Τρίτη 6 Φεβρουαρίου 2018

Υπόθεση Novartis: Ίλιγγος από τις μίζες – 60 εκατομμύρια στις τσέπες πολιτικών και μη προσώπων σύμφωνα με τους μάρτυρες

- Η ζημία στο Δημόσιο μόνο από την υπόθεση Novartis αγγίζει τα 3 δις ευρώ - Συνολικά από την αγορά φαρμάκων φέρεται να αγγίζει το ιλιγγιώδες ποσό των 23 δις από το 2000 έως 2015 - Μίζες 40 εκατομμυρίων ευρώ φέρεται να δόθηκαν για την γνωστή υπόθεση των εμβολίων γρίπης
Ζαλίζουν οι μίζες στην υπόθεση της Novartis που κατά πληροφορίες προκύπτουν από τις «αξιόπιστες» σύμφωνα με δικαστικές πηγές καταθέσεις τριών προστευευόμενων μαρτύρων.
Μίζες περίπου 50 εκατομμυρίων ευρώ φέρονται να μπήκαν στις τσέπες πολιτικών προσώπων σύμφωνα με τους μάρτυρες.
Τα χρήματα αυτά φέρεται να δόθηκαν σε μετρητά προκειμένου η φαρμακοβιομηχανία να κυριαρχήσει στην ελληνική αγορά και τα φάρμακα της να εγκρίνονται κατά προτεραιότητα.
Τα περισσότερα χρήματα ποσό 40 εκατομμύρια ευρώ φέρεται να δόθηκαν για την γνωστή υπόθεση των εμβολίων γρίπης.
Πάνω από 30 οι αποδέκτες του «μαύρου χρήματος» στην υπόθεση Novartis
Οι αποδέκτες του μαύρου χρήματος φτάνουν τους 30 μεταξύ των οποίων περίπου πέντε πρώην γ.γ υπουργείων, μέλη επιτροπών, διοικητές δημοσίων οργανισμών και σύμβουλοι οι οποίοι φέρονται να μοιράστηκαν μαζί με τους πολιτικούς περίπου 60 εκατομμυρίων ευρώ.
Ζημία 3 δισ ευρώ από την υπόθεση Novartis
Η ζημία που εκτιμάται οτι προκλήθηκε στο Δημόσιο μόνο από την υπόθεση Novartis αγγίζει τα 3 δις ευρώ . Συνολικά, από την αγορά φαρμάκων φέρεται να αγγίζει το ιλλιγγιώδες ποσό των 23 δισ από το 2000 έως 2015.
Συνολικά έχουν καταθέσει περίπου 20 μάρτυρες. Περιγράφουν τις πρακτικές που υιοθετήθηκαν προκειμένου να επιτευχθεί προνομιακή τιμολόγηση, έγκριση ακόμα και καθυστέρηση έγκρισης φαρμάκων άλλων εταιριών. Πρώτα στη λίστα ήταν τα φάρμακα για περιπτώσεις καρκίνου.
Το μεγαλύτερο πάρτι γινόταν πριν την υπαγωγή της χώρας στο καθεστώς των μνημονίων σύμφωνα με τους προστατευόμενους μάρτυρες. Είναι χαρακτηριστικό οτι ενώ το 2000 η Ελλάδα δαπανούσε 0,1 έως 0,2 πάνω από τον μέσο όρο της Ε.Ε για τα φάρμακα μέχρι το 2009-2010 το ποσοστό είχε διπλασιαστεί.
Η έρευνα συνεχίζεται και για άλλα πρόσωπα ανάμεσα τους και οι γιατροί. Αναμένονται τα αποτελέσματα από τράπεζες μετά το άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών εμπλεκομένων.
newsit.gr
google page rank