Κυριακή 21 Μαΐου 2017

Μεγάλη εκδήλωση Μνήμης και Τιμής για την γενοκτονία των Ποντίων στον Άγιο Νικόλαο Ακτίου-Βόνιτσας

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος χθες 20/5/2017 στο προσφυγικό χωριό του Δήμου μας, στον Άγιο Νικόλαο Βόνιτσας διοργανώθηκε από τον Ποντιακό Πολιτιστικό Σύλλογο του Αγίου Νικολάου μια εξαιρετική βραδιά μνήμης για την γενοκτονία των Ελλήνων του πόντου από τους Τούρκους.
Η εκδήλωση έγινε στην πλατεία του χωριού δίπλα από την εκκλησία, στο υπό κατασκευή μνημείο των Πεσόντων Ελλήνων του Πόντου.
Το πρόγραμμα της εκδήλωσης ξεκίνησε με επιμνημόσυνη δέηση που τελέσθηκε από τον εφημέριο π. Αλέξανδρο Διγενή στην συνέχεια  έγινε  κατάθεση στεφάνων από την δημοτική αρχή, τον πρόεδρο του χωριού και από τους εκπροσώπους των συλλόγων που παραβρέθηκαν και τηρήθηκε  ενός λεπτού σιγή για όλους τους Έλληνες του Πόντου που χάθηκαν.
Στην συνέχεια το χορευτικό τμήμα του Ποντιακού Συλλόγου παρουσίασε χορούς, Ομάλ και Σέρρας. Ακολούθησε απαγγελία ποιημάτων. Την ιστόρηση των γεγονότων έγινε από το κ. Ευθύμιο Μυλωνίδη (μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου), και αφήγηση αποσπάσματος από το ποίημα του Ιασονίδη «καμπάνα του Πόντου».
Η εκδήλωση έκλεισε με  παρουσίαση βίντεο για τα γεγονότα της εποχής εκείνης και την  γενοκτονία.  
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν και κατέθεσαν στεφάνια η  αντιδήμαρχος Δήμου Ακτίου-Βόνιτσας Παναγιώτα Πανταζή, η δημοτική Σύμβουλος Βαρβάρα Λίτου Σάλιαρη, πρόεδροι ή εκπρόσωποι συλλόγων Πλαγιάς, Παλιαμπέλων , Παλαίρου, Βόνιτσας Πρεβέζης,  Μύτικα.
Σε ανακοίνωσή του ο πρόεδρος του Χωριού Ανδρέας Φούντογλου είπε:
Ο πρόεδρος, Ανδρέας Φούντογλου, και το συμβούλιο του τοπικού διαμερίσματος  Αγίου Νικολάου Βόνιτσας, εκπληρώνουν ένα υπέρτατο χρέος και ένα διακαή πόθο όλων των κατοίκων του χωριού. Αναγνωρίζοντας τον άδικο και βίαιο χαμό των 353.000  (τουλάχιστον) Ελλήνων του Πόντου από τους Τούρκους, τελείται το πλέον καταλληλότερο μνημόσυνο για τις αδικοχαμένες αυτές ψυχές, με την ανακαίνιση του προϋπάρχοντος ηρώου στην πλατεία του χωριού και πλησίον του Ιερού Ναού . Χρέος μας να τους θυμόμαστε πάντα και να τους τιμούμε κάθε χρόνο (19 Μαΐου). Θέλω να ευχαριστήσω εκ μέρους του τοπικού συμβουλίου του χωριού μας για την άμεση ανταπόκριση και άψογη συνεργασία , τον Δήμαρχο μας κ. Γεώργιο Αποστολάκη για την κατασκευή του ηρώου μας, το οποίο θα είναι ένα ψήγμα ευγνωμοσύνης  για τους αδικοχαμένους Ποντίους προγόνους μας . Ήταν ένα χρέος , ένας ελάχιστος φόρος τιμής στον αδικοχαμένο Ποντιακό Ελληνισμό!
Αξίζει να αναφέρουμε πως στον Άγιο Νικόλαο δεν υπήρχε μνημείο των αδικοχαμένων Ελλήνων Ποντίων παρότι το χωριό κατοικείται από πρόσφυγες.   
ΔΕΙΤΕ ΠΟΛΛΕΣ ΦΩΤΟ:






































ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΚΟΥΤΙΒΗΣ 

google page rank