ωστόσο η πρώτη φορά που επιτήδειοι προσπαθούν να ξεγελάσουν τους χρήστες κοινωνικών δικτύων. Πρόσφατα, μάλιστα, ένα νέο κρούσμα έκανε την εμφάνισή του…
Αρκετοί θα ήθελαν να είχαν μια κονσόλα Xbox One, πόσο μάλλον να την αποκτήσουν δωρεάν. Σε αυτό επένδυσαν κάποιοι που σκέφτηκαν να δημιουργήσουν έναν διαγωνισμό στο Facebook ο οποίος υπόσχεται κονσόλες Xbox One δωρεάν σε 180 «τυχερούς χρήστες». Στη φωτογραφία που συνόδευε τη δημοσίευση παρουσιάζονταν ένας σωρός από κονσόλες, οι οποίες όμως δεν είχαν να κάνουν σε τίποτα με τον διαγωνισμό.
Τελικά, όπως αποδείχθηκε, οι εμπνευστές της διαφήμισης αποσκοπούσαν στο να συλλέξουν «Likes» για τη σελίδα τους, ώστε να την κάνουν πιο γνωστή…

zougla.gr
google page rank