Σε πλήρη αναδιαμόρφωση της συνεργασίας ιδιωτών γιατρών –ΕΟΠΥΥ προτίθεται να προχωρήσει η ηγεσία του υπουργείου Υγείας σε συνεργασία με τη νέα διοίκηση του Οργανισμού.
Στόχος να υπάρχει συνεργασία μόνο με ειδικότητες γιατρών που μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ), αλλά και να ενταχθούν στο σύστημα και νέοι γιατροί που σήμερα είναι αποκλεισμένοι από τον ΕΟΠΥΥ...
Ο διάλογος για τις νέες συμβάσεις των γιατρών ξεκίνησε μόλις πριν από λίγα 24ωρα σε μια πρώτη αναγνωριστική συνάντηση που είχε η Ένωση ιατρών ΕΟΠΥΥ (ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ) με τον νέο πρόεδρο του Οργανισμού. Τι περιλάμβανε η πρώτη συζήτηση διαβάστε ΕΔΩ.
Πάντως έγκυρες πληροφορίες του HealthReport.gr αναφέρουν πως η ηγεσία του υπουργείου Υγείας στο σχέδιο που έχει ήδη ετοιμάσει, περιλαμβάνει τρεις βασικές παραμέτρους.
Ειδικότερα:
1) Από τη νέα συνεργασία θα μείνουν εκτός οι ειδικότητες των γιατρών που δε σχετίζονται με την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Μεταξύ αυτών οι πλαστικοί χειρουργοί, οι αγγειοχειρουργοί κ.α. Όπως αναφέρουν πηγές του HealthReport.gr στο υπουργείο Υγείας και τον ΕΟΠΥΥ εκτιμούν πως οι συγκεκριμένες ειδικότητες ιατρικής δε σχετίζονται με την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και απλά αυξάνουν τη δαπάνη χωρίς ωστόσο να συμβάλουν στην πρωτοβάθμια αντιμετώπιση των προβλημάτων υγείας των ασφαλισμένων.
2) Θα ανοίξουν οι «πόρτες» του ΕΟΠΥΥ για νέους γιατρούς που σήμερα δεν είναι συμβεβλημένοι με τον οργανισμό και δυσκολεύονται με τους ασθενείς καθότι οι περισσότεροι λόγω της κρίσης επιλέγουν τις δωρεάν επισκέψεις με την αποζημίωση του Οργανισμού.
Πως θα γίνει η είσοδος των νέων γιατρών; Πληροφορίες του HealthReport.gr σημειώνουν ότι θα γίνει ανακατανομή των επισκέψεων που δικαιούται ο κάθε γιατρός που συνεργάζεται με το σύστημα.
Σήμερα κάθε συμβεβλημένος γιατρός μπορεί να εξετάζει 200 ασθενείς με την κάλυψη του ΕΟΠΥΥ. Ωστόσο υπάρχουν και ορισμένες ειδικότητες που δεν κάνουν χρήση και των 200 επισκέψεων. Το ζήτημα είναι ότι θα ζητηθεί η συναίνεση των γιατρών αυτών ώστε οι δωρεάν επισκέψεις που θα προκύψουν να δοθούν σε νέους γιατρούς που θα ενταχθούν στο σύστημα.
3)Εξετάζεται από την αρχή ο τρόπος αποζημίωσης των συμβεβλημένων γιατρών και μέσα στην ατζέντα είναι να αμείβονται κατά πράξη και περίπτωση, πρόταση που είχε συζητηθεί και στο παρελθόν. Ωστόσο αυτό που φαίνεται πως θα διαφοροποιήσει στο μέλλον τη συνεργασία γιατρών-ΕΟΠΥΥ είναι ότι εξετάζεται να αποζημιώνονται συνεταιρισμοί γιατρών.
Αυτό που φαίνεται να προωθεί τώρα η κυβέρνηση είναι να ακολουθηθεί στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα υγείας μια συνεταιριστική πρακτική όπου θα υπάρχουν «πακέτα» αποζημίωσης για τις ιδιωτικές μονάδες που θα δημιουργηθούν και θα περιλαμβάνουν πολλές ειδικότητες.
Βέβαια αυτή η τακτική δεν είναι τυχαία καθώς τα επόμενα χρόνια είναι πιθανό εάν περάσει το ασφαλιστικό νομοσχέδιο, πολλά μικρά ιατρεία να βάλουν λουκέτο και είτε οι γιατροί να συνεταιριστούν για να επιβιώσουν στην κρίση, είτε να κάνουν την εμφάνισή τους μεγάλες ιδιωτικές μονάδες υγείας που θα προσλάβουν γιατρούς με εξαιρετικά χαμηλές αμοιβές.
Της Δήμητρας Ευθυμιάδου - healthreport.gr