Δευτέρα 14 Μαρτίου 2016

Κέντρα προσφύγων και στην Αιτωλοακαρνανία; Δεν υπάρχει καμιά επίσημη ενημέρωση προς το παρόν, αλλά πληθαίνουν οι φήμες για πιθανή χρήση δημοσίων κτιρίων στην περιοχή.

«Εάν το πρόβλημα συνεχιστεί μοιραία θα εμπλακεί και η δυτική Ελλάδα»
Το προσφυγικό – μεταναστευτικό έχει προκαλέσει πλέον αλυσιδωτές αντιδράσεις σε ολόκληρη την Ευρώπη και ουσιαστικά η κυβέρνηση προετοιμάζει την κοινή γνώμη για τα χειρότερα, εξαιτίας της αμείωτης εισροής χιλιάδων προσφύγων καθημερινά , των κλειστών συνόρων στην Ειδομένη και της αδυναμίας της Ευρώπης να βρεθεί  ένα ελάχιστο επίπεδο συνεννόησης. Παράλληλα ο ρόλος της Τουρκίας και οι εξελίξεις με τους νατοϊκές περιπολίες δημιουργούν ένα εκρηκτικό μίγμα και η κυβέρνηση δείχνει σε κάθε περίπτωση τουλάχιστον αιφνιδιασμένη στην διαχείριση του προβλήματος
Μοιραία, η Τοπική Αυτοδιοίκηση θα κληθεί να διαδραματίσει έναν σημαίνοντα ρόλο στην αντιμετώπιση αυτής της κατάστασης και ήδη Περιφέρειες και δήμοι έχουν κληθεί να φροντίσουν για την δημιουργία και κυρίως την λειτουργία Κέντρων Φιλοξενίας προσφύγων , προς το παρόν σε περιοχές κατά μήκος του άξονα Αθήνα – Ειδομένη, στην ανατολική ηπειρωτική χώρα.

Πρόσφυγες και οικονομικοί μετανάστες σύμφωνα με πρόχειρες καταγραφές αυτήν την στιγμή δεν υπερβαίνουν τις 40.000 αλλά με δεδομένη την κατάσταση που επικρατεί, δηλαδή τις συνεχιζόμενες ροές στα νησιά που δεν ανακόπτονται και τα κλειστά σύνορα, ο αριθμός αυτός αναμένεται προοδευτικά να εκτοξευτεί σε δυσθεώρητα επίπεδα. Η κυβέρνηση δια των αρμοδίων υπουργών κ. Μουζάλα και Κοτζιά, υποστηρίζει πως η χώρα μπορεί να «αντέξει»  έναν αριθμό κοντά στις 150.000, ενώ ουσιαστικά προϊδεάζει πως ίσως απαιτηθεί η εγκατάσταση αυτών των ανθρώπων στη χώρα για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Φήμες και πραγματικότητα
Όπως είναι φυσιολογικό, η κατάσταση έχει προκαλέσει τουλάχιστον προβληματισμό και τοπικό επίπεδο και ειδικά τις τελευταίες μέρες αναπτύσσεται μια άνευ προηγουμένου φημολογία, αφού όπως φαίνεται κάποιοι έχουν αναλάβει «εργολαβικά» την πρόκληση ανησυχίας και στην Αιτωλοακαρνανία. Σύμφωνα με τις φήμες αυτές, που επί της ουσίας δεν έχουν καμιά σχέση με την πραγματικότητα, «συνεργεία»  τεχνικών, ή «στελέχη υπουργείων» έχουν ήδη επισκεφτεί την περιοχή και έχουν εξετάσει την πιθανότητα, ή ακόμη προχωρούν σε εργασίες σε δημόσια κτίρια ώστε αυτά να φιλοξενήσουν πρόσφυγες και μετανάστες! Μεταξύ των «υποψήφιων» χώρων ξεχωρίζουν το στρατόπεδο της πρώην 132 Σμηναρχίας Μάχης στο Δοκίμι, το στρατόπεδο στην θέση Αγριλος της λίμνης Αμβρακίας, το παλιό νοσοκομείο του Αγρινίου, το κτήριο του πρώην ΕΟΚ που έχει παραχωρηθεί στο Επιμελητήριο στον δρόμο προς Ν. Αβόρανη ή το κτήριο του πρώην ΕΟΚ στην οδό Μακρή στο Αγρίνιο…
Η αλήθεια όμως δεν έχει καμιά σχέση με την πραγματικότητα, τουλάχιστον όπως αυτή υφίσταται σήμερα, αφού τα δεδομένα διαρκώς αλλάζουν. Στην δυτική Ελλάδα δεν υπάρχει καμιά επίσημη ενημέρωση ή αίτημα για εξεύρεση χώρου που θα φιλοξενηθούν πρόσφυγες. Θα χρειαστεί να παραταθεί για εβδομάδες το προσφυγικό ζήτημα και να καταστεί εκρηκτικό ώστε να απαιτηθούν επιπλέον χώροι στο δυτικό τμήμα της χώρας και ειδικότερα σε Πρέβεζα, Άρτα , Δυτική  Στερεά και δυτική Πελοπόννησο, αφού στον νομό Ιωαννίνων ήδη, οι πρώτοι πρόσφυγες έχουν φτάσει.
Στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος δεν υπάρχει ενημέρωση ή σχετικό αίτημα, αλλά και στην Πάτρα αναπτύσσεται έντονη  φημολογία. Άλλωστε στην αχαϊκή  πόλη είναι νωπές οι μνήμες από την κατάσταση που επικρατούσε μόλις πριν λίγα χρόνια με τις χιλιάδες Αφγανούς, Πακιστανούς κλπ οικονομικούς μετανάστες , που με κάθε μέσο επιχειρούσαν να φύγουν  για την Ιταλία.
Σε κάθε περίπτωση όμως το θέμα απασχολεί την περιφερειακή αρχή. Και δεν μπορεί να γίνει διαφορετικά μιας και οι εξελίξεις δείχνουν πως εάν οι ροές συνεχιστούν, μοιραία θα ανοίξει η συζήτηση και για δημιουργία Κέντρων φιλοξενίας και στην δυτική Ελλάδα. Στην Πάτρα ειδικότερα όμως είναι πεπεισμένοι πως κάτι τέτοιο δεν θα λειτουργήσει, αφού οι πρόσφυγες δεν θέλουν να απομακρυνθούν σε καμιά περίπτωση από τον άξονα που θα τους οδηγήσει στα σύνορα. «Και να τους φέρουν εδώ, από την άλλη μέρα θα αρχίσουν να φεύγουν» λένε χαρακτηριστικά πηγές από διοικητήριο της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος. Παράλληλα έντονος προβληματισμός υπάρχει και με την καθημερινή διαχείριση και λειτουργία αυτών των Κέντρων, μιας και δεν υπάρχει σχέδιο και μηχανισμός , αλλά ούτε και σαφής τρόπος διαχείρισης των  ποσών που απαιτούνται και που είναι τεράστια: Για μια μέρα ένα Κέντρο 2.000 ατόμων θεωρείται πως θα έχει έξοδα 20.000 ευρώ μίνιμουμ.
Ο Δήμος Αγρινίου αντίστοιχα  δεν έχει ενημερωθεί για τίποτα σχετικά με αυτό. Πρόσφατα η ΚΕΔΕ είχε καλεσμένο τον Μουζάλα και ως πρόεδρος της ΠΕΔ Δυτικης Ελλάδος παρέστη και ο δήμαρχος Αγρινίου Γιώργος Παπαναστασίου.
» Η κυβέρνηση αυτή δεν έχει κανένα σχέδιο για το μεταναστευτικό. Δεν ξέρουμε καν ακόμη πόσοι άνθρωποι θα εγκλωβιστούν στην Ελλάδα. Το ένα σενάριο, το πιο πιθανό, είναι  να τους διασκορπίσουν σε όλη την Ελλάδα. Ζητούν τη συνδρομή και των δήμων, σημειώνει χαρακτηριστικά ο κ. Παπαναστασίου σε δηλώσεις του στο «Γ».
Ερωτώμενος ο δήμαρχος Αγρινίου για το αν έχει υπάρξει αίτημα από το αρμόδιο υπουργείο για να εξεταστούν συγκεκριμένοι χώροι στην περιοχή για διαμονή των προσφύγων, ο δήμαρχος απαντά πως όχι, ενώ σχετικά με τη φημολογία ότι κλιμάκιο επισκέφθηκε το παλαιό νοσοκομείο του Αγρινίου για να ελέγξει υδραυλικά  κλπ εγκαταστάσεις ως χώρος που εξετάζεται για τη στέγαση των προσφύγων ο κ. Παπαναστασίου απαντά πως δεν γνωρίζει κάτι τέτοιο και πως σε κάθε περίπτωση θα έπρεπε να έχει ενημερωθεί σχετικά η ΥΠΕ ή το Δ.Σ. του νοσοκομείου:
«Ακόμη όμως και να έρθουν πρόσφυγες εδώ , κάτι για το οποίο επαναλαμβάνω, δεν έχουμε καμία ενημέρωση, που θα μείνουν; Είναι δυνατό να εξετάζεται ως χώρος το παλαιό νοσοκομείο; Είναι δυνατό να φιλοξενηθούν δηλαδή στο κέντρο της πόλης; Γι”  αυτό μήπως δεν δίνουν έγκριση τόσο καιρό για αξιοποίηση του παλαιού νοσοκομείου; Αυτό που είναι σίγουρο είναι ότι δυστυχώς, δεν έχουν κανένα σχέδιο. Σε κάθε περίπτωση δεν γνωρίζουμε ακόμη κάτι για την περιοχή».
Από την εφημερίδα «Γεγονός»
www.agriniopress
google page rank