Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2016

ΜΟΝΑΣΤΗΡΑΚΙ ΑΚΤΙΟΥ-ΒΟΝΙΤΣΑΣ: ΑΠ’ ΤΑ ΚΟΚΑΛΑ ΒΓΑΛΜΕΝΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΑ ΙΕΡΑ. ΣΗΜΕΡΑ 28/1/2016 ΥΠΟΚΛΙΝΟΜΑΣΤΕ ΣΤΟΝ ΣΥΓΧΩΡΙΑΝΟ ΜΑΣ ΗΡΩΑ ΔΗΜΗΤΡΙΟ ΤΣΟΥΚΑ (ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΤΡΑΥΛΟΣΤΑΘΗΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΜΟΝΑΣΤΗΡΑΚΙΟΥ)

Ο πρόεδρος του Μοναστηρακίου Ακτίου Βόνιτσας Δημήτριος Τραυλοστάθης ειπε στο katouna News. Σήμερα είναι ιερή μέρα για το χωριό μας.
Σήμερα με σεβασμό, τιμή και συγκίνηση, υποδεχόμαστε τον ήρωά μας που έδωσε τη ζωή του για τα ιδανικά της ελευθερίας του Έθνους μας.
Ο πρόεδρος του
Μοναστηρακίου
Δημ Τραυλοστάθης 
O  Δημήτριος Τσούκας είναι μια από τις λαμπερές μορφές του χωριού μας και ολόκληρου του Ξηρομέρου που θα μας φωτίζει πάντα στο δρόμο της τιμής και του καθήκοντος για την Πατρίδα. Η μνήμη του θα είναι πάντα μαζί μας και θα γεμίζει την ψυχή κάθε συγχωριανού.
θέλω να εκφράσω το σεβασμό μου στους συγγενείς των πεσόντων ηρώων, που τόσα χρόνια βίωσαν την αγωνία και τον πόνο  μήπως και βρεθεί ο άνθρωπος τους και σήμερα έφεραν τα λείψανα του στη γη του Μοναστηρακίου.

Εδώ, σε αυτό το χωριό, παρουσία της Εκκλησίας, της Πολιτείας και του Στρατού υποκλινόμαστε στο μεγαλείο της ψυχής και του ηρωισμού του Δημητρίου Τσούκα.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΤΣΟΥΚΑΣ ΑΘΑΝΑΤΟΣ 
Ο ΤΑΦΟΣ Νο 5 ΚΑΙ ΤΑ ΛΕΙΨΑΝΑ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ 
Ο Δημήτρης Τσούκας γεννήθηκε το 1943 με γονείς τον Ευάγγελο και τη Θεοδώρα Τσούκα και με αδέλφια τον Αποστόλη,τη Μαρία, το Γιώργο και τον Κωνσταντίνο που μιλήσαμε και μας έδωσε τα στοιχεία. Ο πατέρας του Ευάγγελος και ο μεγάλος του αδελφός Αποστόλης, πέθαναν από τον μεγάλο καημό τους μιας και δεν μπορούσαν να μάθουν τι είχε συμβεί στον δικό τους άνθρωπο.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΤΣΟΥΚΑΣ ΟΤΑΝ
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΘΗΚΕ ΣΤΟ ΚΕΒΟΠ
Ο Ήρωας ΤΣΟΥΚΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ παρουσιάσθηκε στο ΚΕΒΟΠ το 1963 έπειτα έφυγε με μετάθεση στην Βέροια και από εκεί για Κύπρο, όπου έπεσε στις 3 Φεβρουαρίου 1965.  
Ο στρατιώτης της Ελληνικής Δύναμης Κύπρου Δημήτριος Τσούκας  κατά τη διάρκεια της υπηρεσίας του απήχθη και εκτελέστηκε από εξτρεμιστές Τουρκοκύπριους στις  3 Φεβρουαρίου 1965. Τα λείψανά του βρέθηκαν από τη ΔΕΑ σε τοποθεσία του τουρκοκυπριακού χωριού Χαμίτ Μάνδρες στις παρυφές του Πενταδακτύλου λίγα χιλιόμετρα έξω από τη Λευκωσία ανάμεσε και σε άλλους Έλληνες σε 7 τάφου όπου ήταν θαμμένοι περίπου 50 Έλληνες.


Το 2010 περίπου μεσολάβησε ο ΟΗΕ και ξεκίνησαν ανασκαφές στην περιοχή Χαμίτ Μάνδρες μια περιοχή που ήξεραν οι Τούρκοι και το κρατούσαν μυστικό. 
Ο πατέρας του Δημήτρη, Ευάγγελος είχε κάνει πολλές φορές ερώτημα για τον γιο του στον Ερυθρό σταυρό στον Κληρίδη στον Μακάριο  αλλά και στο Ελληνικό κράτος. Τελικά πέθανε από τον καημό του τον έτρωγε το σαράκι για τον γιό του, το ίδιο έπαθε και ο μεγάλος αδελφός του Αποστόλης.
 Τελικά όπως αναφέραμε και πιο πάνω μετά από χρόνια προσπάθεια του ΟΗΕ και του Ελληνικού κράτους για τους αγνοούμενους βρέθηκαν τα οστά του Δημήτριου Τσούκα σε περιοχή με ομαδικούς τάφους  με τη μέθοδο του DNA. Βρήκαν τα οστά του Αντώνη Βαρνάβα που ήταν το ψευδώνυμο του Μοναστηρακιώτη Δημήτριου Τσούκα όπως μας ενημέρωσε ο αδελφός του Κωνσταντίνος. Όλοι οι έλληνες την εποχή εκείνη που πήγαιναν να υπηρετήσουν στην ΕΛΔΥΚ ειχαν ψευδώνυμα και κυκλοφορούσαν με πολιτικά. 
Στις 17 Ιανουαρίου 2016 κατέβηκαν στην Κύπρο τα αδέλφια του Κώστας και Γιώργος για την παραλαβή των οστών παρόντες στην τελετή που έγινε στη Λευκωσία ήταν και συγγενείς των άλλων πεσόντων.
Στις 19/1/2016 έφθασαν στην Αθήνα με ειδική πτήση αεροσκάφους C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας τα οστά και των 6 στρατιωτών από τη Λευκωσία συνοδεία ήταν ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής  Άμυνας Δημήτρης Βίτσας και τα λείψανα των ηρώων συνόδευαν ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης, ο αρχηγός ΓΕΕΦ, αντιστράτηγος Γεώργιος Μπασιακούλης και ο α’ υπαρχηγός ΓΕΣ, αντιστράτηγος Δημήτριος Θωμαΐδης. Σε έντονα συγκινησιακό κλίμα υποδέχτηκε η ελληνική πολιτεία τα λείψανα των 6 Ελλήνων στρατιωτικών που έπεσαν κατά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο.
Σε τέτοιο κλίμα με τις ανάλογες τιμές δέχθηκε σήμερα και το Μοναστηράκι το χωριό του ΉΡΩΑ Δημητρίου Τσούκα στις 11 το πρωί όπου  έγινε η λειτουργία στον Άγιο Ιωάννη το Θεολόγο και η ταφή των λειψάνων στο κοιμητήριο του χωριού.
Ο ΔΗΜΟΣ ΑΚΤΙΟΥ ΒΟΝΙΤΣΑΣ ΠΗΡΕ ΟΜΟΦΩΝΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΝΑ ΣΤΗΣΕΙ ΠΡΟΤΟΜΉ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΤΣΟΥΚΑ ΣΤΟ ΜΟΝΑΣΤΗΡΑΚΙ 


ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ Δ.ΚΟΥΤΙΒΗΣ 

ΦΩΤΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΙΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΟΥΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΧΑΜΙΤ ΜΑΝΔΡΕΣ 










google page rank