Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου 2016

ΚΑΛΑ Πρωτοχρονιάτικα νέα για τα Σφαγεία Κατούνας. Είναι όλα έτοιμα να γίνει δημοπράτηση

Οι πρώτες προσπάθειες για την δημιουργία των δημοτικών σφαγείων άρχισαν, επί δημαρχίας του Χρήστου Λίτσου, το  έτος  1996  συνέταξε  μελέτη  σκοπιμότητας  η  οποία υποβλήθηκε  στις  αρμόδιες  υπηρεσίες  για  έγκριση.
Αφού  βρέθηκε  το  ακίνητο  σε  ικανοποιητική  θέση  προχώρησε  με  νόμιμες  διαδικασίες, στην  απόκτηση, το  οποίο  αποκτήθηκε  τέλος  του  1997  έτους.
Παράλληλα  ξεκίνησε  η  σύνταξη  μελέτης  περιβαλλοντικών  επιπτώσεων  και  η  μελέτη  χωροθέτησης  του  κτιρίου. Με  συντονισμένες  προσπάθειες  σε  συνεργασία  με  τις  τεχνικές  υπηρεσίες  ολοκληρώθηκε  και  η  μελέτη  κατασκευής  των  κτιριακών  εγκαταστάσεων  όπως  είναι  μέχρι  σήμερα.
Φωτο απο το αρχείο μας 
Τον  Μάιο  1998  παραδόθηκε  στο  Δήμο  μας  η  σχετική  Μελέτη  προϋπολογισμού  96.000.000 δρχ, τότε, η  οποία  δημοπρατήθηκε  το  Καλοκαίρι  του  ίδιου  χρόνου  με  ανάδοχο  τον  Ε.Δ.Ε.  κ. Σταμούλη  Τζούρο  και  έκπτωση  52%.
Ο  εργολάβος  εγκαταστάθηκε στις 20  Σεπτεμβρίου  1998  αλλά  οι  δημοτικές  εκλογές του Οκτωβρίου  1998, καθυστέρησαν  τις  εργασίες, οι  οποίες  συνεχίστηκαν  από  τον  Νοέμβριο  και  Δεκέμβριο  1998  με  διαμόρφωση  του  εδάφους  και  εκσκαφές  θεμελίων ο  νέος  Δήμος  Μεδεώνος  πλέον από  1-1-1999 συνέχισε το έργο.
Τέθηκε σε λειτουργία την περίοδο των Χριστουγέννων του 2001, επί Δημαρχίας  του Δημητρίου Τζαβαλά που έδωσε μεγάλο αγώνα για τα σφαγεία, σαν πρώτος Δήμαρχος Μεδεώνος πλέον, μιας και έγινε η συνένωση με τα γύρω διαμερίσματα «Καποδίστριας», έκτοτε λειτουργούσε κανονικά παρ’ όλες τις ελλείψεις.
Ο σημερινός πρόεδρος της Κατούνας
Καφρίτσας Θωμάς
τότε που τα σφαγεία λειτουργούσαν
Το ίδιο συνεχίστηκε και επί δημαρχίας Μεδεώνος Γιάννη Σεραφή για αρκετά χρόνια και οι κτηνοτρόφοι απ’ όλο την επαρχία Ξηρομέρου πήγαιναν στα σφαγεία Κατούνας.
Πρόβλημα στη δημόσια υγεία από την κατανάλωση κρέατος δεν υπήρχε, αφού τα σφαγεία «ήταν πεντακάθαρα». Υπήρχαν όμως μόνιμα μικροπροβλήματαα με την κοινοτική νομοθεσία, η οποία είναι πολύ αυστηρή και όσο περνούσε ο χρόνος μεγάλωναν. .
Η κτηνιατρική υπηρεσία το 2007 επισήμανε στην δημοτική αρχή και στον Νομάρχη τα ακόλουθα προβλήματα:
«Αναγκαιότητα δημιουργίας ψυκτικών θαλάμων - ελλείψεις σε σφαγειοτεχνικό εξοπλισμό – καλύτερη διαχείριση βοηθημάτων αναισθησίας – περισσότεροι νιπτήρες και αποστειρωτήρες – βελτίωση γραμμής σφαγής βοοειδών – σύνδεση ηλεκτρονικής ζυγαριάς – ψυγείο δεσμευμένων σφαγίων – βελτίωση των χώρων αποδυτηρίων και στάβλων – σωστή διαχείριση των υποπροϊόντων που δεν προορίζονται για κατανάλωση – περισσότερο προσωπικό στην κτηνιατρική υπηρεσία γιατί το υπάρχον δεν επαρκεί για να επιβλέπει την ορθή φόρτωση και λειτουργία του κλιβάνου που γίνεται πέραν του προβλεπόμενου ωραρίου.»
Όλοι οι δήμαρχοι που πέρασαν έπρεπε να αποταμιεύουν τα έσοδα ή να βρίσκουν από αλλού και να τα αποταμιεύουν και σιγά - σιγά να τα επενδύουν στα σφαγεία, κάτι που δεν γινόταν παρά μόνο σε πολύ μικρές συντηρήσεις. Ενώ έλεγαν πως μπαίνουν και μέσα από τα σφαγεία.
Ζήτησε λοιπόν η κτηνιατρική υπηρεσία την επιβολή προστίμου και την άμεση κατάθεση χρονοδιαγράμματος βελτιώσεων και αν δεν γίνονταν αυτό, θα ζητούσε την άρση του κωδικού αριθμού και το κλείσιμο των σφαγείων.
Η σημερινή Άδεια που έχει ισχυ για 10 χρόνια 
   Υποθέτουμε ότι λόγω αδράνειας δεν έγινε τίποτα από αυτά ή επειδή νόμιζαν μερικοί πως θα τα κατάφερναν έτσι κάθε τόσο, και έτσι στις 01/07/2008 έγινε ανάκληση της άδειας λειτουργίας. Στη συνέχεια η Νομαρχία εξέδιδε προσωρινές άδειες μέχρι τις 31/01/2010 που έγινε το οριστικό κλείσιμο.
Σήμερα απαιτούνται αρκετά χρήματα για να γίνουν όλα αυτά που χρειάζονται, θα βρεθούν άραγε;
Όσο παραμένουν κλειστά το κόστος επαναλειτουργίας μεγαλώνει.
Πολλά άτομα δούλευαν στα σφαγεία και συντηρούσαν αρκετές οικογένειες, επίσης όλο το ζωικό κεφάλαιο της περιοχής μας εξυπηρετούνταν και όλο αυξάνονταν σε ποσότητες τα σφαγιασμένα ζώα. Μετά από το κλείσιμο οι κτηνοτρόφοι μας εξυπηρετούνται από μακρινά προς την περιοχή μας Σφαγεία.
Όλοι υποψήφιοι Δήμαρχοι το 2010 αλλά και το 2014 του νέου Δήμου Ακτίου -Βόνιτσας μπορεί να χρησιμοποίησαν τα σφαγεία στον προεκλογικό τους αγώνα, αλλά φυσικά δεν τα είχαν κλείσει αυτοί, αυτό πρέπει να τους το αναγνωρίσουμε αλλά είχαν κλείσει επί δήμου Μεδεώνος από την Κτηνιατρική Υπηρεσία, άρα τα κλείσαμε μόνοι μας.
Σήμερα λοιπόν τα σφαγεία παραμένουν κλειστά και έχουν δρομολογηθεί και εκτελεσθεί μια σειρά από συντονισμένες ενέργειες για να ξανανοίξουν.
Εγκρίθηκε επιτέλους σήμερα και η περιβαλλοντολογική μελέτη των σφαγείων που περίμεναν οι του Δήμου και πριν μερικές μέρες είχε εγκριθεί η οικοδομική άδεια, προέκτασης των σφαγείων έτσι ώστε να μπορεί να κατασκευασθούν αυτά που λείπουν από τα σφαγεία Κατούνας.
 Όλα είναι έτοιμα λοιπόν, αφού η σημερινή Δημοτική αρχή το έτρεξε το θέμα από την πρώτη στιγμή, έτσι ώστε και τα σφαγεία να δρομολογηθούν, δεν απομένει πλέον παρά να παρθεί απόφαση από το δημοτικό συμβούλιο μέσα στο 2017 για το τι μέλη γενέσθαι, έτσι ώστε να γίνει δημοπρασία, ή παραχώρηση.  
ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΚΟΥΤΙΒΗΣ Δ.

google page rank