Καταγγελίες για φακέλωμα από το Facebook – Πως τα προσωπικά δεδομένα αποθηκεύονται – Ο “κοριός” που καταγράφει προσωπικές κλήσεις, αριθμούς και πρόσωπα – Πως μπορεί να σας παγιδεύσει ο συνδυασμός Messenger και Android – Τι πρέπει να κάνετε για να σώσετε τα στοιχεία σας – Παγκόσμιος σάλος και το σύνθημα #DeleteFacebook
Το σκάνδαλο με τη διαχείρiση των στοιχείων των χρηστών του Facebook από την εταιρεία Cambrige Analytica έχει ξεσηκώσει παγκόσμιο σάλο. Πλέον κυκλοφορεί παντού του hastag #DeleteFacebook και χιλιάδες χρήστες εγκαταλείπουν το μέσο. Παράλληλα όμως αποκαλύπτονται λεπτομέρειες που δείχνουν πόσο ευάλωτοι είναι οι χρήστες. Τα προσωπικά τους δεδομένα αποθηκεύονται, ειδικά σε ό,τι αφορά στη χρήση Messenger μέσω συσκευών Android.
Όπως αποκαλύπτεται όσοι χρήστες είχαν επιλέξει να συγχρονίσουν τις επαφές του κινητού τους με το Messenger έδωσαν πλήρη πρόσβαση στο ιστορικό των κλήσεών τους.
Το Facebook διατηρεί, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η εφημερίδα “Το Έθνος” αναλυτικό ιστορικό κλήσεων των χρηστών, με λεπτομέρειες όπως: πότε και σε ποιον τηλεφώνησα, πόση διάρκεια είχε η κλήση. Η Facebook διαβεβαιώνει ότι οι πληροφορίες αυτές αποθηκεύονται μεν, ωστόσο είναι ασφαλείς και δεν πωλούνται.
Μετά τα όσα προέκυψαν όμως με τη χρήση των δεδομένων από την Cambrige Analytica, χάθηκε η εμπιστοσύνη των χρηστών.
Έτσι οι χρήστες αναζητούν λύση για να προστατέψουν τα δεδομένα τους και φυσικά την προσωπική τους ζωή.
Τι πρέπει να κάνετε για να προστατέψετε τα δεδομένα σας
Στο Facebook υπάρχει η επιλογή για τους χρήστες να “κατεβάσουν” τα δεδομένα που κρατάει η εταιρεία. Μια τέτοια κίνηση ωστόσο καθιστά τα δεδομένα σας πιο ευάλωτα, υπό την έννοια πως στην προσωπική συσκευή τα δεδομένα είναι πιο ευάλωτα σε “χάκινγκ”.
Σε ό,τι αφορά στο Messenger υπάρχει κατά την εγκατάσταση επιλογή όταν το “κατεβάζετε” στο κινητό για πρόσβαση στις επαφές σας. Εκεί πρέπει να επιλέξετε το “όχι τώρα”.
Για όσους έχουν ήδη συγχρονίσει τις επαφές τους με το Messenger μπορούν να επιλέξεις να πάνε στο “ρυθμίσεις” να επιλέξουν ύστερα το “άτομα” και στη συνέχεια μέσω του ¨συγχρονισμού επαφών” στο ¨μάθε περισσότερα” είτε να διαγράψουν όποιες επαφές θέλουν είτε να απενεργοποιήσουν τη “ρύθμιση διαρκούς ανεβάσματος”.
Στο facebook στις ρυθμίσεις ασφαλείας μπορείτε να δείτε στην καρτέλα “εφαρμογές” ποια είναι τα δεδομένα στα οποία έχετε δώσει πρόσβαση.