Δευτέρα 5 Φεβρουαρίου 2018

Το φθινόπωρο του 2019 οι εκλογές για την αυτοδιοίκηση!

Το φθινόπωρο του 2019 οι εκλογές για την Αυτοδιοίκηση!. Στον νέο τρόπο που θα εκλέγονται τα δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια και το παραγωγικό μοντέλο που σχεδιάζει η κυβέρνηση μετά την έξοδο από τα μνημόνια το καλοκαίρι, αναφέρθηκε στην ομιλία του ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης. Όπως είπε οι εκλογές για την τοπική αυτοδιοίκηση θα γίνουν το φθινόπωρο του 2019, όχι μαζί με τις Ευρωεκλογές.
Δεν έλειψαν φυσικά οι εκτός κειμένου αναφορές στα όσα είπε νωρίτερα ο δήμαρχος Πατρέων Κώστας Πελετίδης, σχολιάζοντας ότι από τις παρεμβάσεις του Δημάρχου και του Περιφερειάρχη φάνηκε ήδη η αξία του συνεδρίου «έστω και αν κάποια ζητήματα τίθενται με αφοριστικό τρόπο». Αναφερόμενος απ’ ευθείας στον κ. Πελετίδη ο υπουργός Εσωτερικών πρόσθεσε: «παραθέσατε μια ατελείωτη λίστα προβλημάτων που παραμένουν άλυτα εδώ και 30-40 χρόνια. Τα θέσατε όμως σε μια κυβέρνηση που έχει τη διάθεση να ακούσει και να προσπαθήσει, αργά αλλά σταθερά, να δώσει απαντήσεις. Δεν αλλάζουν τα πράγματα από τη μία στιγμή στην άλλη. Ξεκινάμε από την ρεαλιστική αποτύπωση της πραγματικότητας, αλλά ο διάλογος είναι το βασικό βήμα προς την επίλυση των προβλημάτων», σημείωσε ο υπουργός Εσωτερικών.
Σε έντονους τόνους ήταν η ομιλία του Δημάρχου Πατρέων Κώστα Πελετίδη ο οποίος ουσιαστικά έκανε την έναρξη του Αναπτυξιακού Συνεδρίου που βρίσκεται σε εξέλιξη στην Πάτρα παρουσία πολλών υπουργών και άλλων εκπροσώπων της κυβέρνησης. Ο Δήμαρχος έθεσε μια σειρά πολιτικών ζητημάτων από την ανεργία και την φιλοσοφία της ανάπτυξης που προωθούν Ε.Ε.-Κυβέρνηση μέχρι την «ναρκοκουλτούρα» που σχεδιάζει όπως είπε η κυβέρνηση λόγω των αλλαγών που προωθεί στην φαρμακευτική και κλωστική κάνναβη. Ο κ. Πελετίδης έβαλε στο τραπέζι και μια σειρά ζητημάτα-προβλημάτων που χρίζουν αντιμετώπισης στην Πάτρα όπως: Η οριστικά παραχώρηση του παραλιακού μετώπου για το οποίο είπε ότι δεν επιδιώκει «καυγάδες», προειδοποιώντας όμως ότι εάν βρεθεί νομοθετική λύση «η ανάπλαση θα προχωρήσει» ούτως ή άλλως. Οξεία ήταν η κριτική που άσκησε και στο θέμα της διέλευσης του τρένου από την Πάτρα, επισημαίνονται ότι από την στιγμή που η πολιτεία δεν συμφώνησε με την περιφερειακή διέλευση όπως πρότεινε η δημοτική Αρχή, θα πρέπει να υπάρξει υπογειοποίηση της γραμμής από το Ρίο μέχρι την έξοδος της πόλης. Επίσης αναφέρθηκε στην ανάληψη από την πόλη των Παράκτιων Μεσογειακών Αγώνων του 2019 για τους οποίους υποστήριξε ότι έχει προβληματισμούς για την χρηματοδότηση λέγοντας παράλληλα «όχι» στην εμπορευματοποίηση του θεσμού.

Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο Περιφερειάρχης Απόστολος Κατσιφάρας.
Την ανάγκη ενός κοινού σχεδίου ανάπτυξης από την περιοχή, ρεαλιστικού και εφαρμόσιμου επισήμανε στην ομιλία του στο Αναπτυξιακό Συνέδριο επισήμανε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδος Απ. Κατσιφάρας. Μάλιστα ο κ. Κατσιφάρας διαφοροποιήθηκε σε αρκετά ζητήματα σε σχέση με την στάση του Δημάρχου Πατρέων Κ. Πελετίδη σημειώνοντας σε μια αποστροφή της ομιλίας του ότι «μόνο ο καταγγελτικός λόγος δεν αποδίδει ως τακτική». Ο Περιφερειάρχης είχε διαφορετική προσέγγιση και στο θέμα του Φράγματος του Πείρου όπου ενώ ο κ. Πελετίδης ζήτησε έναν κρατικό φορέα διαχείρισης, ο κ. Κατσιφάρας αντέτεινε ότι η τοπική αυτοδιοίκηση πρέπει να μπει μπροστά. Από εκεί και πέρα έθεσε μια σειρά μεγάλων ανοικτών ζητημάτων για την Πάτρα και τη Δυτική Ελλάδα όπως: -Οι οδικές υποδομές: Για την Ιονία Οδό επισήμανε ότι υπάρχει η εκκρεμότητα της σύνδεσης του Αγρινίου και η ολοκλήρωσης της Αμβρακίας Οδού.
Για την Ολυμπία Οδό τόνισε ότι δεν την έχουμε αφού δεν έχει ολοκληρωθεί. «Εδώ είναι η μεγάλη πρόκληση κι ευθύνη. Έχουμε το δρόμο. Ζητούμε χρονοδιαγράμματα, σαφή για την έναρξη κατασκευής των έργων της Πατρών-Πύργου και μέχρι την Τσακώνα.»
-Για το τρένο ο κ. Κατσιφάρας έθεσε ουσιαστικά τον ρεαλισμό στο τραπέζι της συζήτησης με στόχο να φτάσει η γραμμή μέχρι την Ολυμπία και κατ’ επέκταση την Καλαμάτα. Ζήτησε να μπει οριστικό τέλος στο αδιέξοδο με αποφάσεων «δεν έχουμε άλλα περιθώρια», είπε και πρόσθεσε: «Έχουμε μια νεκρή σιδηροδρομική γραμμή στην Αιτωλοακαρνανία να δούμε την προαστιακή λειτουργία Μεσολόγγι-Αγρίνιο. Και η γραμμή Κατάκολο-Πύργος-Ολυμπία το παίρνει η Περιφέρεια με δικούς της πόρους.»
-Ανάμεσα σε πολλά άλλα που ανέφερε, έθεσε και το θέμα της έλευσης του Φυσικού Αερίου στη Δυτική Ελλάδα. «Είμαστε η μοναδική περιφέρεια που δεν έχει φυσικό αέριο. Έχουμε ολοκληρωμένη μελέτη μαζί με τα δύο Τεχνικά Επιμελητήρια. Είμαστε έτοιμοι. Γι εμάς είναι προτεραιότητα αιχμής. Δεν θα βάλουμε όλους τους πόρους από το ΠΕΠ όμως, δεν πρέπει και νομίζω θα το σεβαστεί η κυβέρνηση, θέλουμε την οικονομική συμμετοχή της», υπογράμμισε ο κ. Κατσιφάρας.
Το συνέδριο θα κλείσει με την ομιλία του αύριο το βράδυ ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ενώ θα συμμετέχουν στις σημερινές και τις αυριανές συζητήσεις 26 υπουργοί , υφυπουργοί, γραμματείς και πρόεδροι Οργανισμών.

dete.gr
google page rank